Εκλογικό τμήμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Γάλλοι πολίτες, λειτούργησε την Κυριακή στη Ρόδο και συγκεκριμένα στο Γαλλικό προξενείο στην οδό Ιπποτών.

Γάλλοι πολίτες που κατοικούν μόνιμα σε διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, μετέβησαν την Κυριακή στη Ρόδο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο πλαίσιο των επαναληπτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία και μάλιστα ήταν περισσότεροι από ότι την προηγούμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» προσήλθαν για να ψηφίσουν συνολικά 64 άτομα από τη Ρόδο, την Πάτμο, την Τήλο, την Κω και τη Σύμη, ενώ στον πρώτο γύρο ψήφισαν 51 άτομα. Όπως είναι γνωστό οι μονομάχοι ήταν δύο ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι στην ουσία μέχρι τέλους έδωσαν μάχη στήθος με στήθος.

Τελικά επικράτησε ο Φρανσουά Ολάντ που αναδείχτηκε νικητής με 33 ψήφους έναντι 31 ψήφων που απέσπασε ο Νικολά Σαρκοζί, αν και κατά την καταμέτρηση εξελίχθηκε πραγματικό θρίλερ καθώς αρκετές φορές οι δύο υποψήφιοι ισοβάθμησαν. Σημειώνεται ότι στην πρώτη αναμέτρηση οι σταυροί ήταν 17 για τον Ολάντ και 14 για το Σαρκοζί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και έκλεισαν στις 6 το απόγευμα, ενώ στη διαδικασία παραβρέθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας και εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας οι οποίοι μαζί με την πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο, κ. Αλίκη Μοσχή φρόντισαν ώστε να διεξαχθεί η διαδικασία ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι η καταμέτρηση των ψήφων έγινε παρουσία των Γάλλων πολιτών σύμφωνα με το γαλλικό νόμο. Πάντως κάλπες θα ξαναστηθούν στο Γαλλικό προξενείο στη Ρόδο και τον Ιούνιο κατά τις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 17 του μήνα.

Μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά που Γάλλοι πολίτες οι οποίοι μένουν εκτός Γαλλίας θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, στο πλαίσιο των ευρωεκλογών.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο νομό Δωδεκανήσου διαμένουν 443 Γάλλοι υπήκοοι ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 217. Η Ρόδος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λίγες εκείνες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες στήθηκαν κάλπες για τις γαλλικές εκλογές.