Υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αλλά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, τάσσεται το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ζητώντας την ενεργοποίηση των τοπικών παραγόντων. Οι θέσεις του ΤΕΕ, αναλύθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου και προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις.

“Πρόκειται για θέσεις διατυπωμένες με ψυχραιμία, ρεαλισμό και τεχνοκρατική προσέγγιση και κυρίως χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις” τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής κ. Ιάκωβος Γρύλλης.

“Τα θέματα αυτά χρήζουν άμεσης δράσης” επεσήμανε στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής κ. Κ. Σκιαδόπουλος, αφού οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο κ. Γρύλλης, αναλύοντας τις θέσεις του ΤΕΕ τόνισε τα εξής:

- Για το γκολφ Αφάντου το ΤΕΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει ο αιγιαλός και η παραλία. Πρόκειται για κοινωνικά αγαθά που δεν είναι διαπραγματεύσιμα, τόνισε ο κ. Γρύλλης.

- Για τη μαρίνα στο Μαντράκι, το ΤΕΕ επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν τα έσοδα για το δήμο Ρόδου που υπολογίζονται σε 400.000 ευρώ το χρόνο και ότι πρέπει να προχωρήσει κανονικά ο διαγωνισμός του δήμου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
“Είναι δυνατόν ένας υπαλληλίσκος του ΤΑΙΠΕΔ να δίνει εντολές στο δήμαρχο Ρόδου;” αναρωτήθηκε ο κ. Γρύλλης.

- Το ΤΕΕ επίσης επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του 75% από τις εκποιήσεις δημοσίων ακινήτων.
Είναι θεσμοθετημένο κεκτημένο δικαίωμα της Δωδεκανήσου και πρέπει να μας πουν αν ισχύει ή όχι. Κι αν δεν ισχύει τι έκαναν για να το διαφυλάξουν οι τοπικοί παράγοντες;

OI ΘΕΣΕΙΣ
Οι θέσεις του ΤΕΕ είναι οι εξής:

ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ
- Είμαστε ΥΠΕΡ της υλοποίησης της επένδυσης.
• Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας
• Αφορά επισκέπετες υψηλού οικονομικού επιπέδου
• Συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
• Θα υπάρξει τόνωση συνολικά της τοπικής οικονομίας
Απαιτούμε την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του αιγιαλού/παραλίας από τους πολίτες. Ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Θα πρέπει άμεσα
• να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί του θέματος με ταυτόχρονη στήριξη και από άλλους φορείς.
• Η παρέμβαση να γίνει άμεσα και οπωσδήποτε ΠΡΙΝ την δημοσίευση της διακήρυξης της Β’ φάσης από το ΤΑΙΠΕΔ
• Επιπρόσθετα να λάβουμε γνώση για το τοπογραφικό διάγραμμα που θα συνοδεύει την διακήρυξη της Β φάσης έτσι ώστε να είναι απόλυτα σαφή σε όλους τα δεδομένα επί του διαγωνισμού.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΤΡΑΚΙ
-Είμαστε αντίθετοι με την μεταβίβασή του στο ΤΑΙΠΕΔ
Απώλεια εσόδων κατελάχιστον 400.000 κατ΄ έτος από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου. Τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με το ΦΕΚ της ίδρυσης του διατίθενται για την κάλυψη του Δημόσιου χρέους. Η απώλεια των πόρων αυτών σε συνδυασμό με την απώλεια των εσόδων από το λιμάνι της Ακαντιάς τινάζουν στον αέρα την λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου. Υπενθυμίζουμε ότι με τα έσοδα αυτά, το Λιμενικό Ταμείο εκτελεί έργα συντήρησης των λιμενικών υποδομών στα νησιά των Περιφερειακών ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Υπάρχουν Εθνικοί λόγοι που η χρηματοδότηση για λιμενικά έργα σε νησιά όπως το Καστελλόριζο, η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη, η Κάσος δεν πρέπει να διακοπεί.
Είναι παράλογο και δημιουργεί αρνητικό κλίμα σε δυνητικούς επενδυτές το γεγονός ότι ενώ ένας διαγωνισμούς βρίσκεται σε εξέλιξη με μεγάλο κόστος για τους συμμετέχοντες να ακυρώνεται για τέτοιους λόγους.

Το Μαντράκι είναι ένα σημείο αναφοράς για το νησί της Ρόδου. Είναι προσβολή για όλους τους Ροδίτες η αρπαγή του με τέτοια διαδικασία.
Ο διαγωνισμός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση στην παρούσα φάση να ακυρωθεί.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι προτάσεις της φιλοσοφίας "ας πάει στο ΤΑΙΠΕΔ και θα βρεθεί εναλλακτική χρηματοδότηση ή ότι θα αποδοθεί μέρος των εσόδων από το ΤΑΙΠΕΔ" δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές.
Θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι τρόποι αντίδρασης στην προοπτική της απώλειας του Μαντρακίου.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΚΩ
- Είμαστε αντίθετοι με την μεταβίβασή της στο ΤΑΙΠΕΔ
Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υποδομές της μαρίνας από τον Δήμο Κω, ο Δήμος προχώρησε στη σύναψη μεγάλου δανείου.

Από τη στιγμή που έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το Ελληνικό Δημόσιο η οποία είναι σε ισχύ, είναι τελείως παράλογη η ανατροπή του δεδομένου αυτού. Ο Δήμος Κω με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης της Διυπουργικής επιτροπής.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ με κάθε τρόπο (νομικές διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις που πιθανά θα αποφασιστούν) την προσπάθεια του Δήμου Κω για να μην απωλέσει την μαρίνα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΝΤΙΑ
Σε κάθε ενδεχόμενη μεταβολή που θα επέλθει για την διαχείρηση του λιμανιού της Ρόδου θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν αυξήσεις στα λιμενικά τέλη που αφορούν την μετακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Η εν λευκώ διαχείρηση από ιδιώτη χωρίς προϋποθέσεις ενέχει τον κίνδυνο της υπέρμετρης αύξησης των τελών πράγμα καταστροφικό για μία νησιωτική περιοχή όπως τη δική μας.

ΓΙΑ ΤΟ 75%
Η πολιτεία με το πρόγραμμα Καλλικράτης ενώ μεταβίβασε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πλήθος αρμοδιοτήτων , άρα και επιπλέον κόστος λειτουργίας προκειμένου να εφαρμοστούν, όχι μόνο δεν μεταβίβασε επιπλέον πόρους όπως θα όφειλε αλλά με κάθε αφορμή κάνει συνεχείς περικοπές στα χρήματα που αντιστοιχούν στους ΟΤΑ.

Στα Δωδεκάνησα για πολλά έτη το 75% από την πώληση και την μίσθωση των δημόσιων ακινήτων πήγαινε στη Νομαρχία για την υλοποίηση έργων. Το ΤΕΕ τμ, Δωδεκανήσου μετά την ψήφιση σχετικού νόμου, σε συνεργασία με τα άλλα δύο επιμελητήρια, διαβλέποντας τον κίνδυνο της απώλειας του σημαντικού αυτού θεσμοθετημένου πόρου για την περιοχή μας, πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσαν σε κοινή σύσκεψη εκπρόσωπους Α και Β βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλους τοπικούς φορείς.

Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να διασφαλιστούν αυτοί οι πόροι. Στην συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011 υπήρξαν δημόσιες διαβεβαιώσεις και ρητές δεσμεύσεις ότι δεν ελοχεύει κίνδυνος. Να υπενθυμίσουμε μάλιστα το γεγονός ότι δεχτήκαμε σφοδρή κριτική για την πρωτοβουλία μας αυτή

Σήμερα είναι σημαντικό να έχουμε ενημέρωση για το τι ισχύει επί αυτού. Υπενθυμίζω ότι ο Δήμος Ρόδου μόνο από την πώληση στην ΔΕΗ από την ΚΕΔ της έκτασης στη Νότια Ρόδο θα είχε έσοδα περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που δεν έχουν εισπραχθεί ή δεν φαίνεται άμεσα η προοπτική αυτή θα πρέπει να έχουμε ενημέρωση για το τι πρωτοβουλίες πάρθηκαν (εάν έγιναν βέβαια) στην κατεύθυνση αυτή.
Είναι αδιανόητο σε μία περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης τέτοια κεκτημένα της περιοχής μας να χάνονται, χωρίς να έχουμε αγωνιστεί επί ουσίας για αυτά.