Σε πάνω από δεκαέξι εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα ανείσπραχτα των πρώην έξι ΔΕΥΑ στο νησί της Ρόδου, από τα οποία το 60% προέρχεται από ξενοδοχεία και καταστήματα, για τα οποία η νέα ΔΕΥΑΡ προχωράει τώρα σε ρυθμίσεις προκειμένου να διευκολύνει τους πελάτες της αυτούς να αποληρώσουν τις οφειλές τους, με τον πρόεδρό της, κ. Παναγιώτη Κυριακούλη, πάντως, να δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι προηγούμενες Διοικήσεις «έχουν ευθύνες» ενώ ανέλυσε και τη νέα πολιτική, τιμολογιακή και όχι μόνο, που θα ακολουθήσει η Επιχείρηση και που έρχεται για έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αναλυτικά:
Οι οφειλές
Στην απόφαση που πήρε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ για να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά ανέρχονται στα 16.836.963 ευρώ και προέρχονται από 32.078 νοικοκυριά και επιχειρήσεις-πελάτες των έξι πρώην ΔΕΥΑ που υπήρχαν στο νησί της Ρόδου, αναφέρθηκε καταρχήν, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Κυριακούλης.
Οι οφειλές των πελατών των έξι πρώην ΔΕΥΑ, κατανέμονται ως εξής:
ΔΕΥΑ Ρόδου: 8.979.763 ευρώ
ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου: 204.572 ευρώ
ΔΕΥΑ Αφάντου: 905.821 ευρώ
ΔΕΥΑ Ιαλυσού: 2.568.477 ευρώ
ΔΕΥΑ Καλλιθέας: 2.962.659 ευρώ
ΔΕΥΑ Πεταλούδων: 1.215.867 ευρώ

Όσον αφορά στο «χάρτη» των οφειλών που έχουν ιδιώτες και επιχειρήσεις των παραπάνω περιοχών προς τη ΔΕΥΑΡ, ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω στοιχεία:

-Στη Ρόδο το οικιακό χωρίς αποχέτευση είναι 5517 άτομα με 1.173.689 ευρώ οφειλές, επαγγέλματα χωρίς υπηρεσία αποχέτευσης είναι 1487 επιχειρήσεις με 1.316.625 ευρώ οφειλές. Για σπίτια με αποχέτευση, οφειλέτες είναι 9.255 άτομα με οφειλές 1.190.866 ευρώ. Επαγγελματικά με αποχέτευση είναι 1709 με 2.150.451 ευρώ. Επίσης, 58 παροχές κρατικών υπηρεσιών χωρίς αποχέτευση οφείλουν 596.173 ευρώ. Ακόμη, 397 παροχές του Δήμου χωρίς αποχέτευση οφείλουν 1.877.998 ευρώ (σ.σ. γίνεται συμψηφισμός).

-Στ’ Αφάντου 1253 για οικιακή χρήση οφείλουν 248.152 ευρώ ενώ 396 για επαγγελματική χρήση οφείλουν 524.676 ευρώ.

-Στην Ιαλυσό 51 ξενοδοχεία χωρίς αποχέτευση οφείλουν 705.904 ευρώ ενώ 34 ξενοδοχεία με αποχέτευση οφείλουν 678.382 ευρώ.

-Στην Καλλιθέα στο οικιακό χωρίς αποχέτευση 1.187 οφείλουν 515.309 ευρώ ενώ για το οικιακό με αποχέτευση 637 οφείλουν 24.658 ευρώ. Ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια χωρίς αποχέτευση 15 οφείλουν 1.033.799 ευρώ.

-Στις Πεταλούδες 1623 οικίες 40% συνδεδεμένοι οφείλουν 185.136 ευρώ ενώ 1058 οικίες καθόλου συνδεδεμένοι οφείλουν 135.009 ευρώ. Ακόμη, 4 στρατόπεδα-δημόσιες υπηρεσίες 40% συνδεδεμένοι οφείλουν 263.069 ευρώ. Επίσης, 31 ξενοδοχεία-βιοτεχνίες καθόλου συνδεδεμένοι οφείλουν 101.187 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακούλη, ποσοστό πάνω από 60% του συνολικού ποσού οφειλών προέρχονται από επαγγελματική χρήση, δηλαδή ξενοδοχεία και λοιπές επιχειρήσεις.
Ενδιαφέρον έχει αυτό που είπε ο ίδιος για το από που πήρε το έναυσμα για τις ρυθμίσεις των οφειλών. Όπως είπε, το πήρε από άνεργο στους Αγίους Αποστόλους που για κατανάλωση 46 ευρώ βλέπει συνολικό λογαριασμό 14 χιλιάδες ευρώ! «Δεν υπάρχει περίπτωση να εξοφλήσει αυτός ο άνθρωπος», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ γι’ αυτό και κάνει έκκληση προς όλους τους οφειλέτες να προσέλθουν για ρύθμιση.

Δεν παραλείπει, επίσης, να σημειώσει ότι ο άλλος λόγος που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις είναι ότι, πλέον, και οι Επιχειρήσεις ελέγχονται από Επίτροπο που μπορεί να καταλογίσει ευθύνες αλλά και το ποσό.

«Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες, δεν δικαιολογούνται», ήταν, επίσης, η απάντησή του όσον αφορά στο παραπάνω ύψος των ανείσπραχτων από τις έξι πρώην ΔΕΥΑ-μάλιστα από τον καινούργιο χρόνο που θα υπολογιστούν και αυτά από τους τέσσερις πρώην Δήμους που δεν είχαν ΔΕΥΑ και συγχωνεύθηκαν με την καινούργια τον περασμένο Ιούνιο, το ποσό αναμένεται να…εκτιναχθεί.

«Κατά την άποψή μου υπάρχουν ευθύνες που δεν εισπράχθηκαν διότι όταν ο κανονισμός προέβλεπε ότι αν στα τρία τιμολόγια δεν πληρωθεί και ξεπερνάει η οφειλή τα εκατό ευρώ, το κόβεις (σ.σ. το νερό), για μένα φταίνε αυτοί που δεν το εφαρμόζουν», δήλωσε ο κ. Κυριακούλης, σχολιάζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «προσφέρεις κακή υπηρεσία στον πολίτη».

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η ΔΕΥΑΡ, δήλωσε ο πρόεδρός της: «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη ρύθμιση όχι μόνο για να εισπράξει η Εταιρία ορισμένα χρήματα-που πράγματι υπάρχουν ταμειακές δυσκολίες-αλλά κυρίως να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά διότι υπάρχουν λογαριασμοί που έχουν επιβαρυνθεί με πολλούς τόκους».

Η ρύθμιση θα ξεκινήσει τελικά την ερχόμενη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου-είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσει νωρίτερα ωστόσο έπρεπε να προσαρμοστούν πρώτα τα μηχανογραφικά συστήματά της και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με αυτήν, όποιος καταβάλει εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα απαλλαγεί κατά 100% από τις προσαυξήσεις. Εάν το κάνει σε δύο έως τρεις μηνιαίες δόσεις θα έχει απαλλαγή (από τις προσαυξήσεις) κατά 80%. Εάν το κάνει από 4-12 μηνιαίες δόσεις, κατά 50%, από 13-24 κατά 20% ενώ έχει και τη δυνατότητα από 25-36 μηνιαίες δόσεις χωρίς καμία απαλλαγή των προσαυξήσεων και προβλέπεται ελάχιστη καταβολή.

Νέα τιμολογιακή πολιτική
Από το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ, εγκρίθηκε επίσης η νέα τιμολογιακή πολιτική της η οποία έρχεται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και, όπως είπε ο κ. Κυριακούλης ευελπιστούν να εγκριθεί αφού είναι χαμηλότερη από αυτήν που ψηφίστηκε πέρυσι αλλά και από αυτήν που εφαρμόζεται τώρα. Και δήλωσε: «Κρίναμε σκόπιμο ότι σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που μειώνονται οι μισθοί και τα εισοδήματα του κόσμου, σαν ελάχιστη συνεισφορά, θα έπρεπε να μειώσουμε και εμείς την παροχή υπηρεσιών προς τους συνδημότες μας».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, το νησί μοιράζεται σε δύο τομείς:
Είναι η Ρόδος και η Ιαλυσός ένας τομέας και το υπόλοιπο ο άλλος.
Ενδεικτικά, για την πρώτη κλίμακα που είχε ψηφιστεί πέρυσι και ήταν 0,48 Λ το κυβικό μέτρο, θα κατέβει στα 0,32 Λ το κμ, από 0 έως 10 κυβικά το τρίμηνο, από 11 έως 30 κυβικά από 0,48 Λ θα πάει 0,40 Λ κ.τ.λ. Αυτά σε ό,τι αφορά τη Ρόδο και την Ιαλυσό. Όσον αφορά τις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες, κάτω από δέκα χιλιάδες κατοίκους, η πρώτη κλίμακα είναι από 0 έως 10 κυβικά το τρίμηνο 16 Λ από 0,24 Λ που είχε ψηφιστεί πέρυσι. Από 11 έως 30 κμ 0,20 Λ από 0,24 Λ, από 31 έως 50 κμ 0,28 Λ από 0,30 Λ και
ακολουθούν ανάλογες μειώσεις.

«Πιστεύουμε ότι, σ’ αυτή τη συγκυρία, οι μειώσεις αυτές είναι μέσα στα πλαίσια που μπορεί να κάνει η Επιχείρηση διότι πρέπει να δούμε και τη βιωσιμότητά της, να σταθεί όρθια μέσα σ’ αυτόν τον καταιγισμό που υπάρχει», είπε ο πρόεδρός της. Όσον αφορά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και την επαγγελματική χρήση, η τιμολογιακή πολιτική θα είναι ενιαία για όλο το νησί «και αυτό είναι λογικό και σωστό διότι και στα πλαίσια του ανταγωνισμού δεν μπορεί μία πολυτελής μονάδα στη Νότια Ρόδο π.χ. να έχει φθηνότερο νερό από τις άλλες περιοχές του νησιού», σημείωσε ο ίδιος.

Επίσης, για πρώτη φορά, καθιερώνεται το κοινωνικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες που θα είναι κατά 20% μειωμένο, βέβαια με εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, σε εισοδήματα μέχρι 18 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, η μείωση θα είναι 20%. Ανέφερε, ακόμη, ότι η τιμολογιακή πολιτική στην άρδευση παραμένει ίδια, δηλαδή 25 Λ χωρίς περιορισμό στην κατανάλωση αλλά παίρνουν ένα μέτρο αναπτυξιακό και υποβοηθητικό για τον εκσυγχρονισμό των αγροτών, όπως είπε. Ότι, δηλαδή, αυτοί που θα βάλουν σύγχρονα συστήματα άρδευσης θα έχουν 40% μείωση στο νερό, δηλαδή 15Λ το κυβικό αλλά…ρολόι παντού, διότι, όπως είπε, ένα μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώνουν είναι ότι φεύγει νερό χωρίς να καταμετριέται και αυτό είναι εις βάρος των καλών καταναλωτών. «Αν λοιπόν καταφέρουμε και πιάσουμε το νερό που φεύγει χωρίς να τιμολογείται, εξορθολογήσουμε τις δαπάνες μας, πιστεύω πως και του χρόνου θα έρθουμε και θα κάνουμε μία μείωση στις υψηλότερες τιμές ούτως ώστε η εξίσωση να γίνει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω», κατέληξε.

Εξορθολογισμός και αναβάθμιση υπηρεσιών
Ο κ. Κυριακούλης, έκανε επίσης γνωστό ότι σε τρία χρόνια προβλέπεται να γίνει εξίσωση των τιμών σε όλο το νησί και εξήγησε: «Όταν λέμε, όμως, εξίσωση, η φιλοδοξία η δική μας δεν είναι να γίνουν τα χαμηλά τιμολόγια ακριβότερα αλλά τα ακριβότερα να πάνε προς τα κάτω ή να χαμηλώσει λίγο το ένα να ψηλώσει λίγο το άλλο. Και αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα του προσωπικού ούτως ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά της, να εξορθολογήσουμε τις προμήθειες, να αξιοποιήσουμε όλο το προσωπικό σε έργα που μπορούμε να εκτελέσουμε εμείς ούτως ώστε να έχουμε οικονομίες και όλο αυτό να μετακυληθεί μετά στον καταναλωτή διότι ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να πληρώνει ακριβά την παροχή υπηρεσιών».

»Εκείνο, όμως, που παράλληλα παλεύουμε και το έχουμε δει αυτούς τους δύο τελευταίους μήνες που έχουμε όλο το νησί υπό την ευθύνη μας, είναι ότι πρέπει να παρέχουμε σωστές, γρήγορες και φθηνές υπηρεσίες στον πολίτη», είπε και επεσήμανε ότι από την ημέρα που έχει την ευθύνη η ενιαία ΔΕΥΑΡ για όλο το νησί, σε πολλές τοπικές κοινότητες, μικρές, έχουμε παρέμβει άμεσα τα οποία δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να λυθούν λόγω των περικοπών που γίνονται».

Κλείνοντας, μάλιστα, ο κ. Κυριακούλης δεν παρέλειψε να κάνει και ένα πιο πολιτικό σχόλιο, λέγοντας: «Αυτό το λέω επειδή αρχίζουν να γίνονται διάφορες συζητήσεις για να ξαναγίνει το νησί πολλοί Δήμοι. Πιστεύω πως ορισμένα αγαθά όπως είναι το νερό, η αποχέτευση, η άρδευση, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενιαία πολιτική. Κατά την άποψή μου δεν φταίει ο θεσμός, φταίει η πολύπλοκη νομοθεσία και η οικονομική κρίση. Όταν περιορίζονται τα οικονομικά των Δήμων τι υπηρεσία μπορείς να προσφέρεις».