Η πρώτη καλλιέργεια ζέας στη Ρόδο
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4881 ΦΟΡΕΣ
Από τους αδελφούς Θυριάκη στη Σορωνή
Την πρώτη καλλιέργεια ζέας στο νησί της Ρόδου για μαζική παραγωγή κατάφεραν να πραγματοποιήσουν δύο αδέλφια από τη Διμυλιά και συγκεκριμένα ο Κώστας και Παναγιώτης Θυριάκης.Τα δύο αδέλφια, που προμηθεύτηκαν τον ειδικό σπόρο από την Παναγροτική Ρόδου με την καθοδήγηση των γεωπόνων, κατάφεραν να παράγουν σε πρώτη φάση, ποσότητα της τάξης των 500 περίπου κιλών τμήμα της οποίας θα διαθέσουν προς πώληση από τον αλευρόμυλο που διατηρεί η αδελφή τους στην περιοχή της Διμυλιάς.
Η παραγωγή της Ζέας αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη και ειδικά η συγκεκριμένη καθώς στην καλλιέργεια δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε λιπάσματα, αλλά ούτε και φυτοφάρμακα.
Κατά συνέπεια η απόδοση ήταν λιγότερη αλλά πάντως το προϊόν διατηρεί την διατροφική υπεροχή του και την αξία του.
Όπως δήλωσε χθες μιλώντας στη «Ροδιακή» ο Κώστας Θυριάκης, από την ποσότητα αυτή που παρήχθη εφέτος, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό κρατήθηκε ως σπόρος για να χρησιμοποιηθούν για νέα παραγωγή του χρόνου.
Τι είναι η Ζέα
Η Ζέα είναι το δίκοκκο σιτάρι που χρησιμοποιούνταν στην χώρα μας από την αρχαιότητα.
Πρόκειται για ένα σιτηρό, που μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές με ελάχιστο κόστος παραγωγής, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα.
Η Ζέα (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο.
Αναφέρεται και ως Ζειά και ορισμένες φορές συγχέεται με το γερμανικό Dinkel ή τη σίκαλη.
Κάποιοι την μπερδεύουν ακόμα και με το καλαμπόκι, αφού η λέξη ΖΕΑ (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβόσιτου.