Ποσό 7,5 εκατομμυρίων ευρώ απαιτεί το ΙΚΑ από το δήμο Ρόδου

Ποσό 7,5 εκατομμυρίων ευρώ  απαιτεί το ΙΚΑ από το δήμο Ρόδου

Ποσό 7,5 εκατομμυρίων ευρώ απαιτεί το ΙΚΑ από το δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 763 ΦΟΡΕΣ

Για συνυπευθυνότητα των χρεών της ΑΔΕΚΑΜ, ΡΟΔΩΝ και ΑΔΕΚΤ

Φρένο στις εισπράξεις του δήμου Ρόδου έβαλε αναγκαστικά η απόφαση του ΙΚΑ να δεσμεύσει το ΑΦΜ του, αν και όπως είναι γνωστό ήδη η δημοτική αρχή έχει καταθέσει από τις 22 του μήνα αίτηση αναστολής της απόφασης.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, κατά την οποία θα οριστεί ως πληρεξούσιος δικηγόρος του δήμου ο νομικός του σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου, προκειμένου να παραστεί στο πρωτοδικείο Ρόδου κατά την εκδίκαση της αίτησης.
Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο δήμος Ρόδου κάνει λόγο για λάθος ερμηνεία της νομοθεσίας από μέρους του ΙΚΑ, ενώ από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος οικονομικών Νίκος Τσουκαλάς επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα χρεών του δήμου Ρόδου αλλά συνυπευθυνότητας την οποία του καταλογίζει. Οι επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχει το πρόβλημα, είναι η ΑΔΕΚΑΜ, η ΡΟΔΩΝ και η ΑΔΕΚΤ, για τις οποίες το ΙΚΑ ζητά το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα σε δηλώσεις του χτες επεσήμανε τα εξής:

«Έχουμε καταθέσει προσωρινά μέτρα για να πάρουμε ασφαλιστική ενημερότητα στο δικαστήριο. Είναι μία λαθεμένη ερμηνεία της νομοθεσίας διότι η ερμηνεία δεν πρέπει να πιαστεί μόνο με το νόμο που επικαλείται το ΙΚΑ αλλά υπάρχει και ο νόμος Καλλικράτη που δίνει σαφείς οδηγίες για το τι γίνονται οι οφειλές προς το δημόσιο για τις ανώνυμες εταιρίες.
Για τις αμιγείς εταιρίες των πρώην δήμων έχουμε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα 440.000 ευρώ και στην εφορία άλλα 315.000 ευρώ, μέσα σε μία εβδομάδα.

Περιμένουμε και εμείς την είσπραξη κάποιων χρημάτων, υπάρχουν έργα με προγραμματικές συμβάσεις, και άλλα που δεν μπορούμε να εισπράξουμε αφού δεν έχουμε ασφαλιστική ενημερότητα. Όλα αυτά έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια και δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία ενός φορέα απλά και μόνο από μία λαθεμένη ερμηνεία της διοίκησης του ΙΚΑ. Οπότε είναι μόνο οι τρεις επιχειρήσεις οι ανώνυμες που μας καταλογίζει το ΙΚΑ ως συνυπεύθυνους. Δε μιλάμε για χρέη μιλάμε για συνυπευθυνότητα. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις ΑΔΕΚΑΜ ( που τα στοιχεία και τα βιβλία της είναι σφραγισμένα με εισαγγελική εντολή) τη ΡΟΔΩΝ και την ΑΔΕΚΤ, για τις οποίες το ΙΚΑ ζητά το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ.
Δε λέμε ότι δεν πρέπει να μην τα αναλάβει ο δήμος, αλλά προ τριμήνου είχα κάνει έγγραφο προς το ΙΚΑ και ζητούσα να μου απαντήσουν αν παίρναμε απόφαση ως δ,σ. να αναλάβουμε αυτά τα χρέη 3,8 εκατομμύρια ευρώ σύνολο ( που με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις υπερβαίνουν τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ) αν μπορούσαμε να αποφύγουμε τα πρόστιμα. η απάντηση του ΙΚΑ ήταν ότι μόνο με εφάπαξ κερδίζετε πρόστιμα και προσαυξήσεις, δεν είναι δυνατό να πάρουμε μία απόφαση και να καταδικάσουμε το δήμο και να μην έχει να κινηθεί.

Δώστε μας μία δυνατότητα να μπούμε σε μία ρύθμιση και να δίνουμε ένα ποσό, τότε θα φέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για ανώνυμες εταιρίες που υπόκεινται σε άλλο καθεστώς. Για τις άλλες εταιρίες ο δήμος έχει εξοφλήσει πάρα πολλά χρήματα. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε μία αδράνεια από πλευράς του ΙΚΑ. Φτάσαμε μέχρι το κεντρικό της διοίκησης του ΙΚΑ. Κατά την άποψή μας γίνεται μία λαθεμένη ερμηνεία εμείς θα διεκδικήσουμε την ενημερότητά μας διαφορετικά και αποδείξαμε ότι εφαρμόζουμε ότι λέει ο νόμος.
Αν και για τις ανώνυμες το ποσό ήταν 1 εκατομμύριο θα το καταβάλλαμε κανονικά. Αλλά είναι μεγάλο το ποσό. Αν μπορούσαμε να το ρυθμίσουμε θα το αναλαμβάναμε».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου