«Κουρσάροι και Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Κουρσάροι και Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Κουρσάροι και Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 556 ΦΟΡΕΣ

Είναι ο τίτλος του δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού Χώρου

«Κουρσάροι και Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο 15ος-19ος αι.» είναι ο τίτλος του δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού Χώρου που θα διοργανώσει τον προσεχή Οκτώβριο το Sylvia Ioannou Foundation.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι έξι θεματικές ενότητες για τις οποίες περισσότεροι από 20 διεθνούς κύρους πανεπιστημιακοί και ερευνητές καλούνται να αναπτύξουν είναι: «Τόποι της πειρατείας», «Η κλίμακα και το είδος επιδρομών σε εμπορικά πλοία», «Πολιτική και νομιμότητα», «Πειρατεία και Κράτος», «Απεικονίσεις της πειρατείας» και «Πειρατεία: Παρελθόν και παρόν - Συμπεράσματα Συνεδρίου». Αφετηρία θα είναι ο 15ος αιώνας και προορισμός ο 19ος με έμφαση στην παρουσία και τον αντίκτυπο της πειρατείας στη σύγχρονη εποχή και πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος οι ερευνητές θα προέρχονται από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Μάλτα και την Τουρκία, ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα από τις 17 έως και τις 19 Οκτωβρίου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα εγκαινιάσει ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο Ντέιβιντ Στάρκεϊ, Καθηγητής Ιστορίας στο University of Hull.

Επίσης, στο συνέδριο θα παρουσιαστεί η έντυπη έκδοση επιλεγμένων ανακοινώσεων από τα Πρακτικά του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού Χώρου, που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2012 το Sylvia Ioannou Foundation σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Θέμα εκείνου του συνεδρίου ήταν «Η Κύπρος στο σταυροδρόμι των αναζητήσεων χαρτογράφων και περιηγητών από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα».

Το Sylvia Ioannou Foundation ιδρύθηκε το 2009 από την Σύλβια Ιωάννου με στόχο να θέσει στη διάθεση των ερευνητών, των επιστημόνων και των συλλεκτών σε ολόκληρο τον κόσμο μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές βιβλίων και χαρτών αφιερωμένη στο νησί της Κύπρου.

Περισσότερα από 2.000 χειρόγραφα και σπάνια βιβλία για την Κύπρο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύνολο περιηγητικών κειμένων, καθώς και πάνω από 600 άτλαντες και χάρτες της Κύπρου και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε ακόμη

Αφρικανική σκόνη: Πόσο μπορεί να επιδεινώσει χρόνια προβλήματα υγείας - Συστάσεις από πνευμονολόγους

Στέφανος Κασσελάκης: Ξέμεινε από τη φουρτούνα στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα

Λίνα Μενδώνη: Στη δικαιοσύνη για δημοσίευμα εφημερίδας

«Καλάθι του νονού»: Σε ισχύ από σήμερα – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει

Π. Μαρινάκης: Πήχης τα... προβλήματα των πολιτών στις Eυρωεκλογές

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα