Η Έλενα Αρτζανίδου παρουσιάζει τις “Σιωπηλές Σκιές”

Η Έλενα Αρτζανίδου  παρουσιάζει τις  “Σιωπηλές Σκιές”

Η Έλενα Αρτζανίδου παρουσιάζει τις “Σιωπηλές Σκιές”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 705 ΦΟΡΕΣ

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κάνει μία στάση στην λογοτεχνία ενηλίκων και μας αποκαλύπτει τις σκοτεινές πτυχές των ηρώων της

Η γνωστή συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου, έχοντας πολλούς τίτλους στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία κάνει μία στάση στην λογοτεχνία ενηλίκων και μας αποκαλύπτει τις σκοτεινές πτυχές των ηρώων της.

Μετά τη δεύτερή της απόπειρα στη λογοτεχνία ενηλίκων, το βιβλίο “Gastarbeiter-H οδυνηρή φυγή”, το οποίο γνώρισε επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο, τις “Σιωπηλές Σκιές”, ένα βιβλίο το οποίο συναρπάζει τον αναγνώστη με την σχεδόν αστυνομική πλοκή του και τον συμπαρασύρει ταυτόχρονα σε μία διαδρομή αναζήτησης και εξωτερίκευσης των πιο βαθιά σκαμμένων συναισθημάτων μέσα από την τέχνη του εμπρεσιονισμού.

Ο διακεκριμένος Έλληνας ιστορικός Τέχνης Ιάκωβος Ιακωβίδης, γεννημένος στη Γερμανία, καλείται από το διευθυντή του Μουσείου Τέχνης Stuttgart Mitte να εξετάσει και να επιβεβαιώσει την ταυτότητα ενός πίνακα που όπως όλα δείχνουν ανήκει στον Μονέ.

Η διαδρομή της αναζήτησης θα κάνει παλιές πληγές να αιμορραγήσουν και θα ελευθερώσει τις σκιές της ψυχής του λαμπρού επιστήμονα που παρέμεναν κρυμμένες.

Το πέπλο του μυστηρίου θα τον φέρει κοντά στη γερμανίδα ιστορικό τέχνης, την Pia Seller, που παλεύει με τις δικές της σκιές. Μαζί θα αγωνιστούν για να ξεπεράσουν όσα τους πονούν και ταυτόχρονα τους ενώνουν.

Μία ιστορία η οποία προχωρά αναδεικνύοντας τις πτυχές του εμπρεσιονισμού και διακεκριμένων ανθρώπων που πονούν, γελούν, χωρίζουν, ανακαλύπτουν, ονειροπολούν, πεθαίνουν και συνεχίζουν την ιστορία της ζωής τους.

Οι «Σιωπηλές Σκιές», όπως και άλλα 25 βιβλία της συγγραφέως, είναι γραμμένο εξολοκλήρου στη Ρόδο, με την οποία η Έλενα διατηρεί στενές σχέσεις εδώ και χρόνια. «Στη Ρόδο έρχομαι έτοιμη με την έμπνευσή μου. Αν δεν είχα τη Ρόδο δεν θα μπορούσα να μετουσιώσω στην πράξη την έμπνευση… Βοηθάει στα πνευματικά γεννητούρια το νησί. Πέρυσι όλο το καλοκαίρι όσο φιλοξενούμουν στο Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών κατάφερα να το ολοκληρώσω τις Σιωπηλές Σκιές», δηλώνει η Έλενα Αρτζανίδου.

Ποιες χορδές και ποια συναισθήματα των αναγνωστών θέλει να αγγίξει η Έλενα μέσα από το νέο της βιβλίο; «Σίγουρα θα ήθελα να ξυπνήσω όλα τα συναισθήματα του αναγνώστη, τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα βρούνε πολλά δικά τους πράγματα και μερικοί που δεν τα λένε ποτέ με τον εαυτό τους, μπορεί να καταφέρουν τελικά να συνομιλήσουν μαζί του.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που θέλει να κάνει το κάθε μυθιστόρημα, είναι να σε ταξιδέψει, να σε συγκινήσει να σε κάνει να αναλογιστείς και τελικά μέσα από την τέχνη ίσως να καταφέρεις να δώσεις λύσεις σε ότι αντιμετωπίζεις», αναφέρει η ίδια η συγγραφέας.

Πόσο εύκολο είναι όμως για μία συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας να απευθύνεται σε κοινό ενηλίκων; Έχει περισσότερες δυσκολίες και απαιτήσεις το ένα είδος από το άλλο;

Η συγγραφέας απαντά: «Κάθε βιβλίο απαιτεί δουλειά και ψυχή, έχει δικές του δυσκολίες. Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω τα δύο είδη, χαίρομαι και με το ένα και με το άλλο και με το ένα πονάω και με το άλλο. Υπάρχουν σημεία που φθάνω σε αδιέξοδο και στη μία περίπτωση και στην άλλη.

Αν μιλήσουμε για τις “Σιωπηλές Σκιές” που είναι το βιβλίο το οποίο είναι πιο κοντά μου τώρα, είχε πάρα πολλές δυσκολίες και πόνο για εμένα προσωπικά. Έπρεπε να εμβαθύνω στις σκιές των ηρώων από τα παιδικά τους χρόνια, να τις ανακαλύψω και να ανακαλύψω εν τέλει και την ταυτότητα των ηρώων. Ήταν ένα ιδιαίτερο ταξίδι, επίπονο… ένιωθα κάποιες στιγμές να πιάνω πάτο να κλαίω πολύ και στο τέλος ένιωσα λυτρωμένη γιατί οι ήρωες-οι περισσότεροι τουλάχιστον-ένιωσαν λύτρωση.

Ήταν δε ένα ταξίδι μέσα από τον εμπρεσιονισμό που για εμένα ήταν άγνωστο αλλά διαβάζοντάς το και μιλώντας με τον ήρωα μου ένιωσα πράγματα που θα μάθαινα ποτέ. Ενώ το έπλασα με έπλασε και αυτό. Κάνοντας τον απολογισμό μου, χάρηκα πολύ με αυτό που έζησα, ελπίζω να το χαρούν το ίδιο και οι αναγνώστες».

*Η παρουσίαση του βιβλίου “Σιωπηλές Σκιές” της Έλενας Αρτζανίδου θα γίνει σήμερα Πέμπτη 7 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο καφέ-μπαρ ΜΥΓΑ.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων