Εντονες αντιδράσεις για το κρατητήριο των παράνομων μεταναστών

Εντονες αντιδράσεις  για το κρατητήριο των  παράνομων μεταναστών

Εντονες αντιδράσεις για το κρατητήριο των παράνομων μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 865 ΦΟΡΕΣ

• Δεν έχουμε χώρο απαντά ο δήμαρχος στο Λιμεναρχείο Ρόδου • Την πλήρη και απόλυτη διαφωνία του εκφράζει ο βουλευτής Μ. Κόνσολας • Για εχθρική πράξη κάνει λόγο η Μίκα Ιατρίδη

Τη στάση του Δήμου Ρόδου ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στη δημιουργία χώρου κράτησης παράνομα εισερχόμενων μεταναστών στο νησί, διατυπώνει, για ακόμα μία φορά, προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ο Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος απαντάει αρνητικά σε νέο αίτημά του!

Μία ημέρα μετά τη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, κατά την οποία οι τοπικοί παράγοντες εμφανίστηκαν διχασμένοι απέναντι στην πρόθεση του Υπουργείου να δημιουργηθούν «μεγάλα κρατητήρια» στη Ρόδο για τους παράνομους μετανάστες όπου θα διαμένουν ώρες ή λίγες ημέρες, ο κ. Κουσουρνάς εμφανίζεται σταθερός στη θέση που έχει εκφράσει εκείνος αλλά και το δημοτικό συμβούλιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Λιμεναρχείο ζητά από το Δήμο την παραχώρηση ενός χώρου με σκοπό τη χρήση αυτή. Το έχει κάνει ξανά κατά τη διάρκεια της θητείας και η απάντηση του Δήμου είναι σταθερά αρνητική.

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη φορά ακριβώς γιατί έχει προηγηθεί η σύσκεψη με τον Υπουργό προχθές. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουσουρνάς, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, κ. Φώτης Χατζηδιάκος καθώς και ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, εξέφρασαν την αντίθεση τους απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεταφέροντας στον Υπουργό τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και το φόβο ότι, σιγά-σιγά, θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Όπως έγινε γνωστό, λοιπόν, το Λιμεναρχείο Ρόδου, με επιστολή του στις 25 Ιουνίου, ζητά από το Δήμο την «εξεύρεση χώρου προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών». Χθες, λοιπόν, ο Δήμαρχος απάντησε στο αίτημα με επιστολή στην οποία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου, « ο κ. Κουσουρνάς επαναλαμβάνει τα αυτονόητα - ότι ο Δήμος Ρόδου δεν διαθέτει τέτοιο χώρο, ενώ παραθέτει και τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου». Αναφέρει στην επιστολή του ο Δήμαρχος:

«Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού εγγράφου σας και στο αίτημα που διατυπώνετε, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ρόδου δεν διαθέτει χώρο προσωρινής κράτησης παρανόμων μεταναστών, εξάλλου δεσμευόμαστε με την υπ’ αρ. 633/17-10-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία “εκφράζει την αντίθεση του για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών στο νησί …” και την οποία σας επισυνάπτουμε».
Με το δεδομένο, πάντως, ότι ο νέος Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος έχει εκφράσει τη θετική του στάση για τη δημιουργία τέτοιων κρατητηρίων ώστε να μην υπάρχουν ντροπιαστικές εικόνες στο νησί ενώ ο νέος Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ως γνωστόν, αποχώρησε εκνευρισμένος από την προχθεσινή σύσκεψη, αναλογίζεται κανείς ότι είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στην αρχή της νέας θητείας.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΟΝΣΟΛΑ
«Θέλω να εκφράσω την πλήρη και απόλυτη διαφωνία μου με την προοπτική δημιουργίας κέντρου κράτησης και φιλοξενίας λαθρομεταναστών στη Ρόδο, έστω και αν η δημιουργία του έχει το μανδύα του «προσωρινού», του οποίου τα όρια με το μόνιμο είναι δυσδιάκριτα.

Στη Ρόδο, το νησί που αποτελεί παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.
Επισημαίνω ότι κατέθεσα ανοιχτά και δημόσια τη διαφωνία μου για τη δημιουργία κέντρου κράτησης και φιλοξενίας λαθρομεταναστών στη Ρόδο, πριν ένα χρόνο. Τόσο από το βήμα της Βουλής προς τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Δένδια, όσο και πέρυσι τον Αύγουστο προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Βαρβιτσιώτη.
Θλίβομαι γιατί κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν ένα ζήτημα που έπρεπε να είχε κλείσει και να είχε διαμορφωθεί μία δυναμική στρατηγική διεκδίκησης και επανατοποθέτησης του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον Οκτώβριο του 2008, υπογράφηκε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στο Παρίσι, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για να συμμετέχουν αναλογικά όλες οι χώρες στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και της ανάληψης των βαρών.
Αυτό το σύμφωνο παραμένει ανενεργό αφού κάποιες χώρες του Βορρά, παραπέμπουν στις καλένδες την κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Θέλουν να αποτελούν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αποθήκες ψυχών. Πάει πολύ, όμως, να σκέφτονται κάποιοι να δημιουργήσουν άλλη μία αποθήκη ψυχών στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα.
Τι πρέπει να γίνει:
- Η Ρόδος δεν ενδείκνυται, για τη δημιουργία χώρου προσωρινής κράτησης. Οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα για ευνόητους λόγους, που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την καταγραφή και περίθαλψη αυτών των ανθρώπων. Συνεπώς, πρέπει να ενεργοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για τη δημιουργία των 4 χώρων φιλοξενίας και κράτησης στη Ριτσώνα, στο Δρέπανο Αχαΐας, στη Β. Ελλάδα και να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές στην Αμυγδαλέζα. Για τη δημιουργία των 4 αυτών κέντρων υπήρχε συμφωνία με την Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή τους αλλά εγκαταλείφθηκε από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.

- Ενίσχυση του προσωπικού της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα, η υποστελέχωση των οποίων υπερβαίνει το 50%. Δημιουργία δύο τμημάτων συνοριοφυλάκων σε Ρόδο και Κω, τα οποία θα έχουν την ευθύνη της άμεσης μεταφοράς των παράνομων μεταναστών στα 4 κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.
- Άμεση ενίσχυση της Frontex που πρέπει να οργανωθεί και να αποκτήσει τις υποδομές και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εuropol. Να υπάρξει πολλαπλάσια χρηματοδότησή της από τη σημερινή, να αποτελέσει βραχίονα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

- Επανατοποθέτηση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με την Ιταλία και άλλες χώρες του Νότου. Συνηθίσαμε κάποιοι να μας κουνάνε το δάχτυλο για τα ζητήματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι καιρός, όχι να τους κουνήσουμε και εμείς το δάχτυλο γιατί δεν θέλουν να ισχύσει μια νέα κοινή μεταναστευτική πολιτική, αλλά να θέσουμε με επιχειρήματα την ανάγκη ενεργοποίησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Τη σύνδεση του με οριζόντιες πολιτικές, με τη συνεισφορά όλων των κρατών-μελών στα βάρη που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση.

- Αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, η υπογραφή της οποίας από την κυβέρνηση Σημίτη υπήρξε καταστροφική. Το Δουβλίνο ΙΙ δημιουργήθηκε για να εγκλωβίζει τους παράνομους μετανάστες στο Νότο. Αντίκειται στη Σύμβαση της Γενεύης, που προβλέπει την ελεύθερη επιλογή της χώρας στην οποία οι πρόσφυγες μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου.
Θέλω να ελπίζω σε μία κοινή και ενιαία θέση όλων των φορέων του νησιού. Σε κοινές πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη δημιουργία κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στη Ρόδο, έναν από τους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης.

Η ευθύνη απέναντι στον τόπο μου και στους ανθρώπους του, μου επιβάλουν να αγωνιστώ προς αυτή την κατεύθυνση.
Σαν πρώτη κίνηση, αύριο το πρωί θα προχωρήσω στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου και Δημόσιας Τάξης, στην οποία θα αναλύω διεξοδικά το πρόβλημα και θα καταθέτω προτάσεις. Η θέση μου για την αποτροπή δημιουργίας κέντρου κράτησης στη Ρόδο είναι αδιαπραγμάτευτη.
Έστω και αργά, έστω και σε αυτό το θέμα ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΙΑΤΡΙΔΗ
Για εχθρική πράξη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Μίκα Ιατρίδη αναφέροντα τα εξής:
Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφατο αλλά εντοπίζεται ήδη, ως μείζον, εδώ και δυόμιση περίπου δεκαετίες.
Σε αυτά τα εικοσιπέντε χρόνια μη επιτυχημένων προσπαθειών της πολιτείας να το αντιμετωπίσει, έχουν ληφθεί μία σειρά μέτρων, έχει υπογραφεί πληθώρα διακρατικών συμφωνιών και έχουν κατατεθεί αμέτρητα σχέδια και προτάσεις από διάφορες πλευρές.

Ποτέ, όμως, δεν προχώρησε κανείς στην απόφαση για τη δημιουργία κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών στη Ρόδο και αυτό όχι τυχαία.
Είναι θέμα ανθρωπιστικής, εθνικής και στρατηγικής σημασίας οι χώροι αυτοί να βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε να εξασφαλίζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό τόσο η εθνική και η δημόσια ασφάλεια, όσο και η φροντίδα των παράνομων μεταναστών.
Η Ρόδος είναι ένα από τα πλέον ακατάλληλα μέρη για ένα τέτοιο πόνημα και αυτό το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν οι πάντες, όλα αυτά τα χρόνια.

Είτε, λοιπόν, σήμερα, έτσι βολεύει ή εξυπηρετεί κάποιους, είτε πρόκειται περί μιας έξωθεν προερχόμενης εντολής, είτε περί απλής ανικανότητας, είτε για οποιουσδήποτε άλλους σκοτεινούς ή μη λόγους, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε ένα τέτοιο ατόπημα με χαρακτηριστικά εχθρικής πράξης εναντίον της Ρόδου και του λαού της, αγνοώντας παντελώς τα εθνικά και τα τοπικά συμφέροντα.
Ο Ροδίτικος λαός πρέπει να συστρατευθεί μαζί με την αστυνομία, το λιμενικό και όσους βουλευτές και αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης τιμούν την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών τους, ενάντια σε μια πολιτική καταστροφική για τον τόπο μας και επιβλαβή για ολόκληρη τη χώρα.

Εν προκειμένω, η εναλλακτική πρόταση υπάρχει ήδη από το 2009 όταν με τη σύμπραξη αλλά και εξασφάλιση πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από την εισήγηση του Επιτρόπου κ. J. Barot, σχεδιάσθηκαν και χωροθετήθηκαν τέσσερα νέα μεγάλα και σύγχρονα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών στην Πελοπόννησο (Δρέπανο Αχαΐας), στην Στερεά Ελλάδα (Ριτσώνα), στη Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία (Κεραμωτή), ακριβώς για να μην προκύψει το σημερινό χάος και οδηγηθούμε σε καταστροφικές προτάσεις, όπως η τρέχουσα, για δημιουργία άνευ μελέτης, πόρων, στρατηγικής και κυρίως λογικής ενός τέτοιου “προσωρινού” χώρου στη Ρόδο.

Τί πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για τον τόπο μας; Πρώτον, να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας για να σταματήσουμε το παράλογο και καταστροφικό πριν συμβεί και δεύτερον να προωθήσουμε και να αναδείξουμε τη σωστή λύση, γνωρίζοντας πως αυτή έχει εγκριθεί και από την Ε.Ε μόλις πριν μερικά χρόνια.
Οτιδήποτε λιγότερο ή διαφορετικό θα είναι ένα ιστορικό λάθος το οποίο θα χρεωθεί σε όσους το στηρίξουν και θα καταλήξει να στοιχειώνει το λαό της Ρόδου για πολλά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας