Σχολή ξεναγών στη Ρόδο

Σχολή ξεναγών στη Ρόδο

Σχολή ξεναγών στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4473 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη η απόφαση από την υπουργό Τουρισμού

Σχολή ξεναγών πρόκειται να λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο κατά την ερχόμενη εκπαιδευτική περίοδο.

Πρόκειται για την υλοποίηση ταχύρρυθμου προγράμματος, όπως προκύπτει από χθεσινή απόφαση της υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη.

Το πρόγραμμα αφορά 40 εκπαιδευόμενους και θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 13 Οκτωβρίου έως 12 Δεκεμβρίου.
Στη σχετική απόφαση της κ. Κεφαλογιάννη αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Α. Την υλοποίηση ταχύρρυθμου προγράμματος διάρκειας δύο (2) μηνών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 6 του άρθρου 14 του ν.710/77, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και την αριθμ. 18062/20-12-2012 Απόφαση Υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Τουρισμού «Αναλυτικό πρόγραμμα ταχύρρυθμων προγραμμάτων για την κατάρτιση των αποφοίτων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν. 710/1977, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 8 της υποπαραγράφου ΙΔ.1 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α΄) και ισχύει, για την ειδικότητα του Ξεναγού» (ΦΕΚ 3401/Β’), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως ακολούθως:
1. ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
2. ΤΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Μονάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο.
3. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Από 13 Οκτωβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2014.
4. ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ: Έως 40 άτομα. Στην περίπτωση που ο αριθμός των επιλεγέντων είναι μικρότερος από τριάντα (30), το πρόγραμμα δεν θα υλοποιηθεί.

5. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Oι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης πρέπει να υποβάλλουν από τις 01/09/2014 μέχρι και τις 10/09/2014, αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στο Υπουργείο Τουρισμού (Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Α.Σ.Τ.Ε. & Σχολών Ξεναγών, Λ. Αμαλίας 12, Τ.Κ. 10557, Αθήνα) αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙΙ, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των παραγράφων 7Α και 7Β. σε ευκρινή φωτοαντίγραφα (βλ. Παράρτημα ΙΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΙΤΛΩΝ).

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις που θα αποσταλούν με συστημένη επιστολή γίνονται δεκτές, εφόσον η αποστολή τους γίνει μέσα στην παραπάνω οριζόμενη προθεσμία, ήτοι από την 01 /09/2014 μέχρι και την 10 /09/2014.

6. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
α) Δικαίωμα συμμετοχής στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού έχουν Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών − μελών της Ε.Ε., απόφοιτοι τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.

β) Αναγκαία προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα αποτελεί η άριστη γνώση (επίπεδο Γ2) μίας τουλάχιστον από τις εξής ξένες γλώσσες: αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική, ρωσική. Η άριστη γνώση αποδεικνύεται προσκομίζοντας τους ανάλογους τίτλους γλωσσομάθειας, όπως παρατίθενται στο Α’ ΜΕΡΟΣ του Παραρτήματος Ι.

Η άριστη γνώση της πρώτης δηλωθείσας γλώσσας δεν μοριοδοτείται.

Η άριστη γνώση κάθε επιπλέον ξένης γλώσσας πέραν της πρώτης δηλωθείσας, μοριοδοτείται.

Για ξένες γλώσσες που οι τίτλοι γλωσσομάθειας δεν συμπεριλαμβάνονται στο Α’ ΜΕΡΟΣ του Παραρτήματος Ι, η άριστη γνώση αποδεικνύεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΜΕΡΟΣ Β’ του Παραρτήματος Ι.

γ) Οι υποψήφιοι υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε., εκτός Ελλάδας, θα πρέπει να είναι κάτοχοι Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας επιπέδου Β2 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Καραμαούνα 1, Πλ. Σκρά, Τ.Κ. 55132 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310−459101,2310-459574) ή από το Σχολείο Νέας Ελληνικής γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τηλ. 2310-997571 ή από το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τηλ. 210-7277672. Η γνώση της ελληνικής γλώσσας αποδεικνύεται επίσης και με τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ο υποψήφιος έχει αποκτήσει στην ημεδαπή.

7. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Υποψήφιοι που είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε προηγούμενο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού, υποχρεούνται να επανυποβάλλουν το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Σημειώνεται ότι, τα υποβληθέντα δικαιολογητικά δεν επιστρέφονται.

Α. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
• Ευκρινές φωτοαντίγραφο Δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ (σελίδες που αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου).
Για τους υποψήφιους υπηκόους κρατών – μελών της Ε.Ε. (εκτός Ελλάδας) ευκρινές φωτοαντίγραφο διαβατηρίου σε ισχύ ή άλλου δημοσίου εγγράφου, επίσημα μεταφρασμένου, από το οποίο να προκύπτει η υπηκοότητά τους.

• Ευκρινές φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών (πτυχίο) των τμημάτων που ορίζονται στην παράγραφο 6α. Σε περίπτωση που στο πτυχίο δεν αναγράφεται αριθμητικά ο βαθμός πτυχίου υποβάλλεται υποχρεωτικά σχετικό πιστοποιητικό του Πανεπιστημίου. Προκειμένου για τίτλο σπουδών που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται επιπλέον επίσημη μετάφραση αυτού καθώς και πράξη αναγνώρισης από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Αγίου Κωνσταντίνου 54 Αθήνα) για την ισοτιμία και αντιστοιχία αυτού.

Σε περίπτωση που τίτλος σπουδών έχει χορηγηθεί από Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής που παρέχει προγράμματα σπουδών και σε άλλες γλώσσες πέραν της οικείας (π.χ. Ολλανδικό Πανεπιστήμιο που παρέχει προγράμματα σπουδών στην αγγλική) τότε ο τίτλος σπουδών θα πρέπει να συνοδεύεται και από βεβαίωση του Πανεπιστημίου για τη γλώσσα διεξαγωγής του προγράμματος.

• Ευκρινές φωτοαντίγραφο αποδεικτικού άριστης γνώσης ξένης(ων) γλώσσας(ών), της περίπτωσης 6β, και επίσημη μετάφραση αυτού , σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα ΙΙ.

• Για τους υποψηφίους υπηκόους κρατών-μελών της Ε.Ε., φωτοαντίγραφο Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας επιπέδου Β2, ή φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής.

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
• Ευκρινές φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών (μεταπτυχιακό, διδακτορικό). Προκειμένου για τίτλο σπουδών που έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, απαιτείται επιπλέον και πράξη αναγνώρισης από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (Αγίου Κωνσταντίνου 54 Αθήνα) για την ισοτιμία αυτού. Σε περίπτωση που τίτλος σπουδών έχει χορηγηθεί από Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής που παρέχει προγράμματα σπουδών και σε άλλες γλώσσες πέραν της οικείας (π.χ. Ολλανδικό Πανεπιστήμιο που παρέχει προγράμματα σπουδών στην αγγλική) τότε ο τίτλος σπουδών θα πρέπει να συνοδεύεται και από βεβαίωση του Πανεπιστημίου για τη γλώσσα διεξαγωγής του προγράμματος.

• Για πολύτεκνους γονείς ή τέκνα πολύτεκνης οικογένειας, πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας συνοδευόμενο από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης Δήμου πρόσφατης έκδοσης (όχι παλαιότερης των έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης). Για τρίτεκνους γονείς ή τέκνα τρίτεκνης οικογένειας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης Δήμου (όχι παλαιότερης των έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης).

• Βεβαίωση Εγγραφής στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ και Δελτίο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής, και μόνο στις περιπτώσεις που συμπληρώνεται περίοδος συνεχούς ανεργίας τουλάχιστον 6 μηνών.

8. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
Η σειρά εισαγωγής των υποψηφίων προκύπτει από μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:
Κριτήρια Μόρια
1. Τυπική εκπαίδευση
α. Βαθμός τίτλου Τριτοβάθμιας Μονάδες βαθμού
Εκπαίδευσης που απαιτείται Χ 100 τίτλου Χ 100

β. Μεταπτυχιακός τίτλος 100
(σε περίπτωση υποψηφίου που
κατέχει πέραν του ενός τίτλου
μεταπτυχιακών σπουδών μοριοδοτείται
μόνο ο ένας)

γ. Διδακτορικό δίπλωμα 200
(μοριοδοτείται ένα δίπλωμα)

2. Ξένες Γλώσσες
α. Η άριστη γνώση της πρώτης 200
δηλωθείσας εκ των γλωσσών:
αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική,
ισπανική και ρωσική δεν μοριοδοτείται

β. Η άριστη γνώση κάθε επιπλέον
ξένης γλώσσας, πέραν της πρώτης
δηλωθείσας, μοριοδοτείται με 200 μόρια

3. Κοινωνικά κριτήρια
α. Ανεργία
Για κάθε εξάμηνο συνεχούς ανεργίας 50-200 ανάλογα
και έως τέσσερα (4) συνολικά εξάμηνα με το χρόνο
συνεχόμενης ανεργίας, μέχρι την ανεργίας
ημερομηνία υποβολής της αίτησης,
50 μόρια για κάθε εξάμηνο

β1. Πολυτεκνία
Μέλη πολύτεκνων οικογενειών 100
(γονείς και τέκνα)
β2.Τριτεκνία
Μέλη τρίτεκνων οικογενειών 50
(γονείς και τέκνα)

Ο τελικός βαθμός του υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα όλων των μορίων που λαμβάνει, σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια. Οι σπουδαστές εισάγονται στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα με βάση τον πίνακα κατάταξης, στον οποίο καταχωρούνται οι υποψήφιοι κατά φθίνουσα σειρά των μορίων τους.

Σε περίπτωση ισομοριοδότησης, προηγείται αυτός που έχει περισσότερα μόρια στο κριτήριο 1.α. (βαθμός τίτλου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης). Αν αυτά ισοβαθμούν, αυτός που έχει περισσότερα μόρια στο κριτήριο 2.β. και αν και πάλι ισοβαθμούν, αυτός που έχει περισσότερα μόρια στο κριτήριο 3.α. Σε περίπτωση νέας ισομοριοδότησης η επιλογή γίνεται κατόπιν κληρώσεως που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Τουρισμού παρουσία των ενδιαφερόμενων και της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής & Οργάνωσης.

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις που υποβάλλονται με ελλιπή τα δικαιολογητικά της παραγράφου 7Α απορρίπτονται, ενώ σε περίπτωση που υποβάλλονται ελλιπή δικαιολογητικά της παραγράφου 7Β, αυτά δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο άθροισμα των μορίων.

9. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΕΠΙΛΕΓΕΝΤΩΝ
Ο πίνακας κατάταξης μορίων, ο τελικός κατάλογος των επιλεγέντων και ο πίνακας απορριπτέων επικυρώνονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού www.mintour.edu.gr, και του Πανεπιστημίου Αιγαίου www.aegean.gr.

Στην ίδια απόφαση καθορίζεται το χρονικό διάστημα για την εγγραφή των εισακτέων καθώς και το ύψος και ο τρόπος καταβολής των διδάκτρων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Οι θέσεις των επιλεγέντων που δεν θα ολοκληρώσουν έγκαιρα τη διαδικασία εγγραφής τους θα καλυφθούν από τους επιλαχόντες, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης μορίων.

10. ΚΟΣΤΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Το συνολικό κόστος υλοποίησης αυτού του ταχύρρυθμου προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 28.000 ευρώ. Οι εισακτέοι επιβαρύνονται με δίδακτρα, τα οποία αντιστοιχούν στον ισόποσο επιμερισμό του κόστους υλοποίησης ανάλογα με τον τελικό αριθμό εισακτέων, ήτοι τα δίδακτρα θα κυμαίνονται από 700 έως 934 ευρώ.

Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνονται όλα τα έξοδα μετακίνησης που απαιτούνται για την πραγματοποίηση επισκέψεων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα σίτισης στη Φοιτητική Λέσχη με την καταβολή συμβολικής συμμετοχής ύψους 3 ευρώ την ημέρα για δύο γεύματα.

Για άλλες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα τηλέφωνα: 22710 35002 (Φώτης Σιδηροφάγης) και 22410 99002 (Γεωργία Βασιλάκη).

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη