Τους μισούς φοιτητές θα χάσει το πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Τους μισούς φοιτητές θα χάσει το πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Τους μισούς φοιτητές θα χάσει το πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 466 ΦΟΡΕΣ

Εάν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η λειτουργία του πανεπιστημίου Αιγαίου, αν εφαρμοστεί η ρύθμιση του υπουργού παιδείας για τις μετεγγραφές των φοιτητών που θα περιλαμβάνει και το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Όπως επεσήμανε χτες από τη Ρόδο, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής κ. Πάρις Τσάρτας, το Πανεπιστήμιο, βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της ακαδημαϊκής του κοινότητας και ειδικότερα με τον ορατό κίνδυνο απώλειας μεγάλου αριθμού φοιτητών καθώς η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις μετεγγραφές, παρά τις έντονες διαφωνίες όλων των Πανεπιστημίων, μελετάται να διευρυνθεί και για τους ήδη εγγεγραμμένους του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

Μάλιστα όπως τόνισε το Υπουργείο Παιδείας, αδιαφορώντας για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα αυτή ρύθμιση, οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών χιλιάδων φοιτητών και στην ουσιαστική συρρίκνωση των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Όπως δήλωσε ο πρύτανης αν υλοποιηθεί η ρύθμιση τότε σύμφωνα με τους υπολογισμούς από τους 2.380 φοιτητές θα μετεγγραφούν οι 1067, δηλαδή το πανεπιστήμιο Αιγαίου θα χάσει περίπου το 45% των φοιτητών του, και θα συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που θα απειληθεί η ύπαρξή του.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Τσάρτα, δόθηκε εντολή στο νομικό σύμβουλο του πανεπιστημίου να μελετήσει το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη αν ψηφιστεί η τροπολογία στη βουλή, διαδικασία που επίσης θα ακολουθηθεί και για το θέμα της αξιολόγησης στο πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσάρτας έχοντας και την ιδιότητα του προέδρου της συνόδου των πρυτάνεων, δήλωσε ότι το θέμα συζητείται στη βουλή με πιθανή πρώτη συζήτηση σήμερα στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων και τόνισε ότι έχουν ειδοποιηθεί οι βουλευτές όλων των κομμάτων από όλες τις περιοχές που έχει παρουσία το πανεπιστήμιο «εξηγήσαμε ότι εάν φέτος γίνει αυτό που προτείνει ο υπουργός, το πανεπιστήμιο Αιγαίου σε νούμερο 2.380 φοιτητών θα χάσει 1.067, δηλαδή μιλάμε για ένα νούμερο της τάξης του 45% των μεταγραφέντων με υποτιθέμενα κοινωνικά κριτήρια.
Λέω υποτιθέμενα για να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα:

- Το πρώτο είναι το εξής: οι μεταγραφές θίγουν πρώτον τα περιφερειακά πανεπιστήμια αλλά και τα κεντρικά. Αυτό το εξηγήσαμε στη σύνοδο της Ρόδου στον υπουργό, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φεύγει όλος ο πληθυσμός από τη μία πλευρά και από την άλλη δεν μπορεί να επιβαρύνεται το Aριστοτέλειο, το Μετσόβιο ή το Αθηνών που ούτε προσωπικό πλέον έχουν ούτε αίθουσες ούτε δυνατότητα να δουλέψουν. Το είπαν και οι καθηγητές –πρυτάνεις των κεντρικών πανεπιστημίων.

- Το δεύτερο, επιτέλους θα πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός ότι, οι βουλευτές εμφανίζονται πολύ θετικοί ( σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) σε αυτού του είδους τις κινήσεις διότι είναι κοινωνικό μέτρο. Θα πρέπει όμως να ξέρουν ότι είμαστε ίσως η μοναδική χώρα, που υπάρχουν μεταγραφές και θα πρέπει οι βουλευτές να σκεφτούν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό
- Το τρίτο και ποιο σημαντικό είναι αν θέλουν να ασκήσουν κοινωνική πολιτική υπέρ οικογενειών που έχουν αυτή τη στιγμή προβλήματα κυρίως οικονομικά και κοινωνικά η μόνη λύση είναι να ενισχύσουν με υποτροφία ή με υποδομές τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Δεν είναι λύση να το αποψιλώνουν, αν θέλουν τα αποψιλώσουν να μας το πουν για να το ξέρουμε ότι θα τα κλείσουν”.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
ΠΕΡΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2010-2011

Με το Ν. 3282/2004 όπως τροποιήθηκε:
Υπήρχαν 2 κατηγορίες μετεγγραφών
• Μετεγγραφές χωρίς ποσοτικό περιορισμό.
Μέλη πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας, ορφανοί από τον ένα ή τους δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες.
• Μετεγγραφές με ποσοτικό περιορισμό.

Για λόγους οικονομικούς και λόγους υγείας των γονέων.
(Οι μετεγγραφές για λόγους οικονομικούς δεν επιτρεπόταν να ξεπερνούν σε ποσοστό το 10% του αριθμού εισακτέων στο Τμήμα Υποδοχής).
(Οι μετεγγραφές για λόγους υγείας των γονέων δεν επιτρεπόταν να ξεπερνούν το ποσοστό 1% του αριθμού εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής).

ΤΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2011-2012 έχουμε κατάργηση των μετεγγραφών με το Ν. 3966/2011.
Σημειώνεται ότι από το 2011 και μετά οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές όπως αναφέρονται παραπάνω καταργήθηκαν και θεσπίστηκε ειδική κατηγορία εισαχθέντων ήτοι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και κοινωνικά κριτήρια (αδελφός που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη της μόνιμης κατοικίας των γονέων, ορφανός από τον ένα ή και από τους δυό γονείς, τέκνο άγαμης μητέρας, όσοι έχουν συγγενείς με σοβαρές ασθένειες, τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας) στην οποία δίνονταν εκ των προτέρων συγκεκριμένες θέσεις σε ποσοστό έως 20% των θέσεων εισακτέων του τμήματος και οι δικαιούχοι δεν είχαν εκ των υστέρων δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ίδρυμα από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν. Σε καθένα από τα Τμήματα ή τις Σχολές του Μηχανογραφικού Δελτίου υπήρχε προκαθορισμένος ειδικός αριθμός εισακτέων για κάθε ειδική κατηγορία υποψηφίων.

ΤΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΠΡΟΒΛΕΦΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΣΗΣ -Ν. 4186/2013 ΟΠΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.
Συγκεκριμένα δόθηκε εκ των υστέρων η δυνατότητα στους επιτυχόντες των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 να μεταφέρουν τη θέση τους σε αντίστοιχο Τμήμα, εφόσον πληρούσαν πρωτίστως συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και δευτερυόντως κοινωνικά κριτήρια.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρεπόταν να υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά Τμήμα του ακαδ. έτους 2013-2014.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015:
Σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ188/15.5.2014, τ.Α’) επέρχονται αλλαγές στη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών (όπως αδελφός που σπουδάζει, ορφανός από τον ένα ή και τους δύο γονείς, οι έχοντες συγγενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το ίδιο έτος) ως ακολούθως:

Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι παρακάτω κατηγορίες έχουν το δικαίωμα να μετεγγραφούν σε αντίστοιχα Τμήματα ΑΕΙ με το Τμήμα που επέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ απαλείφεται ο περιορισμός που προβλεπόταν στο ν. 4186/2013 (άρθρο 34) ότι ο αριθμός των μεταφερομένων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στο τμήμα.

Δικαιούχοι μεταφοράς θέσης είναι: πολύτεκνοι, γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα, συμπεριλαμβανομένων των άγαμων μητέρων, επιτυχόντες με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, επιτυχόντες ορφανοί από τον έναν ή και τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, επιτυχόντες με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί, κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή ανήκουν στην κατηγορία των ΑμΕΑ, επιτυχόντες τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας ή πολύδυμα τέκνα που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά το ίδιο έτος.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη