Σαρανταεπτά (47) νέοι γιατροί από την Ρόδο μετανάστευσαν στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, για να βρουν εργασία!

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, θέλοντας να δείξει το μέγεθος των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

Ο αριθμός είναι πράγματι εντυπωσιακός και προκαλεί εύλογους προβληματισμούς, για την τάση μετανάστευσης που διογκώνεται και στην περιοχή μας.

Αρκετοί από τους 47 γιατρούς που εγκατέλειψαν την Ρόδο έχουν αφήσει πίσω τις οικογένειές τους, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου,ο οποίος κάνει λόγο και για ιατρεία που έχουν αρχίσει να κλείνουν στο νησί μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος στην ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι η Υγεία χάνεται και πωλείται και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά του για την επιλεκτική πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ που από την οποία αγνοήθηκαν οι γιατροί της Ρόδου και γενικά της Περιφέρειας. Κάνει επίσης γνωστό ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των γιατρών που ξεκινούν από σήμερα, ενώ καταγγέλλει και την ασύδοτη σπατάλη για ενοίκια στη Ρόδο την ώρα που το κτίριο του παλιού νοσοκομείου έχει αφεθεί στο έλεος των βανδάλων.
Ειδικότερα αναφέρονται στην ανακοίνωση τα εξής:

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία του μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τις πληρωμές των φαρμακοποιών.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου (ΙΣΡ) καταγγέλλει την επιλεκτική πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, σε ορισμένες μόνο επαγγελματικές ενώσεις που από πίσω τους κρύβονται οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, αγνοώντας τα υπέρογκα χρέη του Υπουργείου προς τους γιατρούς της Ρόδου και γενικά της Περιφέρειας για τα έτη 2010, 2011, 2012 από τα τέως ταμεία του μορφώματος του ΕΟΠΥΥ.

Τα χρέη του ΙΚΑ, ΟΠΑΔ,ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΟΠΥΥ για όλα αυτά τα χρόνια, έχουν φέρει σε αδυναμία εξάσκησης του επαγγέλματος τους 600 ιατρούς μέλη μας που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και επέδειξαν υπομονή, κατανόηση αφού πλήρωσαν όλους τους φόρους εισοδήματος, δημοτικούς φόρους, χαράτσια για εισόδημα που δεν εισέπραξαν!

Τα πρώτα ιατρεία και στην πόλη μας έχουν ήδη κλείσει, ενώ 47 νέοι γιατροί της Ρόδου τους τελευταίους 16 μήνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας, αφήνοντας ακόμα και τις οικογένειες τους πίσω, αφού δεν μπορούσαν να τους ακολουθήσουν λόγω οικογενειακών, κοινωνικών και σχολικών υποχρεώσεων των παιδιών τους.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας Λυκουρένζος, Σαλμάς, Βουδούρης είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει μια άσκηση πολιτικής δικαίου αφού όλοι οι πάροχοι υγείας πρέπει να πληρώνονται αναλογικά και ισότιμα και δεν πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς που φωνάζουν δυνατότερα, ή απειλούν με διακοπή της παροχής των υπηρεσιών Περίθαλψης και Υγείας που προσφέρουν στους πολίτες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου στηρίζει τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, που αρχίζουν με πανελλαδική απεργία σε νοσοκομεία, ΚΥ και ΠΙ την Τετάρτη 12-9-2012 και συνεχίζονται με επισχέσεις εργασίας από την Δευτέρα 17-9-2012.

Η μέχρι τώρα πολιτική στον τομέα της Υγείας, που έχει επιβληθεί από την τρόικα, χαρακτηρίζεται από ένα εξοντωτικό πακέτο περικοπών και τίποτα παραπάνω.

Μετά τα οδυνηρά μέτρα για τις δαπάνες των προγραμμάτων εφημέρευσης, τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ, τα φάρμακα, τον εργαστηριακό έλεγχο, τις προσλήψεις, τις αποδοχές των υγειονομικών, την περίθαλψη των ανασφάλιστων, θα ακολουθήσουν σύντομα οι δραματικές συγχωνεύσεις 661 κλινικών-τμημάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων του ΕΣΥ, ένα νέο παρανοϊκό σύστημα «εφημεριών κατά τομέα», νέος ακρωτηριασμός του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, γενικευμένη φυγή νέων γιατρών απ’ την Ελλάδα, πλήρης διάλυση του ΕΣΥ και της δημόσιας εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Η άμεση χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΣΥ, της ΠΦΥ και του ΕΟΠΥΥ, αποτελεί σήμερα την μόνη ρεαλιστική λύση για το Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, σε μια περίοδο ύφεσης και ανεργίας.

Στις σημερινές συνθήκες απόγνωσης για τον ελληνικό λαό, με όλο και αυξανόμενο το τμήμα του πληθυσμού (πάνω από 30%) να μην έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας επειδή είναι ανασφάλιστο, η υπεράσπιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας, της καθολικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της κοινωνίας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καλεί όλα τα μέλη του που εργάζονται στο ΕΣΥ να πάρουν μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις, όπως αυτές προγραμματίστηκαν απ’ την ΟΕΝΓΕ και την Ένωση ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών ιατρείων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ζητά την δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ και στη Ρόδο με επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς, η οποία θα εξετάζει την διαχείριση των πόρων και τον καταμερισμό αυτών από αυτά που κάθε εργαζόμενος δίνει κάθε μήνα για την υγεία του και την περίθαλψη του, ενώ ζητά έρευνα και καταλογισμό ευθυνών για την ασύδοτη σπάταλη των ενοικίων φορέων υγείας και μη, την στιγμή που στο νησί μας υπάρχουν δεκάδες κτίρια ρημαγμένα που παραμένουν αναξιοποίητα στο έρμαιο των βανδαλιστών όπως το παλιό Νοσοκομείο της Ρόδου με 17.000 τ.μ. δομημένη επιφάνεια και 24 στρέμματα ακάλυπτου χώρου από την 1η Μαΐου του έτους 2000!!!

Ο ΙΣΡ καλεί τους ασφαλισμένους και ασθενείς να συσπειρωθούν στις θέσεις του για να μπορέσουν σε αυτή την δύσκολη στιγμή τουλάχιστον να διασφαλίσουν το αγαθό της υγείας που γρήγορα χάνεται και ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
Για τον Ι.Σ.Ρ
Ο πρόεδρος
Χρήστος Απ. Μαντάς
Ο γεν. γραμματέας
Ιωάννης Στ. Μυροφόρου”