Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιατροκοινωνική εκδήλωση

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιατροκοινωνική εκδήλωση

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιατροκοινωνική εκδήλωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 936 ΦΟΡΕΣ

Το Σάββατο 24 Μαΐου 2014, στις 19.00, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η 30η ιατροκοινωνική εκδήλωση του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:
• ο Δρ Κασίμος Δημήτριος, Γενικός Αρχίατρος, Ρευματολόγος 401 ΓΣΝΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), με θέμα της ομιλίας του «Το σθένος των α-σθενών ατόμων για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας» και
• ο κ Ναχνάς Χάρης, φυσικοθεραπευτής-χειροπρακτικός, με θέμα της ομιλίας του «Η ζωή έχει πόνο και όποιος λέει κάτι άλλο, κάτι πουλάει».

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Θάλεια Γεωργά, η οποία ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Οι τίτλοι των αποψινών ομιλιών, θεωρώ πως αγγίζουν τον καθένα από εμάς, αναλογιζόμενοι την προσπάθεια που καταβάλουμε, για να συνεχίσουμε καθημερινά το ταξίδι της ζωής… σχεδιάζοντας το σήμερα και το αύριο…

Διότι χρειάζεται σθένος και προσπάθεια για να προχωρήσεις μπροστά, κοιτάζοντας πάντοτε πίσω, ζυμώνοντας τον πόνο και το βουβό κλάμα, προσπαθώντας να βρεις λύσεις σε όλα εκείνα που φαντάζουν δύσκολα και ανυπέρβλητα.

Έχοντας όπλα την αισιοδοξία, το χαμόγελο και την θετική σκέψη! »
Ο λόγος της Προέδρου ολοκληρώθηκε με τις θερμές ευχαριστίες στους αρωγούς της εκδήλωσης:
- Την Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στην Αρμόδια Περιφερειακή Σύμβουλο κα Μουτάφη - Κουντούρη Δέσποινα. Χαρακτηριστικά ανέφερε, πως η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας, κάλυψε επίσης μέρος της δαπάνης, για την έκδοση εντύπου του Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ».

Το έντυπο δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις χρόνιες αυτοάνοσες παθήσεις και για το έργο του Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» και περιλαμβάνει ένα σύντομο ιστορικό του έργου του Συλλόγου, καθώς και αναλυτική περιγραφή χρόνιων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Ψωριασική Αρθρίτιδα, Ουρική Αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα, Ψευδοουρική Αρθρίτιδα, Δερματομυοσίτιδα-Πολυμυοσίτιδα, Ινομυαλγία, Οστεοαρθρίτιδα, Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου I και Σκληρόδερμα.

- Τον Δήμο Ρόδου, τον Πρόεδρο κ Φρόνα Νικόλαο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης,
- Τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων:
• Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Γεωργάς Α.Ε. ¨Best Western Plaza¨,
• Επιγραφές «Τρόπαιον» κ Αττιτή Φωτεινό,
• Κέντρο Μουσικής κ Φώτη Γιακουμάκη, καθώς και
- Όλα τα Μέσα Έντυπου και Ηλεκτρονικού τύπου.

Ακολούθησαν οι ομιλίες, κατά τις οποίες:
Ο Δρ Κασίμος, αναφέρθηκε στο πρότυπο της ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ στην επικοινωνία με τον ιατρό. Δηλαδή, τι πραγματικά θέλει το άτομο με χρόνιο πρόβλημα υγείας και το περιβάλλον του από τον γιατρό του. Εστιάζοντας στα παρακάτω: 1. Την άριστη ιατρική φροντίδα, 2. Την ίαση με την κατάλληλη θεραπεία, 3. Την εξασφάλιση ποιότητας ζωής και 4. Την επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Μίλησε, για το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ της συμμετοχής των ατόμων με αρθρίτιδα στα δρώμενα της Υγείας, μέσω α) της σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αρθρίτιδα και β) των Πρότυπων φροντίδας για τα άτομα με αρθρίτιδα.

Η δημιουργία και σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και η ολοκλήρωση του επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2014, με την κατάθεση και επικαιροποίησή του από το Υπουργείο Υγείας. Οι κύριοι άξονες και οι στοχευμένες δράσεις της εθνικής στρατηγικής του Ε.Σ.Δ. συζητήθηκαν εκ νέου και οριοθετήθηκαν στην 2η Πανελλήνια Συνάντηση Συλλόγων Ατόμων με Ρευματικές παθήσεις (της οποίας μέλος είναι ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ»), στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013.

Ο Δρ Κασίμος, ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στο σθένος των α-σθενών, λέξη η οποία ετυμολογικά προκύπτει από το ἀ στερητικό και την λέξη σθένος, για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, οι οποίοι για ποιότητα ζωής χωρίς προκαταλήψεις και περιθωριοποίηση, θα πρέπει να στοχεύουν 1. Στην έγκαιρη διάγνωση, 2. Στην αποτελεσματική θεραπεία και 3. Στην ύφεση της νόσου που ισοδυναμεί σήμερα με θεραπεία.

Ο κος Ναχνάς μίλησε για το αναπόφευκτο φαινόμενο του πόνου στην ζωή μας και ότι η αποδοχή αυτής της εμπειρίας που ονομάζεται Ζωή θα έχει και πόνο…
Μίλησε επίσης για μια νέα μορφή αντιμετώπισης των χρόνιων πόνων, που ονομάζετε γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και τεκμηρίωση.

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που σε συνδυασμό με ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης και διόρθωσης γνωσιακών σφαλμάτων είναι ικανή να μειώσει την ένταση του χρόνιου πόνου.

Μετά το πέρας των ομιλιών, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο φίλος μου και εγώ», που αναφέρεται στην τιτάνια προσπάθεια σθένους που χρειάζεται από έναν α-σθενή με χρόνιες παθήσεις, να δεχθεί και να αποδεχθεί τον δρόμο του χθες, του σήμερα και του αύριο, να συμβιώσει και να προχωρήσει θετικά και χαμογελαστά.

Το υλικό του ντοκιμαντέρ στήθηκε με αγάπη και σεβασμό και δημιουργήθηκε σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λουιζίδη, φωτογραφία Γιώργου Λουιζίδη, σκίτσα Νατάσας Σαβράνη, κείμενα Θάλειας Γεωργά, την φωνή της Μαρίας Μανιώτη και την μετάφραση στα αγγλικά από το Polyglot.

Ένα ντοκιμαντέρ που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας, εν γένει για τα χρόνια νοσήματα αλλά και για το πολυετές έργο του Συλλόγου.
Το κοινό μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, συγκινημένο και φανερά εντυπωσιασμένο, αναφέρονταν σε μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, προσφοράς και συμπαράστασης.

Στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» είναι να ξεκινήσει την προώθηση και πώληση του ντοκιμαντέρ, έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν την προσπάθεια επιβίωσης της Νεφέλης και τα έσοδα του να διατεθούν για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Πολιτείας και την πόλεως Ρόδου, ιατροί, μέλη, φίλοι, χορηγοί και συνοδοιπόροι του Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ».

Οι δράσεις του Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» για την χρονιά 2013-2014, θα ολοκληρωθούν με την πραγματοποίηση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη 04 Ιουνίου 2014, στις 18:00, στο ξενοδοχείο Best Western Plaza.

Το επόμενο ραντεβού έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 που θα πραγματοποιηθεί το 12ο Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας, στο λόφο της Φιλερήμου, γιορτάζοντας ταυτόχρονα και την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

Διαβάστε ακόμη

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων