Το ΙΚΑ γονατίζει την αγορά της Ρόδου

Το ΙΚΑ γονατίζει  την αγορά της Ρόδου

Το ΙΚΑ γονατίζει την αγορά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 836 ΦΟΡΕΣ

Δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί μπλόκαραν με εντολή των ελεγκτών

Νέα αφαίμαξη σε επιχειρήσεις και ιδιώτες ετοιμάζουν οι κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ για το νησί της Ρόδου, βάζοντας χέρι στην οριακή ρευστότητα που κρατά ζωντανές τις επιχειρήσεις μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση.

Τις τελευταίες μέρες η κινητικότητα που υπάρχει στις τράπεζες από τους επιθεωρητές και τους ελεγκτές του ΙΚΑ που ζητούν την άμεση δέσμευση και κατάσχεση λογαριασμών ιδιωτών, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ροδιακής”, το ποσό των χρεών στα Δωδεκάνησα από τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες προς το ΙΚΑ έχει εκτιναχθεί στα 250 εκατομμύρια ευρώ για το 2014!

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 5.000 επιχειρήσεις περίπου από όλα Δωδεκάνησα ενώ από αυτές οι 1.000 περίπου χρωστούν στο ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν αποδώσει, ποσό της τάξης των 200.000.000 ευρώ!

Στο παραπάνω ποσό, δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που έχουν «κουμπώσει» επάνω στο αρχικό χρέος, γεγονός που εκτιμάται ότι εκτινάσσει το συνολικό αυτό ποσό σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Μπαράζ κατασχέσεων
Για να μπορέσουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ να εισπράξουν τα χρήματα που τους χρωστούν οι επιχειρήσεις, πέρα από την γνωστή δικαστική οδό που χρησιμοποιούν ξεκίνησαν τώρα και σε κατασχέσεις, εγκαθιστώντας μάλιστα ειδικούς δικαστικούς επιμελητές απευθείας στα ταμεία των επιχειρήσεων(!) οι οποίοι θα εισπράττουν είτε ολόκληρο είτε μέρος του ποσού το οποίο θα καταθέτουν στη συνέχεια στα ταμεία του ΙΚΑ.

Αυτό που εκτιμάται ότι θα «γονατίσει» και μάλιστα για τα καλά την διαδικασία κατασχέσεων ποσών «εις χείρας τρίτων» όπου εκεί για πρώτη φορά στην περίπτωση της Ρόδου, θα δεσμεύονται τα ποσά που συμφωνούνται με τους συνεργάτες των επιχειρήσεων τα οποία θα κατάσχονται πριν φθάσουν στα χέρια του ιδιοκτήτη.

Για παράδειγμα, αν ένα ξενοδοχείο της Ρόδου έχει ασφαλιστικά χρέη προς το ΙΚΑ, τότε οι ελεγκτές του ΙΚΑ θα δεσμεύσουν τα συμβόλαια με τον τουριστικό οργανισμό και τα ποσά αυτά δεν θα πάνε στην επιχείρηση αλλά απευθείας στα ταμεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καλύπτοντας έτσι τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ροδιακής» το τελευταίο διάστημα έχουν αποσταλεί περίπου 50 τέτοια ειδοποιητήρια προς τα τουριστικά πρακτορεία, ζητώντας έτσι από τους εκπροσώπους στο εξωτερικό ή το εσωτερικό να προχωρήσουν στην καταβολή των ποσών αυτών μέσα σε 8 μέρες διότι σε διαφορετική περίπτωση θα στραφούν νομικά εναντίον τους.

Ασύλληπτες κομπίνες από επιτήδειους
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι 5.000 επιχειρήσεις περίπου από τα Δωδεκάνησα, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν στα αυξημένα χρέη που παρουσιάζονται.

Όμως, μια μικρή μερίδα αυτών των επιχειρήσεων, φαίνεται ότι έχει κάνει… επιστήμη την εισφοροδιαφυγή. Μάλιστα, έχουν ήδη εντοπιστεί επιχειρηματίες που προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν με τεράστια χρέη, δημιουργούν νέες επιχειρήσεις και νέα ΑΦΜ αφήνοντας έτσι τα χρέη να αυξάνονται χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» από τα κλιμάκια των ελεγκτών που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου και της Κω αυτές τις μέρες.

Δεν αγγίζουν τα εμβάσματα στο εξωτερικό
Κάποιες από τις επιχειρήσεις οι οποίες χρωστούν στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές ή ακόμα και στην Εφορία της Ρόδου, αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Ροδιακής” ότι περιλαμβάνονται στη λίστα των 180 ατόμων από τη Ρόδο που μόνο μέσα στο 2013 έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ, μεταφέροντας με συγκεκριμένα εμβάσματα σε ευρωπαϊκές ή αμερικανικές τράπεζες απίστευτα ποσά.

Για τους οφειλέτες αυτούς, δυστυχώς, δεν λαμβάνεται μέριμνα για την κατάσχεση των εκεί λογαριασμών που διατηρούν με αποτέλεσμα τη… νύφη να καλούνται και πάλι να πληρώσουν οι μικροεπιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο νησί μας.

Διαβάστε ακόμη

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης εξελέγη περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο