Οι Δημοτικές εκλογές της αποτυχίας

Οι Δημοτικές εκλογές της αποτυχίας

Οι Δημοτικές εκλογές της αποτυχίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 714 ΦΟΡΕΣ

Κάνοντας μια γενική ανασκόπηση των πρόσφατων δημοτικών εκλογών για το δήμο της Ρόδου

Τελειώνουν στο επόμενο διάστημα και αυτές οι δημοτικές εκλογές για τον δήμο της Ρόδου περιμένοντας φυσικά την οριστική απόφαση του Εκλογοδικείου στο αν θα επαναληφτούν ή όχι.

Κάνοντας μια γενική ανασκόπηση των πρόσφατων δημοτικών εκλογών για το δήμο της Ρόδου μπορώ κάλλιστα να τις αποκαλέσω και ως εκλογές της αποτυχίας για τους εξής λόγους.

Πρώτον η μεγάλη αποχή όπου αυτοί που δεν ψήφισαν είναι σε ποσοστιαίο αριθμό η μεγαλύτερη παράταξη. Δυστυχώς την εποχή που ο τόπος μας σε αυτές τις καθοριστικές εκλογές χρειαζόταν μια γενική αλλαγή, αρκετοί συνδημότες μας αποφάσισαν να απέχουν για πολλούς και διάφορους λόγους.

Όταν όμως απέχεις χάνεις και την δυνατότητα της αλλαγής διότι δεν συνέβαλες με το ανώτατο δημοκρατικό σου δικαίωμα ως πολίτης να αλλάξεις με την ψήφο σου αυτά που δεν σου αρέσουν στον τόπο μας.

Δεύτερη μεγάλη αποτυχία είναι ότι επανεκλεγήκανε άτομα τα οποία στην ουσία έπρεπε να είχαν πάει στο σπίτι τους με βάση του τι πρόσφεραν στην προηγούμενη θητεία τους ως πολιτικοί της πρώην δημοτικής αρχής που παρέδωσαν μια Ρόδο, δυστυχώς τριτοκοσμικής εικόνας.

Εκλέχτηκαν ικανοί εν ενεργεία πολιτικοί με πραγματικό έργο όμως εκλέχτηκαν ξανά και πολιτικοί φελλοί, πολιτικά αντράκια, πολιτικές κότες και ανίκανοι πολιτικοί, επαληθεύοντας την άποψη ότι δεν πειράζει για ένα μέρος του εκλογικού σώματος ότι δεν μας κυβερνούν οι καταλληλότεροι και οι ικανότεροι και γιατί μαράζωσε ο τόπος μας, μια Ρόδος που έπρεπε να λάμπει, έχει καταντήσει τριτοκοσμική ως αποτέλεσμα της ανικανότητας αρκετών από αυτών που την διοίκησαν τα τελευταία χρόνια.

Ένα μέρος των ψηφοφόρων προτίμησε και πάλι να επιλέξει ή από αδιαφορία ή για το προσωπικό συμφέρον τους αντί του γενικού συμφέροντος και ξαναψήφισε τους αποτυχημένους πολιτικούς. Άλλωστε τα ρουσφέτια, οι υποσχέσεις και οι εξαγορές των ψήφων είχαν την «τιμητική» τους και σε αυτές τις εκλογές.

Τρίτη μεγάλη αποτυχία είναι οι διαφόρου τύπου μεθοδεύσεις και πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά με σκοπό την εκλογή τους αρκετοί από τους υποψηφίους των δημοτικών συνδυασμών. Λίγοι είναι αυτοί που δημοσίευσαν το βιογραφικό τους, μεταξύ αυτών και ο υπογράφων, ζητώντας από τους πολίτες να τους ψηφίσουν βάσει των γνώσεων, ικανοτήτων τους και της εθελοντικής προσφοράς τους στον τόπο μας και χωρίς να κοροϊδεύουν με ψεύτικες υποσχέσεις ή να στέλνουν παρατρεχάμενους στα σπίτια των πολιτών ζητιανεύοντας την ψήφο τους.

Αρκετοί υποψήφιοι λοιπόν χρησιμοποίησαν πλάγιους μεθόδους με το να εξαγοράζουν ψήφους, μέχρι και 50-ευρα βρεθήκαν ξεχασμένα μέσα στα ψηφοδέλτια, μέσω του να υπόσχονται διαφόρου είδους κοροϊδίες στους ψηφοφόρους, άλλοι επισκεπτόταν τους πολίτες στα σπίτια τους μέχρι τα μεσάνυχτα και τις πρωινές ώρες για να τους πείσουν να τους ψηφίσουν μη δείχνοντας ίχνος σεβασμού στην οικογενειακή γαλήνη των πολιτών.

Μαζί με αυτούς και μια μικρή στρατιά παρατρεχάμενων από μαμάδες, θείες, ξαδέλφια, συμπέθερους και πάει λέγοντας, να ζητιανεύουν ψήφους από τους πολίτες για τον υποψήφιό τους. Αυτά μόνο εδώ γίνονται, διότι πουθενά δεν θα τα δεις σε μια μοντέρνα προοδευμένη ευρωπαϊκή χώρα και δεν είναι τυχαίο που έχουμε μείνει αρκετά πίσω σαν τόπος σε συνδυασμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εκεί ψηφίζουν τους καταλληλότερους και ικανότερους πολιτικούς βάσει των γνώσεων και ικανοτήτων τους που παρουσιάζονται μέσω και της δημοσίευσης των βιογραφικών τους, και όχι πόσους παρατρεχάμενους έχουν και πόσα ρουσφέτια έταξαν η πόσους ψήφους εξαγόρασαν όπως έγινε εδώ και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές.

Προσωπικά και για παράδειγμα των απόψεων μου περί ικανότητας των πολιτικών, προκάλεσα δημοσίως δυο από τους υποψηφίους από την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, τους Σάββα Διακοσταματίου και Γιώργο Πόκκια, να αναμετρηθούν μαζί μου σε δημόσια αντιπαράθεση, βάση των βιογραφικών και της προσφοράς μας στον τόπο ώστε οι πολίτες να έχουν το μέτρο της σύγκρισης και αυτοί αντί να σηκώσουν το γάντι της πρόκλησης μη φοβούμενοι για τις πραγματικές ικανότητες τους δείχνοντας και τον πολιτικό αντρισμό τους, αυτοί που στα όμορφα δημοσιεύματα τους γράφουν για διαφάνεια, αυτοί αντί να δείξουν την διαφάνεια τους, το έβαλαν στα πόδια και κρυφτήκαν σαν δειλά πολιτικά αντράκια που μόλις τους προκαλέσεις το βάζουν στα πόδια σαν λαγοί.

Τέταρτη αποτυχία είναι ότι υπάρχουν δικαστικές διενέξεις, δικαιολογημένα φυσικά αλλά με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι συνδυασμοί, το δικαστικό σώμα και να αλληλοκατηγορούνται και να δημιουργούν έχθρες μεταξύ τους οι υποψήφιοι και να κρατούν σε αγωνία τους υπόλοιπους υποψηφίους μέχρι να βγει η τελεσίδικη απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο.

Στην όλη αυτή αποτυχία που περιγράφω ως άνω υπάρχουν όμως και σημαντικές αχτίδες φωτός και αυτές δεν είναι άλλες από τα νέα ικανά και μορφωμένα πρόσωπα που έχουν εκλεγεί και που ο τόπος έχει εναποθέσει σε αυτούς μεγάλες προσδοκίες για μια καλύτερη Ρόδο.

Το πόσο αυτοί θα επιτύχουν σημαντικό ρόλο έχει σε τι βαθμό θα αξιοποιηθούν από τους αρχηγούς των παρατάξεων τους και ειδικά από την νικήτρια παράταξη που θα διοικήσει το νησί μας τα επόμενα χρόνια, διότι αν δεν αξιοποιηθούν κατάλληλα σε καίρια πόστα τα νέα ικανά και μορφωμένα πρόσωπα που εκλεχτήκαν και να κρατηθούν στο περιθώριο οι πολιτικοί φελλοί και τα πολιτικά αντράκια, τότε ουσιαστική αλλαγή δεν θα υπάρχει και φυσικά ούτε ουσιαστική πρόοδος.

Το μέλλον θα δείξει λοιπόν αν αυτές οι εκλογές από εκλογές αποτυχίας θα εξελιχτούν σε εκλογές επιτυχίας με βάση του αποτελέσματος του τι θα καταφέρει η νέα δημοτική αρχή της οποίας εύχομαι καλή επιτυχία για το καλό της όμορφης, αλλά και αρκετά ταλαιπωρημένης Ρόδου μας σε επίπεδο δημοτικής λειτουργίας και αποδοτικότητας.

* Γράφει ο Γιώργος Νικολής

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους

Mαρία Kαρίκη: Όταν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν...