Βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν χθες σε βάρος τριών φοιτητών οι οποίοι συνελήφθησαν με βόμβες μολότοφ στη κατοχή τους, τις οποίες προόριζαν για τα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο!

Πρόκειται για τρεις νεαρούς ηλικίας 28, 24 και 22 ετών οι οποίοι έχουν ήδη συλληφθεί και κρατούνται από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ενώ στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη 24χρονος φοιτητής, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, οι νεαροί εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία να κινούνται ύποπτα στη περιοχή του Σαν Φραγκίσκο.

Οι αστυνομικοί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί τους έθεσαν σε παρακολούθηση και τους είδαν να κινούνται προς την οδό Κομνηνών όπου βρίσκονται τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Σε έλεγχο που επιχείρησαν να τους κάνουν, ο 22χρονος και ο 24χρονος που αναζητείται, τράπηκαν σε φυγή και ακολούθησε καταδίωξη από τους αστυνομικούς οι οποίοι και τελικά κατάφεραν να συλλάβουν τον πρώτο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ο 24χρονος που τελικά διέφυγε, έριξε στο έδαφος μία μη πυροδοτημένη βόμβα μολότοφ με αποτέλεσμα αυτή να σπάσει.

Σε σωματική έρευνα που έγινε στον 22χρονο βρέθηκαν να κατέχει ένα κομμάτι πετσέτας και ένα αναπτήρα ενώ έφερε έντονη οσμή βενζίνης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, το κομμάτι της πετσέτας που ήταν κλεισμένο το στόμιο του μπουκαλιού της μολότοφ ήταν όμοιο με αυτό που βρέθηκε στη κατοχή του 22χρονου.

Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα, το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου οι αστυνομικοί μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεση τους βρήκαν πίσω από τη ρόδα σταθμευμένου αυτοκινήτου επί της οδού Κομνηνών άλλον έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό (μολότοφ) ο οποίος κατασχέθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη μολότοφ την είχε αφήσει εκεί ο 22χρονος την ώρα που οι αστυνομικοί ετοιμάζονταν να τους κάνουν έλεγχο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μνημόνιο
Εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς οι δύο συλληφθέντες (ο 28χρονος και ο 24χρονος) αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται ενώ ο 22χρονος πήρε όλη την ευθύνη της υπόθεσης επάνω του.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός φοιτητής φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς πως την ενέργεια αυτήν αποφάσισε να την κάνει καθώς αγανακτισμένος από την υφιστάμενη κατάσταση της χώρας για την οποία και θεωρεί υπαίτιους, την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και αυτούς που ανήκουν σε αυτήν.

Ο 22χρονος φέρεται να είπε πως εκείνος επικοινώνησε με τους άλλους τρεις φοιτητές και τους ζήτησε να συναντηθούν κοντά στα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσουν τις ενέργειές τους, όμως επειδή στη περιοχή υπήρχε κόσμος, αποφάσισαν να απομακρυνθούν από το σημείο.

Ο ίδιος είπε επίσης πως όταν τους πλησίασαν οι αστυνομικοί άφησε χωρίς να γίνει αντιληπτός τη μία μολότοφ κάτω από το σταθμευμένο αυτοκίνητο ενώ τη δεύτερη την έκρυψε κάτω από τη μπλούζα του με αποτέλεσμα κατά την καταδίωξη που του έγινε από τους αστυνομικούς να πέσει και να σπάσει. Ο νεαρός επεσήμανε πως οι συγκατηγορούμενοι του δεν είχαν ιδέα έως ότου επικοινώνησε μαζί τους, ενώ ουδέποτε στο παρελθόν έχει κάνει κάτι ανάλογο.

Οι διώξεις
Χθες οι τρεις συλληφθέντες συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης αλλά και των συνηγόρων τους κ.κ. Χρύσα Παπαστεργή, Βασίλη Καβουριού και Νικολάου Ροδίτη, προσήχθησαν ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου ο οποίος και άσκησε σε βάρος τους βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για:

- κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους για την διάπραξη κακουργήματος (έκρηξη και παράβαση σχετικά με εκρηκτικές ύλες και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων)

- κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού με σκοπό τη διάθεση σε τρίτους για τη διάπραξη κακουργήματος

- τρομοκρατικές πράξεις

- απείθεια (η κατηγορία αυτή βαραίνει τον 22χρονο και τον 24χρονο που διαφεύγει)
Και οι τρεις νεαροί κρατούνται καθώς τη Πέμπτη θα προσαχθούν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν.