Ο Φ. Χατζηδιάκος εξηγεί γιατί αποχώρησε από τη σύσκεψη

Ο Φ. Χατζηδιάκος εξηγεί γιατί αποχώρησε από τη σύσκεψη

Ο Φ. Χατζηδιάκος εξηγεί γιατί αποχώρησε από τη σύσκεψη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 629 ΦΟΡΕΣ

Του αφαίρεσε το λόγο προσωπικά ο υπουργός Ναυτιλίας

Τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη σύσκεψη για τους παράνομους μετανάστες η οποία έγινε την Τετάρτη υπό την προεδρεία του υπουργού ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη , εξήγησε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο κ. Χατζηδιάκος με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι έγινε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και ποια ήταν η θέση του, καταθέτοντας παράλληλα και διάφορα ερωτήματα εν είδη προβληματισμού στα οποία όμως δεν πήρε απάντηση.

Ειδικότερα δήλωσε τα εξής: «Το θέμα έχει πάρει τελευταία μεγάλες διαστάσεις. Εμάς μας απασχολεί από το 2001.

Στο γραφείο μου υπάρχουν στοιχεία από τότε μέχρι σήμερα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια την ευθύνη της προσωρινής επιτήρησης και φιλοξενίας την είχε η ΝΑ. Πριν 4 χρόνια μεταφέρθηκε στο υπουργείο δημόσιας τάξης.

Το 2008 με τις συρράξεις είχαμε μία έκρηξη μεγάλη. Είχαμε καταγράψει ως επίσημα εισελθόντες στην Ελλάδα 12. 434 άτομα.

Το μέτωπο εισόδου ήταν στο Φαρμακονήσι, στο Αγαθονήσι, στη Λέρο και στη Σύμη. Δεν είχαμε στη Ρόδο ή στα μεγάλα νησιά. Και τότε μπήκε επιτακτικά το θέμα να δημιουργηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας ή φύλαξης των παράνομων μεταναστών.

Έγινε ένα ν.σ. και είχαμε ζητήσει επειδή οι δομές του ΚΘΛ είχαν αδειάσει υπήρξε μία άποψη να γίνει κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων μεταναστών.

Τότε όλα τα νησιά ήταν αντίθετα και ομόφωνα είπαν ότι δεν ενδείκνυται κανένα νησί. Έγινε και συζήτηση στο ν.σ. να γίνει μία σύμβαση με ξενοδοχείο στο Παραδείσι, γιατί θα μπορούσαν εκεί να περάσουν απαρατήρητοι ένας μικρός αριθμός μεταναστών.

Και τότε αντέδρασε η τοπική κοινωνία αν και υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες μονάδων και δεν προχώρησε αυτή η διαδικασία.

Επί Δένδια έγινε πολλή συζήτηση το δ.σ. εξέτασε το θέμα, αντέδρασε το σώμα αφουγκραζόμαστε την τοπική κοινωνία αλλά και τη λογική.

Η λογική λέει ότι σε ένα νησί που έχεις 2,5 εκατομμύρια τουρίστες δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα τέτοιο κέντρο.
Που είναι μάλιστα επιβαρυμένη με το γνωστό πρόβλημα, των ΡΟΜΑ. Θα δημιουργούνταν μία εικόνα που δε συνάδει με το τουριστικό προφίλ της Ρόδου.

Σχεδόν όλοι και τότε ήταν αντίθετοι. Και κοινοβουλευτικοί και εκπρόσωποι φορέων. Φέτος έχουμε μία έκρηξη του φαινομένου με μετανάστες από τη Συρία.

Μπήκε έντονα το θέμα από τον υπουργό ναυτιλίας, και ζητήθηκε από το δήμαρχο να υποδειχθεί κάποιος χώρος εδώ και ένα μήνα. Ο δήμαρχος είχε εκφράσει την αδυναμία να υποδείξει έναν τέτοιο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχε και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Και έρχομαι στη σύσκεψη. Επειδή έχει παρερμηνευθεί η αποχώρησή μου από τη σύσκεψη και επειδή άλλοι τη θεώρησαν δικαιολογημένοι και άλλοι θεώρησαν ότι δεν ταιριάζει στο νέο δήμαρχο Ρόδου.

Θέλω, λοιπόν, να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και την αντίδρασή μου. Τέθηκε το θέμα από τον υπουργό και εξέφρασε και την αγωνία του και την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας χώρος προσωρινής φιλοξενίας για το πρώτο 48ωρο.

Όταν μετά από τρεις ομιλητές ζήτησα το λόγο, να αναφέρω το λόγο και την εμπειρία μας από το 2008, ζητώντας από τον υπουργό να μας πει τι θα γίνει μετά από το 48ωρο της κράτησης ο υπουργός με παρέπεμψε στον αρχηγό του ΛΣ.

Εκείνος δεν μου απάντησε τι θα γίνουν οι παράνομοι μετανάστες , αλλά μου είπε ότι είναι αρμόδιος για την περισυλλογή και παράδοση στην ΕΛΑΣ. Ο αστυνομικός διευθυντής εξήγησε τη διαδικασία που γίνεται.

Καταρχήν, οι Σύριοι θεωρούνται ως πρόσφυγες και έχουν μία διαφορετική μεταχείριση από τους άλλους μετανάστες.

Οι Σύριοι μόλις έρχονται μετά το 48ωρο και αφού πάρουν τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ότι δε συντρέχει λόγος απέλασης άσκησης ποινικής δίωξης αφήνονται ελεύθεροι με μία σφραγίδα που τους ζητά μετά από 30 μέρες να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη χώρα.

Όσοι δε ζητούν πολιτικό άσυλο ως πολιτικά διωκόμενοι εκείνοι έχουν ένα περιθώριο έξι μηνών να φέρουν τα χαρτιά και να ζητήσουν να εγκριθεί το πολιτικό άσυλο.

Και το δικό μου ερώτημα ήταν αν αύριο ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων έρθει στο δικό μας το νησί. Δε μου απάντησε κανένας.

Αντί αυτού ο περιφερειακός διευθυντής ΛΣ ο κ. Αργυρίου είπε ότι δε θα φύγουμε από τη σύσκεψη αν δε βρούμε χώρο υποδοχής μεταναστών και μάλιστα με υπερβάλλοντα ζήλο είπε ότι αν δε γίνει αυτό, τους μετανάστες το λιμεναρχείο θα τους φέρνει μπροστά στο δημαρχείο.

Αντέδρασα ως όφειλα, και του εξήγησα ότι δεν είμαστε ανάλγητοι, δεν έχουμε λιγότερα αλτρουιστικά αισθήματα για τα ανθρώπινα αφού η τοπική κοινωνία πάντα προστρέχει.

Και ήμουν αυτός που στο Χαράκι βοήθησα να βρεθεί μεταφορικό μέσο και φαγητό και σε κάθε περίπτωση δείχνουμε το αίσθημα ανθρωπιάς. Και δεν νομίζω να είναι οι υπηρεσιακοί περισσότεροι ευαίσθητοι από εμάς.

Επιχείρησα να τους εξηγήσω αυτό το ιστορικό ότι κατά τη δική μας άποψη με αυτό τον τρόπο ανοίγουμε δρόμο να έρθουν πολύ περισσότεροι. Για μας πρέπει να κάνει περιπολίες το ναυτικό να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και εκεί πρέπει να διατεθούν τα μέσα και τα χρήματα.

Όταν επιχείρησα να εξηγήσω με διέκοψε ο υπουργός και μου είπε ότι, δεν έχω το λόγο. Και όταν συνέχισα να μιλώ, μου είπε “σας αφαίρεσα το λόγο”. Και αφού έγινε αυτό είπα ότι μέσα από το σπίτι μου να μου αφαιρέσει το λόγο δεν έχει νόημα να παραμείνω και αποχώρησα.

Ας ψάξει η πολιτεία που έχει την ευθύνη να δει μήπως υπάρχει και κάποιος σύνδεσμος σε κάθε νησί που κατευθύνει.

Και να δούμε επίσης αν οι 140 παράνομοι μετανάστες ήταν 140 βατραχάνθρωποι θα μπορούσαν να καταλάβουν τη Ρόδο;

Μήπως τελικά είναι ένα στοχευμένο σχέδιο που πρέπει να το αντιμετωπίσει διαφορετικά η ελληνική κυβέρνηση; Να σας πω και κάτι άλλο; Στα 35 κακουργήματα που δικάζει το κακουργιοδικείο Δωδεκανήσου τα 32 είναι με κατηγορούμενους αλλοδαπούς και επειδή η ιστορία πρέπει να μας διδάσκει, με την είσοδο των οικονομικών μεταναστών στη χώρα έχουμε αριθμό που ξεπερνά το 20% του πληθυσμού.

Μήπως με την αθρόα προσέλευση μεταναστών θα έχουμε ένα άλλο 20% του πληθυσμού από εκείνες τις περιοχές;

Μήπως να δούμε πώς αλλοιώνεται ο πληθυσμός σε μία ευαίσθητη παραμεθόριο περιοχής;

Η διοίκηση πρέπει να έχει και συνέπεια και συνέχεια. Όταν είπαμε εμείς να δημιουργήσουμε αυτές τις δομές ήμασταν το μαύρο πρόβατο τώρα που εκφράζουμε την άποψη της κοινωνίας είμαστε και πάλι το μαύρο πρόβατο;»

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου