Επίθεση στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, αναφορικά με την στάση του για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της περιοχής μας, εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Dodekanisos Seaways κ. Γιώργος Σπανός, με αφορμή την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών στη Νάξο, την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Σπανός, με ανοικτή επιστολή, καταγγέλλει, τον κ. Μαχαιρίδη για γελοιοποίηση του θεσμικού οργάνου και τον χαρακτηρίζει ως επικίνδυνο για τον λαό. Τον κατηγορεί επίσης για κατάχρηση εξουσίας για πολιτικό παξικόπημα, για πολιτικαντισμό και ως γνήσιο εκφραστή της πολιτικής σχολής Παυλίδη «του οποίου θαυμαστής και φίλος είστε» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

Ειδικότερα ο κ. Σπανός αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Περιφερειάρχη
Την Παρασκευή 6 Απριλίου στη Νάξο κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, μέλος του οποίου είστε, μαζί με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, καταφέρατε όχι μόνο να γελοιοποιήσετε το θεσμοθετημένο γνωμοδοτικό όργανο, αλλά και να επιβεβαιώσετε ότι παραμένετε επικίνδυνοι για τον λαό τον οποίο – υποτίθεται – υπηρετείτε.

Η εταιρεία μας Dodekanisos Seaways είχε υποβάλει την καθόλα νόμιμη δήλωση έκτακτης δρομολόγησης για ένα έτος του νέου της πλοίου επιβατηγού – οχηματαγωγού «Παναγιά Σκιαδενή» στη γραμμή Ρόδος – Σύμη και αντιστρόφως.
Το καθόλα, επαναλαμβάνουμε, νόμιμο αίτημά μας το υποστηρίξαμε ενώπιον του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) κι ενώ κατά τη διαδικασία παραμείνατε απαθής, έχοντας πιεί το «αμίλητο νερό», στη διαδικασία της λήψης απόφασης πρωτοστατήσατε, ενάντια στη λογική, τη νομιμότητα και του πραγματικού συμφέροντος της Σύμης και του λαού της, να ανατρέψετε τη θετική απόφαση της πλειοψηφίας των μελών, λέγοντας σε οργίλο ύφος «εγώ δεν θα βάλω την ταφόπλακα στην ΑΝΕΣ».

Συμπεριφερθήκατε έτσι ως προστάτης - κάπως αλλιώς το λέει ο απλός λαός μας – της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας της Σύμης, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τους νόμους, που θέλουν να ζούμε σε μια ελεύθερη ανταγωνιστική οικονομία.
Και καταφέρατε, τελικώς, να αναβληθεί η λήψη απόφασης έγκρισης των δρομολογίων που υποβάλαμε, προκειμένου να δώσετε χρόνο στην υπό πτώχευση ΑΝΕΣ να δρομολογήσει το ΄΄Πρωτεύς΄΄.
Ευτελίσατε κατ΄ αυτόν τον τρόπο το Σ.Α.Σ., το οποίο εκ του νόμου όφειλε να αποφασίσει επί του αιτήματός μας θετικά ή αρνητικά.
Και κρατήσατε σε ομηρία την εταιρεία μας και το πλήρωμα του ΄΄Παναγιά Σκιαδενή΄΄ που πρέπει να αποναυτολογηθεί, καθώς σήμερα λήγει ο χρόνος των δρομολογίων που προσωρινά είχαν εγκριθεί.

Πρόκειται για κλασική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας και για πολιτικό πραξικόπημα σε βάρος της εταιρείας μας και των εργαζομένων της και δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι αναζητούμε σήμερα τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να μας πουν τι θα γίνει, έστω με τα δρομολόγια της Μεγάλης Εβδομάδας και όλοι τους είναι ΄΄εξαφανισμένοι΄΄.
Η ΄΄ταφόπλακα΄΄, Κύριε Περιφερειάρχη, στην ΑΝΕΣ έχει μπει προ πολλού και ασφαλώς δεν έχει μπει από τη δική μας εταιρεία.
Έχει μπει με ευθύνη κύρια της διοίκησης της εταιρείας και του δημάρχου του νησιού που μας έχει διαμηνύσει ότι θα μας …….
Και με δική σας ευθύνη διότι με τον πολιτικαντισμό που σας διακρίνει συνδιαμορφώσατε την αντίληψη ότι η ΄΄πολιτική προστασία΄΄ είναι από μόνη της ικανή να εξασφαλίσει την επιβίωσή της.
Από τον περασμένο Ιούνιο η ΑΝΕΣ έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και γνωρίζετε πολύ καλά ότι τίποτε δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι σήμερα, από τις προτάσεις εξυγίανσης που κατατέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου.
Είναι υποκριτικό, επομένως, όταν λέτε ότι δεν πρόκειται εσείς να βάλετε ταφόπλακα, διεκδικώντας τον τίτλο του ήρωα της ΑΝΕΣ για προφανείς πολιτικάντικους λόγους, ως γνήσιος εκφραστής της πολιτικής σχολής Παυλίδη, του οποίου θαυμαστής και φίλος είστε.
Δυστυχώς δείχνετε να μην έχετε διδαχθεί τίποτε από την περιπέτεια που ζει σήμερα η χώρα μας και ο ελληνικός λαός.
Ούτε σας έχουν συνετίσει οι εκδηλώσεις οργής των πολιτών τις οποίες κι εσείς εισπράξατε ως μέρος του άθλιου πολιτικού πελατειακού συστήματος.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες που η χώρα βουλιάζει, η κυβέρνηση απευθύνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία για νέες επενδύσεις προκειμένου να δοθεί η απαιτούμενη αναπτυξιακή ώθηση.
Εμείς από χρέος προς την πατρίδα και τον δωδεκανησιακό λαό και στην πιο κρίσιμη οικονομική συγκυρία, αποφασίσαμε και επενδύσαμε μερικά εκατομμύρια σ ΄ ένα νέο πλοίο που αναβαθμίζει την τοπική ακτοπλοΐα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για άνεργους και νέους ναυτικούς των νησιών μας.
Κι εσείς αντί να στηρίξετε ως οφείλετε, το εγχείρημα αυτό, επιδιώκετε να μας εξοντώσετε αδιαφορώντας προκλητικά για την προκοπή και ανάπτυξη του δωδεκανησιακού λαού, που κατ΄ επανάληψη σας έχει τιμήσει με την εμπιστοσύνη του. Μια τιμή που πιστεύουμε πια ακράδαντα δεν την αξίζετε.
Αλλά ως εδώ και μη παρέκει.

Οι μάσκες έπεσαν Κύριε Περιφερειάρχη.
Μας τιμήσατε για την τεράστια συμβολή μας στην ανάπτυξη του νομού, αλλά τώρα μας έχετε θέσει υπό διωγμόν για … μερικά ψηφουλάκια όπως λέει κι ο φίλος σας ο Τέλης – ο πρώτος διδάξας.

Μόνο που ατυχήσατε. Και σας προειδοποιούμε ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πια να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.
Στην ωμή και προκλητική πολιτική συμπεριφορά σας θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. Τη δρομολόγηση του πλοίου μας δεν μπορείτε να την αποτρέψετε.
Ρόδος, 9 Απριλίου 2012
Με τιμή
Γεώργιος Σπανός
Πρόεδρος Δ.Σ.»