Στα… γνώριμα μέρη, επέστρεψαν από σήμερα το πρωί, περισσότεροι από 15.000 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Δωδεκανήσου. Το κουδούνι, χτύπησε στις 9 το πρωί για τα περισσότερα από τα σχολικά συγκροτήματα, ενώ αμέσως μετά οι μαθητές πέρασαν στις τάξεις τους προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των σχολικών βιβλίων.

Οι διακοπές, δεν τελειώνουν μόνο για τους μαθητές βέβαια, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς κυρίως που επιμερίζονται κι αυτοί με την σειρά τους ένα σημαντικό φόρτο άγχους και αγωνίας της σχολικής χρονιάς.

Αυτό που απομένει επίσης να διαφανεί είναι αν και κατά πόσο, θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολικά συγκροτήματα (στην έναρξή τους) ομαλά, χωρίς να καταγραφούν προβλήματα και ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και βιβλία.

Έντονη θα είναι αύριο πρώτη μέρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς, η παρουσία των αστυνομικών της Τροχαίας Ρόδου, των σχολικών τροχονόμων αλλά και της δημοτικής αστυνομίας, στους δρόμους έξω από τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής μας, προκειμένου έτσι να διευκολύνουν με τον καλύτερο τρόπο την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Επί… ποδός, αναμένεται επίσης να βρεθούν εκπρόσωποι φορέων και αρχών του νομού μας από νωρίς το πρωί, έτσι ώστε να παραστούν στους καθιερωμένους αγιασμούς.

Η σχολική χρονιά πάντως εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σε κλίμα αναβρασμού δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει απεργιακές κινητοποιήσεις στα σχολεία, ενώ πολλές είναι επίσης οι ελλείψεις που καταγράφονται σε πολλά σχολικά συγκροτήματα του νομού μας.

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ
Σύμφωνα με παλαιότερη Μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτός από τους μαθητές, τους γονείς τους περιμένει ουσιαστικά από σήμερα που ανοίγουν τα σχολεία μια τρελή καθημερινότητα.

Θα φεύγουν τρέχοντας από τη δουλειά για να παραλάβουν τα παιδιά από το σχολείο, θα τρέμουν όταν θα εγκλωβίζονται στην κίνηση, θα ψήνουν κάτι γρήγορο για φαγητό και μετά θα πέφτουν με τα μούτρα στο διάβασμα μαζί τους μέχρι να έρθει η ώρα για να τα πάνε στα αγγλικά, στο μπάσκετ, στο κολυμβητήριο τα φροντιστήρια κλπ.

Το ολοήμερο σχολείο έλυσε προβλήματα για σημαντική μερίδα γονιών κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων που γενικεύθηκε η λειτουργία του. Από το 1998 μέχρι σήμερα τα ολοήμερα δημοτικά ξεπέρασαν τον αριθμό των 4.600 σχολικών μονάδων που αντιστοιχούν στα 3/4 των μονάδων της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε για λογαριασμό της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, «το ολοήμερο δημοτικό επιτελεί κυρίως την κοινωνική του αποστολή, γιατί ουσιαστικά αποδεσμεύει τους γονείς από την επίβλεψη των παιδιών τους.

Δεν ικανοποιεί όμως στον ίδιο βαθμό τις παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών». Για το 66,4% των γονιών η πρώτη πιο σημαντική δραστηριότητα που προσφέρει το ολοήμερο είναι η προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη ημέρα του σχολείου. Επ’ αυτού διατυπώνονται πολλές επιφυλάξεις.

Τα παιδιά σύμφωνα με τον αντίλογο, όταν επιστρέφουν στο σπίτι στις 5 το απόγευμα το χειμώνα, έχει ήδη σκοτεινιάσει, είναι εξουθενωμένα και, είτε έχουν προετοιμαστεί καλά για την επόμενη ημέρα είτε όχι, αρνούνται να συνεχίσουν την προσπάθεια. Οι γονείς από την άλλη πλευρά εφησυχάζουν ότι τα παιδιά έχουν διαβάσει στο σχολείο και δεν επιμένουν.

Η δεύτερη πιο σημαντική δραστηριότητα που προσφέρει το πρόγραμμα του ολοήμερου είναι για τους γονείς το μάθημα της Πληροφορικής (ποσοστό 38,5%). Γονείς και εκπαιδευτικοί που απάντησαν στην έρευνα συμφώνησαν ότι το ολοήμερο πάσχει από έλλειψη και ανεπάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και ειδικών χώρων.

Για το προφίλ των μαθητών που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί απάντησαν ότι πρόκειται κυρίως για μαθητές με μέτριες επιδόσεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος η διαφωνία που κατέγραψε η έρευνα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τον τρόπο σίτισης των μαθητών του ολοήμερου.

Δύο στους τρεις εκπαιδευτικούς χαρακτήρισαν τον τρόπο σίτισης των μαθητών από μέτριο έως κακό, ενώ οι γονείς εμφανίζονται πιο ευχαριστημένοι. Το 67% των γονιών απάντησε ότι ο τρόπος σίτισης είναι από μέτριος έως καλός.»

ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ
Ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας θα διανείμουν αύριο τροχονόμοι, σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, θα διανεμηθούν από ένστολο προσωπικό της Τροχαίας, σε Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς.

Η πρωτοβουλία αυτή που πραγματοποιείται με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.