Η ελληνική κουζίνα έσπασε τα σύνορα

Η ελληνική κουζίνα έσπασε τα σύνορα

Η ελληνική κουζίνα έσπασε τα σύνορα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7508 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία έχει σημειώσει ένα βιβλίο στην Αυστραλία, το «My Greek kitchen», με θέμα την ελληνική κουζίνα, στην αγγλική γλώσσα.

Η ελληνική κουζίνα έσπασε τα σύνορα και κάνει «σουξέ» και στο εξωτερικό. Μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία έχει σημειώσει ένα βιβλίο στην Αυστραλία, το «My Greek kitchen», με θέμα την ελληνική κουζίνα, στην αγγλική γλώσσα. Στη διατροφή των Αυστραλών θα κάνει την εμφάνισή του ο μουσακάς και άλλα ελληνικά φαγητά, όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος». Η συγγραφέας του βιβλίου, Μαίρη Βέιλ, μέσα από τα ταξίδια της στην Ελλάδα, έχει κλείσει στην ψυχή της, όπως αναφέρει η ίδια, τον βασιλικό, τις ντοματιές, τις μελιτζανιές, τις πιπεριές, τις φασολιές και την ασβεστωμένη αυλή με τις περικοκλάδες και τα γαρύφαλλα στις γλάστρες. Η ίδια γεννημένη στο Ρίτσμοντ της Μελβούρνης, με ρίζες στη Φλώρινα, θα πει ότι οι πιο όμορφες αναμνήσεις της είναι εκείνες που δένονται με την παιδική της ζωή, «σε μια οικογένεια στην οποία το γέλιο, οι κουβέντες με τ’ αγαπημένα μου πρόσωπα και ένα γευστικό φαγητό κυριαρχούσαν σ’ ένα ζεστό σπιτικό. Η κουζίνα ήταν το μέρος όπου ακούγονταν ιστορίες διάφορες, δίνονταν συμβουλές από τους γονείς στα παιδιά, γίνονταν όνειρα για το μέλλον και μοιραζόμασταν φαγητά που είχαν γίνει με πολλή αγάπη και από την καρδιά. Θυμάμαι τη μικρή μας κουζίνα -θα πει η Μαίρη- στολισμένη με δαντελένια τραπεζομάντηλα, λουλούδια από την αυλή στα βάζα, έντονα χρώματα παντού, κατσαρόλες και ταψιά μέσα και πάνω από το φούρνο. Τόσες αναμνήσεις απ’ αυτή τη μικρή κουζίνα». Αναμνήσεις, μυρωδιές και γεύσεις που θα κρατήσει η Μαίρη ζωντανές και χρόνια αργότερα θα προσφέρει την ευκαιρία στα δικά της παιδιά να γευτούν όλα εκείνα που είδε τη μητέρα της να φτιάχνει, «η μητέρα μου δεν μετρούσε ποτέ. Υπολόγιζε με το μάτι, όπως άλλωστε όλες οι παλιές νοικοκυρές και το αποτέλεσμα ήταν πάντα τέλειο. Οι συνταγές της μητέρας μου, ένας θησαυρός ανεκτίμητος, έγιναν δικές μου, έτσι αβίαστα και φυσιολογικά. Σ’ αυτές προστέθηκαν άλλες από τους συγγενείς στο χωριό των δικών μου, ιδιαίτερα όλες τις αγαπημένες θείες μου, όλες άριστες μαγείρισσες του καλού παραδοσιακού ελληνικού φαγητού, φτιαγμένες με υλικά αγνά από το περιβόλι που έκοβαν την ώρα που ήταν να μαγειρέψουν. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, μια θεία μου να λέει ότι ποτέ δεν χρησιμοποιεί λαχανικά που δεν είναι από τον κήπο της. Έτσι απλά, με αποτέλεσμα, όμως, που πάντα ικανοποιεί στο έπακρον. Μ’ αρέσει στα ταξίδια μου, να βλέπω νοικοκυρές να μαγειρεύουν. Τις παρακολουθώ και μεταφέρω στις αποσκευές μου τις συνταγές τους. Είναι από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα των ταξιδιών μου». Η δημιουργία του βιβλίου «Μy Greek Kitchen» προέκυψε από την επιθυμία της να αφήσει στα παιδιά της τις συνταγές που η ίδια κληρονόμησε από τη μητέρα της. «Εκείνα ήταν που με προέτρεψαν να τα μοιραστώ. Μαζί με όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την ελληνική κουζίνα. Ήταν μια χρονοβόρα και κοπιαστική δουλειά, που με κρατούσε τα βράδια άγρυπνη, να προσπαθώ να θυμηθώ τι άλλο ήξερα. Να τα βάλω σε μια τάξη. Να αρχίσω να μετρώ πλέον τα υλικά σ’ όλες αυτές τις συνταγές, που μέχρι τώρα έφτιαχνα "με το μάτι", ακριβώς όπως η μητέρα μου. Έφτασα σ’ ένα σημείο που δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτε άλλο, εκτός από ελληνικές συνταγές. Μετά, ήθελα να τις συνδέσω με εικόνες, γιατί έτσι μου έρχονταν στο μυαλό, όπως και να ’χει. Αν πάρουμε, για παράδειγμα, τους λουκουμάδες, πώς να μη θυμηθώ τον πατέρα μου που όταν ‘ανακοίνωνε’ ότι θα φτιάξει λουκουμάδες που ήταν η σπεσιαλιτέ του, εμείς τα παιδιά είχαμε σωστό πανηγύρι. Μοσχομύριζε όλο το σπίτι από το πάντρεμα της κανέλλας και του μελιού». Η αυθεντική ελληνική κουζίνα είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνολο συνταγών. Είναι γεύσεις που έχουν δεθεί με τη ζωή των απλών ανθρώπων, με την καθαρότητα, την αγνότητα και την εφευρετικότητα των ανθρώπων της υπαίθρου, σε περιόδους συχνά που έπρεπε να φτιάξουν ένα φαγητό «εκ των ενόντων» και με κύρια συστατικά την αγάπη και τη λαχτάρα να το φάνε τα μέλη της οικογένειας και να τους αρέσει. Είναι ένα κομμάτι βουτηγμένο και παρμένο μέσα από τα μυρωδάτα χνώτα της παράδοσης.

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη