Δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Δεν θα καταργηθούν  οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Δεν θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 562 ΦΟΡΕΣ

Αυτό διαβεβαίωσε σε συνέντευξή της χθες στη Ρόδο η ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη

Την πεποίθησή της πως δεν πρόκειται να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας εξέφρασε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη.

Η ίδια, δεσμεύθηκε πως θα εκπροσωπήσει τα Δωδεκάνησα στην Ευρωβουλή, προκειμένου να διαπραγματευτεί όχι μόνο το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και τη νησιωτικότητα και τους παράνομους μετανάστες, ζητήματα τα οποία χρίζουν άμεσης λύσης.

Σε ότι αφορά μάλιστα τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, η κ. Σπυράκη σημείωσε μεταξύ άλλων «αυτό είναι μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα, η Ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το διαφοροποιημένο καθεστώς του ΦΠΑ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νησιωτικότητας που θέσαμε και που έχουμε αποφασίσει ότι είναι κοινός στόχος για να προχωρήσουμε. Ως εκ τούτου είναι επιδίωξη να διατηρηθεί αυτό το ειδικό καθεστώς για τις περιοχές της Δωδεκανήσου. Υπάρχουν ειδικά καθεστώτα σε διάφορες περιοχές ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι διάφορες «εμμονές» της Τρόικας, από τον περιορισμένο αριθμό των δόσεων για τους φόρους μέχρι τον περιορισμένο αριθμό των δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν απέδωσαν. Ως εκ τούτου, όλη αυτή η διαδικασία των φοβερών συμβολισμών «καταργήστε το ΦΠΑ σε μια μικρή περιοχή στη λογική ότι θα αυξηθούν τα έσοδα» φαίνεται πως στο τέλος της ημέρας δεν έχει καμία αύξηση στα έσοδα, το αντίθετο τις περισσότερες φορές έχει αρνητική επίπτωση σε αυτά».

Η ίδια, αναφορικά με τη νησιωτικότητα σημείωσε πως «είναι υποχρέωση της κοινότητας και των εθνικών κρατών να υποστηρίζουν ειδικές πολιτικές στα νησιά και με καθεστώς εξαιρέσεων το οποίο δεν νοθεύει τον ανταγωνισμό, αντίθετα δημιουργεί ισορροπίες. Εκεί ακριβώς πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε και πέρα από το ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματός μας και χάρη στις ενέργειες του κ. Κόνσολα, είναι πλέον μια υποχρέωση της κυβέρνησης και ειδικά την περίοδο της κρίσης η υποχρέωση αυτή αυξάνει». Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας «η νησιωτικότητα είναι μια τεράστια υποχρέωση, την οποία στην πενταετία θα φροντίσω να δούμε στην πράξη. Είναι τεράστια υποχρέωση, είτε αυτό αφορά την επιδότηση των συγκοινωνιών και τον τρόπο με τον οποίο κανείς έχει προσβασιμότητα σε συγκεκριμένα μέρη όπως γίνεται στη Φιλανδία, είτε αφορά σε ειδικές διαδικασίες, παροχής γνώσης, διδασκαλίας, παροχής υπηρεσιών υγείας κ.λπ. Είναι μια σειρά ζητήματα τα οποία πρέπει να τεθούν και να δούμε και σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα υλοποιηθούν. Πάντως για να μη θεωρούμε ότι γίνεται με ένα μαγικό ραβδί, πρέπει να είναι προτεραιότητα και των άλλων που ζητούν χρήματα. Πρέπει να μπει στη διαδικασία της περιφέρειας που πλέον έχει περάσει σε καινούργια χέρια, ο οποίος θέλει να πάει τη συζήτηση παρακάτω».

Ενώ μάλιστα, αναφορικά με τους παράνομους μετανάστες η ίδια σημείωσε «είστε αποδέκτες εκατοντάδων ανθρώπων που πιστεύουν τους δουλεμπόρους και αναζητούν μια καλύτερη μοίρα, είναι σαφές ότι για να μπορέσετε να διατηρήσετε έστω ένα 24ωρο στο έδαφος σας και στο έδαφος των νησιών αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να έχουν προηγηθεί θεσμικά βήματα και βήματα υποδομών που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει. Ως εκ τούτου υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει την υποδοχή των παράνομων μεταναστών σε περιοχές όπως η Δωδεκάνησος. Υπάρχουν βεβαίως και ζητήματα ανασυγκρότησης των υποδομών, ζητήματα ανανέωσης των υποδομών, όλα αυτά είναι στο τραπέζι, ήρθα να σας ακούσω είμαι μόλις 2 μήνες πολιτικός, ελπίζοντας πως ακούγοντας και συνομιλώντας και επιχειρώντας να καταλάβουμε ποια από αυτά μπορούν να μπουν στο τραπέζι και ποια από αυτά δεν μπορούν, στο τέλος της πενταετίας θα έχουμε να κάνουμε όλοι μαζί έναν απολογισμό».

Ενώ, ερωτηθείσα λίγο αργότερα σχετικά με τη διαφοροποίησή της με τον υπουργό Ναυτιλίας που πριν από λίγες εβδομάδες μίλησε για κέντρο παράνομων μεταναστών χωρίς να αναφερθεί στις προϋποθέσεις, η ίδια τόνισε «εγώ είμαι βουλευτής επικρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή συμμετέχω στη νομοθετική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως για να δημιουργηθεί ένα κέντρο υποδοχής θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που περιέγραψα. Και σας είπα επίσης ότι αυτό πρέπει να προϋποθέτει ισχυρές δυνάμεις αποτροπής, ισχυρότερες από την ώρα που έχουν «κατέβει» οι μετανάστες εδώ λόγω του φράχτη στον Έβρο, πρέπει λοιπόν εδώ να υπάρχει μια ισχυρή δύναμη αποτροπής για να αποτρέπεται να εισέλθουν εδώ και αν αυτό γίνει, να υπάρξουν εκείνες οι υποδομές ώστε και το χρόνο παραμονής αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις, να τις μειώσουν στο ελάχιστο. Αν δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις όλο το άλλο είναι μια γενική συζήτηση», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας «εμείς είμαστε ευρωβουλευτές και εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να θέσουμε το ζήτημα της αναθεώρησης του Δουβλίνου 2. Η Ελληνική κυβέρνηση ήδη πολύ σοβαρά θέτει αυτό το ζήτημα του επιμερισμού του κόστους των επιπτώσεων της εισδοχής παράνομων μεταναστών στις μεσογειακές χώρες. Ήταν στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας, συνεχίζει να είναι στην ατζέντα της Ιταλικής προεδρίας, το έχουν ψηλά οι Μαλτέζοι οι οποίοι θα έχουν προεδρία το 2017. Αυτό που θέλουμε να πούμε στους βόρειους είναι ότι δεν μπορούν να έρχονται οι μετανάστες και να μένουν σε εμάς. Πρέπει να επιμεριστεί το κόστος, αν δεν μπορούν να πάρουν μέρος αυτών, θα δώσουν πολύ περισσότερα χρήματα ώστε να ενισχυθεί η αποτροπή, η φύλαξη των συνόρων και η διαδικασία της επιστροφής, του επαναπατρισμού των ανθρώπων αυτών».

Παρέμβαση Νατάσας Βενετοκλή για τη λαθρομετανάστευση
Ο Υπουργός αμέσως μετά την αναχώρηση του από εδώ έδωσε κίνητρα για να ενισχυθούν οι λιμενικές δυνάμεις. Δηλαδή το ότι ήταν γενικότερη απαίτηση όλων των φορέων το να ενισχυθούν οι λιμενικές και οι αστυνομικές δυνάμεις αυτό είναι δεδομένο. Ο υπουργός προχώρησε στις πράξεις αυτές για να ενισχυθούν οι δυνάμεις. Για να έχεις αποτροπή, πρέπει να έχεις δυνάμεις. Αυτό λοιπόν ο υπουργός, δεσμεύτηκε και το προχώρησε, το δεύτερο κομμάτι που συζητάμε είναι ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν κέντρα υποδοχής. Λειτουργούν άτυπα. Στις εκκλησίες, στα σχολεία, πηγαίνετε στα νησιά να δείτε. Το σχολείο είναι κατειλημμένο, η εκκλησία, τα κρατητήρια. Αυτό δηλαδή δεν το ξέρουμε; Όταν πηγαίνουμε στη Σύμη και στον Αστυνομικό Σταθμό κρέμονται από τα μπαλκόνια 160 άτομα δεν είναι κρατητήριο, δεν είναι κέντρο; Αυτό που είπε ο υπουργός είναι αυτά τα κέντρα κράτησης των 24, 48 ωρών να μην είναι σε τουριστικές περιοχές, γιατί στη Σύμη και στην Τήλο είναι μέσα στο λιμάνι, να πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές με τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής για να φεύγουν στις 24 ή 48 ώρες. Υπάρχουν τα κέντρα, γιατί κρυβόμαστε ότι δεν υπάρχουν; Αφού έχεις την εισροή, αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους βάλεις κάπου. Δεν μιλάμε για κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, αυτά υπάρχουν στην Αθήνα, σε άλλα κέντρα. Εμείς μιλάμε για κρατητήρια 24 ωρών, έτσι λέγεται, κρατητήριο».

Λίγο νωρίτερα και πριν ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας και η πρόεδρος ΝΟΔΕ κ. Νατάσα Βενετοκλή καλωσόρισαν τη νέα ευρωβουλευτή που τήρησε την προεκλογική της δέσμευση και ήρθε στο νησί μας.
«Η Μαρία Σπυράκη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε έχει μια στενή συνεργασία τόσο με τους εκπροσώπους στην Εθνική Αντιπροσωπεία όσο και με τον κομματικό σχηματισμό της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή, προκειμένου να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να προωθήσει τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας. Είναι ένα άνθρωπος με ιδιαίτερα υψηλή κουλτούρα, ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα πράγματα από την άλλη της ιδιότητα, προσδοκούμε σε αυτήν και την ευχαριστούμε που υλοποίησε τη δέσμευσή της, ότι η πρώτη της αναφορά μετά τις εκλογές πέρα των Αθηνών, θα είναι η Δωδεκάνησος. Η Δωδεκάνησος την υποδέχεται σήμερα, εκφράζουμε αγάπη και εκτίμηση στο πρόσωπό της και ελπίζουμε και είμαστε βέβαιοι ότι τα μεγάλα προβλήματα που δεκαετίες τώρα ταλανίζουν την περιοχή, στον πολυνησιακό χώρο θα βρει μια ελπίδα φωτός με τη δουλειά που θα κάνει η κ. Σπυράκη, αφού μάλιστα ο πρωθυπουργός την εμπιστεύτηκε με αρμοδιότητες της περιφερειακής ανάπτυξης, άρα σε αυτήν προσδοκούμε να δώσει σε εκείνα τα ζητήματα μια οριστική απάντηση με τη συνεργασία όλων εμάς, τη στήριξή μας την έχει» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κόνσολας, ενώ η κ. Βενετοκλή επεσήμανε την ανάγκη να αναδειχθεί η νησιωτικότητα αναφέροντας μεταξύ άλλων «τηρώντας την προεκλογική της δέσμευση, μετεκλογικά πλέον είναι εδώ κοντά μας, το μόνο που θα θέλαμε να της θυμίσουμε και να ξέρει είναι ότι για εμάς είναι μια καλή φίλη πια της Ρόδου και των Δωδεκανήσων, και από τη δική της τη μεριά να μην ξεχνάει τα Δωδεκάνησα και τη νησιωτικότητα που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε να αναδειχθεί δυναμικά.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου