Στο έλεος αδίστακτων εμπρηστών εξακολουθούν να βρίσκονται τα δάση της Ρόδου, καθώς δύο νέες φωτιές με τρία μέτωπα ξέσπασαν το τελευταίο διήμερο καταφέρνοντας έτσι να κάψουν περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους!

Η πρώτη φωτιά, εκδηλώθηκε και πάλι στη Σορωνή, κοντά στην μονή της Παντάνασσας το απόγευμα της Κυριακής και τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από τους κατοίκους και τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν επί τόπου.

Στο σημείο της φωτιάς, που όπως δήλωσε μιλώντας χθες στην «Ρ» ο πρόεδρος της κοινότητας Σορωνής κ. Γιάννης Μαρίνος που βρέθηκε από τους πρώτους στο μέτωπο της φωτιάς, βρέθηκε ένας εμπρηστικός μηχανισμός (φιδάκι ή βραδύκαυστο τυλιγμένο σε κουτί από σπίρτα) που όπως όλα δείχνουν χρησιμοποιήθηκε για να μπει η φωτιά.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος Καμείρου – Αταβύρου κ. Αγαπητός Πάλλας. Ο μηχανισμός εντοπίστηκε και παραδόθηκε σε αρμόδιους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Το σημείο «Αρακιά» όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονταν σε απόμερο σημείο και ότι είχε επιλεγεί (ανάμεσα σε δύο οργωμένα χωράφια) ως το ιδανικό από τον παρανοϊκό εμπρηστή, προκειμένου έτσι να παραδώσει στις φλόγες ένα τεράστιο μέρος ατόφιου δάσους που απλώνεται στο τρίγωνο (Θεολόγος – Αρχίπολη – ʼγιος Σουλάς).
Τελικά χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων, των κατοίκων, των εθελοντών και ιδιωτών που έσπευσαν με μηχανήματα, η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο.

Η περιοχή πάντως και η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε σχετική αναταραχή, καθώς στην ευρύτερη περιοχή (ανάμεσα Θεολόγο και Σορωνή) είναι η πολλοστή φορά που εκδηλώνονται τέτοιου είδους περίεργες πυρκαγιές, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες, με την ίδια (μαφιόζικη μέθοδο) είχαν γίνει στάχτη στον ʼγιο Σουλά περισσότερα από 2.500 στρέμματα ατόφιου δάσους.

ΕΡΓΟ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ
Η δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε στην 1 και μισή τα ξημερώματα χθες, στην περιοχή Αρτέμιδα ανάμεσα σε Ψίνθο και Αρχίπολη και μάλιστα σε δύο εστίες ταυτόχρονα!
Η φωτιά κατάφερε να κάψει περισσότερα από 500 στρέμματα δάσους και να βάλει σε μεγάλη περιπέτεια τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού μας που έδωσαν πραγματική ολονύχτια μάχη έτσι ώστε να μπορέσουν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Με το πρώτο φως της ημέρας τρια πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ξεκίνησαν να ενισχύουν το έργο των επίγειων δυνάμεων καταφέρνοντας έτσι λίγο πριν το μεσημέρι να θέσουν τα μέτωπα υπό πλήρη έλεγχο.
Ο δήμαρχος του νησιού κ. Στάθης Κουσουρνάς που βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς μαζί με τον περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χατζηδιάκο αντίστοιχα, σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι, μίλησε για έργο εμπρηστών, που έχουν βαλθεί να κάψουν τη Ρόδο.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εποπτεύοντας τα δάση για τυχόν αναζωπυρώσεις ενώ επιβεβλημένο πλέον θεωρείται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα φύλαξης των δασών μας, από αρμόδιες υπηρεσίες.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στην «Ρ» ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, σημειώσε μεταξύ των άλλων ότι στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (στην ευρύτερη περιοχή) είχαν εκδηλωθεί άλλες τρεις φωτιές μεταξύ Πεταλούδων και Ελεούσας τους τελευταίους 10 μήνες, γεγονός που φανερώνει την εμμονή των εμπρηστών αυτών να παραδώσουν στις φλόγες την περιοχή. Αυτή τη φορά το πρώτο σημείο της φωτιάς ήταν στην περιοχή Αρτέμιδα και το δεύτερο σε μικρή απόσταση (περίπου 800 μέτρων) κοντά σε ένα χωματόδρομο.

Από τα πρώτα στοιχεία, προκύπτει ότι η ενέργεια ήταν καθαρό έργο εμπρηστών με στόχο να παραδώσουν στις φλόγες ένα από τα πιο όμορφα δάση του νησιού μας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς, τόνισε ότι «κάποιοι έχουν βαλθεί φέτος να κάνουν μεγάλη ζημιά στη Ρόδο. Υποσχέθηκε δε ότι θα ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες που απαιτούνται για να υπάρξει θωράκιση των περιοχών αυτών σε επίπεδο πρόληψης, ενώ μίλησε για αγαπημένες περιοχές των εμπρηστών!

Ο δήμαρχος Ρόδου, έδωσε συγχαρητήρια στις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις για την μάχη που έδωσαν και υπογράμμισε ότι η Ρόδος αντέχει και οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στην ευθύνη τους για την προστασία περιβάλλοντος.»

ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ ΣΤΟΥΣ
ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ

Αμέσως μετά την επιστροφή του από το μέτωπο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Ψίνθο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους των χωριών μας να είναι σε πλήρη επιφυλακή όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα και να συνδράμουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, όποτε απαιτείται, την προσπάθεια δασοπροστασίας και πρόληψης καταστροφικών φαινομένων, όπως το χθεσινό. «Η Ρόδος και ο δασικός της πλούτος, είναι σαφές πλέον ότι έχει γίνει στόχος ενός ή περισσότερων ασυνείδητων και επικίνδυνων δολιοφθορέων» τονίζει ο Περιφερειάρχης, που εκφράζει την πεποίθηση ότι και το σημερινό συμβάν, με δύο εστίες πυρκαγιάς σε απόσταση η μία από την άλλη, μόνο «τυχαίο» δεν μπορεί να θεωρηθεί.

«Οι διαθέσεις του δολιοφθορέα, όποιος κι αν είναι, επιβάλλουν σε όλους μας να είμαστε σε γρήγορση» επισημαίνει ο κ. Μαχαιρίδης, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Παναγιώτη Μπονάτσο, στον οποίο, μεταξύ άλλων, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις δεκάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ήδη στο νησί αυτήν την αντιπυρική περίοδο, όπως και τους φόβους του για συνέχεια αυτού του μπαράζ εμπρησμών.

ΚΑΙ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του lerosnews.gr «τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 9/9/2012 ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή του Λακκίου (2ο Κουλούκι - Μερικιά), αποτεφρώνοντας δασική έκταση περίπου τριών στρεμμάτων.
Οι παρακείμενες κατοικίες δεν απειλήθηκαν σε καμία περίπτωση, αφού για την κατάσβεση επιχείρησαν άμεσα οι δυνάμεις των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Λέρου, της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου και των κατοίκων της περιοχής, καταφέρνοντας να την θέσουν γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο. Στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κοντραφούρης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Λέρου, τα αίτια της πυρκαγιάς οφείλονται κατά πάσα πιθανότητα σε εμπρησμό, αφού ανιχνεύθηκε αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός (μπουκάλι με στουπί) στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Ο δήμαρχος Λέρου δήλωσε ότι η γρήγορη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων υπήρξε καταλυτική.
Σημειώνεται ότι στην Λέρο καθήκοντα πυροσβεστικής εκτελούνται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Λέρου και από πλήρωμα της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού.