«Θέλω να βλέπω ευτυχισμένα παιδιά...»!

«Θέλω να βλέπω  ευτυχισμένα παιδιά...»!

«Θέλω να βλέπω ευτυχισμένα παιδιά...»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2836 ΦΟΡΕΣ

Η δημιουργός του «Πολυχώρου Χαραυγή» Καίτη Παρασκευά, μιλά για τα εργαστήρια, την απασχόληση των παιδιών, τα όμορφα πράγματα που γίνονται στο χώρο της στην Ιαλυσό

Αν θες να γίνει η δουλειά σου δώστην σε κάποιον που έχει πολύ δουλειά! Γενική αρχή αυτό και το σκεφτόμουν όταν διαπίστωσα ότι η Καίτη Παρασκευά, δημιουργός και εμπνεύστρια του Πολυχώρου Χαραυγή στην Ιαλυσό, κάνει τόσα πολλά και τα κάνει με τόση επιτυχία που είναι να απορείς! Συντονίζει, εμπνέεται, συγκεντρώνει υλικό και πετυχημένους συνεργάτες και απασχολεί δημιουργικά παιδιά κι ενήλικες δημιουργώντας όμορφα πράγματα, είτε είναι μια συναυλία ένα βράδυ που το θεατράκι της σφύζει από ζωή και μελωδίες ή είναι η τέχνη της κεραμικής και της ζωγραφικής, που διαχέεται σε όσους έχουν όρεξη να μυηθούν σ΄ αυτήν.
«Μην γράψεις για μένα γιατί ντρέπομαι…» ήταν η πρώτη της παραίνεση «γράψε για τα παιδιά, για τα μάτια τους, για τη μάθηση μέσα απ΄ το βίωμα που είναι ο στόχος»! Και ήταν πιο νωρίς από μένα σ΄ αυτό το ραντεβού, και είχε άπλετο χρόνο να αφιερώσει, όπως κάνει με ό,τι καταπιάνεται αυτή που διαβάζει παιδικά βιβλία και στο σπίτι ακούει παιδική μουσική για να ξέρει πρώτη εκείνη τι θα δώσει στα παιδιά, που είναι η μεγαλύτερη ευθύνη!

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του πολυχώρου, τι θέλατε να κάνετε;

Ξεκίνησα μ΄ ένα όνειρο, να φτιάξω έναν πολυχώρο για παιδιά, να μην είναι αυτή η στείρα γνώση ενός σχολείου, ενός παιδικού σταθμού. Ήθελα τα παιδιά να δουλεύουν βιωματικά.

Είστε νηπιαγωγός;
Ναι, είμαι νηπιοβρεφοκόμος, είμαι ροδίτισσα, στην Αθήνα ενώ βρισκόμουν πέρα από τις σπουδές μου εργαζόμουν σε μουσεία, στο Αρχαιολογικό, στην Πινακοθήκη, στο Μουσείο των Τρένων, σε προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Μου άρεσε από τότε να δουλεύω με ομάδες σε διάφορους χώρους. Με έπνιγε να είμαι σε μία τάξη και επιπλέον δεν μπορώ να επαναλάβω ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα.

Στη Ρόδο πώς ξεκινήσατε τη δραστηριότητά σας;
Γύρισα στη Ρόδο, συνάντησα τον Δημήτρη Τσοποτό, συνεργάτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που υλοποιούσε ένα πρόγραμμα για την κακοποίηση του παιδιού με υπεύθυνη την ψυχολόγο Ελένη Αγάθωνος. Με πήραν κοντά τους, αρχίσαμε να δουλεύουμε, κι αυτό για εμένα ήταν μεγάλο σχολείο. Σ’ αυτή την περίοδο χρωστάω τη σημερινή μου εξέλιξη στη δουλειά.

Εργαστήρια ενηλίκων, παιδιών, ο παιδικός σταθμός! Παράλληλα όμως φιλοξενείτε παραστάσεις από την Αθήνα και συναυλίες δημιουργώντας όμορφες βραδιές!
Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, έχουμε συνεργασία με τους περισσότερους από τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο. Μπορούμε να παρουσιάσουμε από τον Γιάννη Γιακουμάκη στην κιθάρα μέχρι την θεατρική ομάδα «Άλφα». Το αφιέρωμα στον Καββαδία με τον Γιάννη Κούτρα και τον Απόστολο Ρίζο μέχρι ρεμπέτικα με την Ντένια Κουρούση. Την ομάδα Κοπέρνικος με παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι ό,τι άλλο μας εξιτάρει και έχει κάτι να μας πει. Από το 2004 έχουμε και την συνεργασία με τον πολυχώρο Άγκυρα της Αθήνας, του γνωστού εκδοτικού οίκου και φτάνουμε στο 2014 με τον Δημήτρη Αβούρη τον Παραμυθά που δημιούργησε την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού μία Ακαδημία με την οποία συνεργαζόμαστε και κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς θα φιλοξενήσουμε στο χώρο μας σεμινάρια και θεατρικές παραστάσεις.

Ο χώρος σας πάντως θυμίζει θερινό σινεμά για τον επισκέπτη του!
Μα, ήτανε θερινό σινεμά! Αν δείτε στην είσοδο κρατάμε ακόμα την παλιά κινηματογραφική μηχανή.

Σκεφτήκατε ποτέ να συνεχίσετε και κάτι τέτοιο μιας και δεν υπάρχει θερινό σινεμά στη Ρόδο;
Θα το θελα πραγματικά πάρα πολύ, αλλά δεν είναι στο αντικείμενό μου, δυστυχώς.

Έχετε ανοίξει πολύ τη δραστηριότητα του πολυχώρου σας! Έτσι το είχατε σκεφτεί από την αρχή;
Η μία δραστηριότητα φέρνει την άλλη, η μία άφιξη την άλλη γνωριμία. Αυτό που με κρατάει στο να συνεχίζω είναι τα μάτια των παιδιών. Ξέρετε πόσες φορές αντί να βιντεοσκοπήσω την παράσταση βγάζω τα μάτια των παιδιών και τις εκφράσεις τους;

Ο κόσμος της Ρόδου ενδιαφέρεται, οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους;
Έρχονται, αλλά πολλές φορές, κυρίως τους χειμώνες, συναντώ τα ίδια μάτια των παιδιών. Το κοινό είναι συγκεκριμένο.

Θα πρέπει να δουλεύετε πολλές ώρες την ημέρα ασχολούμενη με τόσα πολλά!
Δουλεύω 14 ώρες την ημέρα και πρέπει να βάλω όριο. Αν δεν ήταν δίπλα μου ένας άνθρωπος, ο Λάμπρος Χαραυγής ο άντρας μου, να το στηρίζει όλο αυτό, να με προσγειώνει και να συνεχίζει να είναι… Χαραυγής, εξ ου και το όνομα του χώρου δεν θα ήταν τίποτα έτσι.

Ωστόσο σημαντική δραστηριότητα έχει και η μητέρα σας!
Για ένα μεγάλο κομμάτι των εργαστηρίων την ευθύνη έχει η μητέρα μου η Λίτσα Παρασκευά που είναι η ψυχή της ομάδας των εργαστηρίων εκμάθησης κεραμικής, ζωγραφικής, εικαστικού κοσμήματος και ό,τι καινούργιο μας ενδιαφέρει να έχουμε κάθε χρόνο. Φέτος για παράδειγμα θα εντάξουμε στο πρόγραμμά μας την εκμάθηση κεραμικής για παιδιά.

Τα δικά σας παιδικά χρόνια είχαν τέτοιες εικόνες, τέτοια ακούσματα;
Θυμάμαι ότι ως παιδί δεν έχανα καμιά θεατρική παράσταση, ότι μας πήγαινε η μητέρα μου στο κουκλοθέατρο όπου κι εμείς μαζί με τη Ζωή Φωτεινού, την Έλλη Παρασκευά και τη μητέρα μου φτιάχναμε τις κούκλες για να παρουσιαστεί κουκλοθέατρο στα χωριά… Θυμάμαι τις μαζώξεις στις φιλολογικές βραδιές στις οποίες συμμετείχε και η μητέρα μου να αναλύουν βιβλία, και να τα σχολιάζουν. Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω τι δύναμη είχαν όλα αυτά μέσα μου. Όμως έτσι χτίζεις, λιθαράκι-λιθαράκι. Αυτή είναι η βιωματική μάθηση.

Ο παιδικός σταθμός ήταν το πρώτο που φτιάξατε, αυτό ήταν που θέλατε αρχικά;
Όχι, δεν ήταν το πρώτο. Ήθελα να βλέπω ευτυχισμένα παιδιά, παιδιά που περνάνε καλά και παιδιά που μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και τις τέχνες.

Πόσος κόσμος βρίσκεται μια καθημερινή μέρα στον Πολυχώρο Χαραυγή;
Θα μιλήσουμε με πάνω από 100 ανθρώπους. Υπάρχουν οι νηπιαγωγοί που κρατούν το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδικού σταθμού το οποίο εναλλάσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας και των παιδιών, είναι τα ίδια τα παιδιά, είναι οι γονείς γιατί οι χώροι μας είναι ανοιχτοί ώστε το κάθε παιδί να προσαρμόζεται με το δικό του χρόνο, αλλά και ο γονιός να μας εμπιστεύεται. Έχουμε τη χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας ο Κώστας Νεοφύτου στα εργαστήρια κεραμικής όπου η ομάδα αποτελείται από 25 άτομα. Είναι ο ζωγράφος μας ο Δημήτρης Βασιλείου με τις ομάδες ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες. Αυτά συμβαίνουν μια καθημερινή μέρα.

Τι σκέφτεστε, τι ονειρεύεστε για τη συνέχεια;
Φέτος θα δουλέψουμε με παραδοσιακά παραμύθια από τον τόπο μας, αφήγηση και δραματοποίηση. Και με κρατάει πολύ ζωντανή ένα site που έφτιαξε μια ομάδα νηπιαγωγών απ΄ όλη την Ελλάδα, το ELNIPLEX με εμπνευστή τον Απόστολο Πάχο το οποίο φέτος βραβεύτηκε ως το καλύτερο site για την προώθηση του παιδικού βιβλίου. Μέσα απ΄ αυτό περνάει και όλη η δουλειά που γίνεται στον πολυχώρο μας.

Έχετε την οικογένειά σας, τα παιδιά σας, πού τον βρίσκετε όλο αυτό το χρόνο, το κέφι…;
Όταν αγαπάς κάτι όλα τα βρίσκεις.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος