Προχωρεί γρήγορα η διαδικασία για τα κέντρα υποδοχής

Προχωρεί γρήγορα η διαδικασία για τα κέντρα υποδοχής

Προχωρεί γρήγορα η διαδικασία για τα κέντρα υποδοχής

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 667 ΦΟΡΕΣ

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί το υπουργείο δημόσιας τάξης τη διαδικασία δημιουργίας κέντρων πρώτης υποδοχής και δομών φιλοξενίας για τους λαθρομετανάστες, καθώς η αρμόδια υπηρεσία που δημιουργήθηκε και ασχολείται με το θέμα προχωρά σε διαγωνισμό για τις απαραίτητες παροχές που θα απαιτηθούν.

Συγκεκριμένα η υπηρεσία πρώτης υποδοχής, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διαγωνισμού για όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν μεταξύ άλλων την καθαριότητα, την απολύμανση, τη σίτιση, τα λύματα, την παροχή ειδών ρουχισμού-υπόδησης, και την ασφάλεια των μεταναστών που θα φιλοξενούνται στα κέντρα αυτά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ρ» δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από το υπουργείο σε ποιες περιοχές και που ακριβώς θα δημιουργηθούν τα κέντρα , καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν βρεθούν ενδιαφερόμενοι να παρέχουν τις παραπάνω υπηρεσίες και κάποιες άλλες που είναι απαραίτητες για τη μέριμνα των μεταναστών.

Ήδη η ανακοίνωση αναφέρει ότι κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δηλώσει ποια περιοχή μπορεί να εξυπηρετήσει. Φυσικά οι ειδικοί θα εξετάσουν και άλλες παραμέτρους για τη δημιουργία των κέντρων.

Η γνωστοποίηση από πλευράς υπουργείου ότι θα δαπανήσει χρήματα για τη μέριμνα των μεταναστών, απαντά σε πολλά ερωτήματα που είχε η περιοχή μας, καθώς υπήρχε προβληματισμός για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η φιλοξενία των ανθρώπων αυτών στην περιοχή μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:
Η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ιδρύθηκε με τον Ν. 3907/2011 και έχει ως αποστολή την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παρανόμως στη χώρα, σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειάς τους, με την υπαγωγή τους σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής προβαίνει στην προκήρυξη διαγωνισμών για δαπάνες που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής και Δομών Φιλοξενίας που αφορούν τις παρακάτω κατηγορίες:

α) Καθαριότητα
β) Απολύμανση
γ) Σίτιση
δ) Πλυντικά
ε) Λύματα
στ) Είδη προσωπικής Υγιεινής

ζ) Γραφική ύλη
η) Είδη ρουχισμού-υπόδησης (σεντόνια-κουβέρτες).
θ) Ασφάλεια (εταιρείες security)
ι) Εκδόσεις-εκτυπώσεις.

Προκειμένου να διεκπεραιωθούν με τον καλύτερο τρόπο οι διαγωνισμοί αυτοί και να διασφαλιστούν υψηλά κριτήρια ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών, παρακαλούνται όσες εταιρείες διαθέτουν πιστοποίηση ΙSO και δραστηριοποιούνται στους ως άνω τομείς να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις κατωτέρω διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρέχοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους, το είδος της πιστοποίησης που διαθέτουν και την γεωγραφική περιοχή την οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν:

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Όπως μας πληροφορεί το υπουργείο δημόσιας τάξης, η υπηρεσία θεσπίστηκε με το νόμο 3907/2011 Αποστολή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής είναι η υποδοχή αλλοδαπών, που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής στην Ελλάδα, σε συνθήκες που να εξασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τις απαράβατες διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας.

Η υποδοχή αυτή, εκτός του να διασφαλίζει τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των αλλοδαπών, περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές διαδικασίες, όπως η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, η καταγραφή τους, ο ιατρικός έλεγχος και η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και η μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και τα θύματα βασανιστηρίων.

Όταν υποβάλλεται αίτηση για χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής διεθνούς προστασίας, οι ενδιαφερόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών παραπέμπονται στην Υπηρεσία Ασύλου, η οποία εξετάζει κι αποφασίζει επί του αιτήματός τους. Αλλοδαποί που δεν θα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις να παραμείνουν νόμιμα στη χώρα, θα παραπέμπονται στην Ελληνική Αστυνομία.

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής αποτελεί αυτόνομη υπηρεσία που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και της οποίας προΐσταται Διευθυντής, ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, με θητεία τριών ετών.
Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής είναι ο κύριος Παναγιώτης Νίκας.

TΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία ασύλου το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στα περιφερειακά γραφεία ασύλου Αττικής, Έβρου, Λέσβου, Ρόδου, Αμυγδαλέζας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας το πρώτο εξάμηνο του 2014, ανήλθαν συνολικά σε 4.858.

Σε ότι αφορά τις τοποθεσίες καταγραφής, για τη Ρόδο είχαμε 247 αιτήσεις. Συγκεκριμένα:
- Ιανουάριος: 37 αιτήσεις
- Φεβρουάριος: 77 αιτήσεις
- Μάρτιος: 42 αιτήσεις
- Απρίλιος: 34 αιτήσεις
- Μάιος: 35 αιτήσεις
- Ιούνιος: 22 αιτήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη

Ε.Κ.Ρ.: Οι ασφαλισμένοι να μη δέχονται να πληρώνουν συμμετοχή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη στο παραπεμπτικό για εξετάσεις