Γιώργος Μαλανδράκης: Έφυγε ένας ακόμη καλός Ροδίτης

Γιώργος Μαλανδράκης: Έφυγε ένας ακόμη καλός Ροδίτης

Γιώργος Μαλανδράκης: Έφυγε ένας ακόμη καλός Ροδίτης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2871 ΦΟΡΕΣ

Σε ηλικία 91 χρόνων αποχαιρέτησε χτες τα εγκόσμια

Έφυγε ένας ακόμη φίλος από τη γενιά των Ροδιτών που η οικογένειά τους έγραψε ιστορία.

Ο Γιώργος Μαλανδράκης σε ηλικία 91 χρόνων αποχαιρέτησε χτες τα εγκόσμια, αφήνοντας πίσω του πολλές αναμνήσεις από την προπολεμική και μεταπολεμική Ρόδο, όπου ήταν από τους πρωταγωνιστές σε όλα τα γεγονότα της γραφικής και μοναδικής τότε συνοικίας του Νιοχωριού.

Η οικογένεια του Μαλανδράκη –είναι από τις πιο γνωστές στη Ρόδο-, μάλιστα δε διατήρησε την ελληνική υπηκοότητα κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής και ο πατέρας Χρήστος συνελήφθη κατά το κοντσεντραμέντο και κρατήθηκε μαζί με τους άλλους Ροδίτες πατριώτες κατά την κήρυξη του β΄ παγκοσμίου πολέμου Ο Ανδρέας Μαλανδράκης (αδελφός του Γιώργου) δραπέτευσε στη Μέση Ανατολή και κατετάγη στον Ιερό Λόχο, ήταν δε από τους πρώτους ιερολοχίτες που πάτησαν στη Ρόδο όταν παραδόθηκαν οι Γερμανοί. Ανάλογη ήταν και η πατριωτική δράση του μεγαλύτερου αδελφού του Σταύρου, που και αυτός διέπρεψε στους αγώνες για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και για τη δημοκρατία.

Ο Γιώργος Μαλανδράκης ήταν η ψυχή και η καρδιά του Νιοχωριού. Με το αστείρευτο χιούμορ του και το μοναδικό διασκεδαστικό του ταλέντο έβρισκε πάντα τρόπο για να ξεσηκώνει τους Νιοχωρίτες ιδιαίτερα τις ημέρες των Απόκρεω όπου ήταν ο κύριος οργανωτής των εκδηλώσεων που γινόντουσαν τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης.

Ο Γιώργος είχε και υποκριτικό ταλέντο, ¨Όταν το 1948 γυρίστηκε στη Ρόδο η πρώτη ελληνική ταινία «Άννα Ροδίτη» (με πρωταγωνιστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Καίτη Πάνου) ο Γιώργος υποδύθηκε με επιτυχία το ρόλο ενός Ιταλού στρατιώτη, μάλιστα δε υπάρχουν και δημοσιεύματα της εποχής με πολύ καλές κριτικές.

Υπήρξε και ποδοσφαιριστής στην ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Νεοχωρίου (ΑΟΝ) και διακρίθηκε στη θέση του δεξιού ακραίου εξτρέμ όπου έπαιζε πάντα. Ήταν η εποχή όπου τα νιάτα του Νιοχωριού έπαιζαν ποδόσφαιρο στη χωράφα και ο Γιώργος ήταν από τους πιο ζωηρούς μαζί με τους άλλους τότε νεαρούς, τον Ανδρέα Παπαδόπουλο (Καγιά),τους αδελφούς Παπαγαπητού, τον Μιχάλη Καρακατσάνη (Αραπάκι), Γιάννη Κουμπιάδη, Βασίλη Ασπράκη (Καρτερία), Μεμεταλή, και τόσους άλλους που συγκροτούσαν την ομάδα της συνοικίας μαζί με τους παράγοντες Δόξη Δοξόπουλο, Σάββα Μαμαλίγκα, Μιχάλη Βογιατζή, Αλέκο Χατζηαλεξίου, Κωστή Δεληγιάννη κ.α που ήταν η γενιά που σημάδεψε τα πιο όμορφα χρόνια του Νιοχωριού.

Ο Γιώργος Μαλανδράκης εργάστηκε στους Αλευρόμυλους του Σολούνια και αργότερα στο Δήμο Ρόδου απ΄ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την καλωσύνη του, το χιούμορ, αλλά κυρίως για την αστείρευτη αγάπη του για τη Ρόδο!.. Η κηδεία του έγινε σήμερα στις 5 το απόγευμα από το νεκροταφείο των Ταξιαρχών.
Γ. Ζ.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο