Χρειάζεται να γίνει κάτι που θα «ταράξει» τα νερά

Χρειάζεται να γίνει κάτι που θα «ταράξει» τα νερά

Χρειάζεται να γίνει κάτι που θα «ταράξει» τα νερά

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1013 ΦΟΡΕΣ

Αυτό επισημαίνει ο Κώστας Μακεδόνας που θα βρίσκεται σήμερα στο νησί για συναυλία στ’ Αφάντου

Έρχεται στη Ρόδο για μια ακόμη φορά, προκειμένου να μαγέψει το κοινό του και να τραγουδήσει αγαπημένα τραγούδια, καλεσμένος από τον πολιτιστικό σύλλογο Αφάντου «Άγιος Γεώργιος». Ο Κώστας Μακεδόνας, θα βρίσκεται σήμερα στο νησί μας για τη συναυλία με φιλανθρωπικό χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του «Αέρα» στ’ Αφάντου, ενώ μάλιστα θα τον συνοδεύει ο Ρόδιος τραγουδιστής Στάθης Ραφτόπουλος και η Μαίρη Δούτση. Ο ίδιος έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στη «Ροδιακή» μιλώντας για τη Ρόδο, για την κρίση, το δεύτερο του επάγγελμα ως πιλότος! Μιλώντας για την εξέλιξη της μουσικής ο ίδιος μεταξύ άλλων τόνισε «πρέπει να γίνει κάτι που θα «ταράξει» τα νερά, όπως γινόταν σε άλλες εποχές που περνούσε δύσκολα η χώρα, γιατί αν κάποιος ψάξει πότε γράφτηκαν τα μουσικά έργα και τα τραγούδια που τραγουδάμε μέχρι σήμερα, όλα αυτά γράφτηκαν σε φάσεις πολέμου, εμφύλιου πολέμου, δικτατορίας. Τα μεγάλα τραγούδια γράφτηκαν τότε. Περίμενα ότι κάτι θα γίνει, προς το παρόν δεν έχει βγει κάτι που θα ταράξει τα νερά και θα ανατρέψει τα πάντα».

Πόσο καιρό έχετε να εμφανιστείτε στη Ρόδο; Έχετε κάποια συναυλία χαρακτηριστική ή κάποια τοποθεσία που ξεχωρίσατε;
Έχω τουλάχιστον 2 χρόνια να εμφανιστώ στο νησί της Ρόδου, ωστόσο έχω κάνει αρκετές συναυλίες σε διάφορα μέρη του νησιού. Το μέρος που μ’ αρέσει περισσότερο από όλα για συναυλίες είναι το θέατρο της Τάφρου, εκεί πήγαινα πριν φτιαχτεί με τη μορφή που είναι σήμερα, θεωρώ ότι είναι πολύ όμορφο σημείο. Πολύ όμορφη ήταν και η συναυλία που είχα πραγματοποιήσει πριν από περίπου 4 με 5 χρόνια στη Λίνδο με τον Μίμη Πλέσσα.

Πως σας φαίνεται το κοινό της Ρόδου;
Πάντοτε η Ρόδος με στηρίζει, και το κοινό της με επιλέγει και μου εκφράζει την αγάπη του. Και εγώ όμως έρχομαι στο νησί σας για συναυλίες όποτε μου ζητηθεί και όποτε μπορώ. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από τις κατά καιρούς συναυλίες στη Ρόδο.

Σε ότι αφορά τη Ρόδο ως νησί; Έχετε πραγματοποιήσει ποτέ διακοπές εδώ;
Όποτε έρχομαι Ρόδο προσπαθώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο προκειμένου να συνδυάσω και διακοπές έστω και για μια μέρα. Μου αρέσει πάρα πολύ σαν νησί και είναι ωραίο που συνδυάζει πολλά η Ρόδος. Θυμάμαι που πριν πολλά χρόνια είχα έρθει για συναυλία σε ένα ορεινό χωριό της Ρόδου και προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω πως και πάλι βρίσκομαι σε νησί. Φέτος είναι αρκετά στριμωγμένο το πρόγραμμα μου και λόγω της δουλειάς μου σαν πιλότος, οπότε μάλλον δεν θα καταφέρω να καθίσω περισσότερο στο νησί σας, αν και θα το ήθελα.

Η σημερινή συναυλία στη Ρόδο έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοί σας συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συναυλίες.
Θεωρώ υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους συναυλίες όταν ζητηθεί από εμάς, είναι μια δύσκολη περίοδος που βιώνουμε και όσο μπορούμε πρέπει και εμείς από τη μεριά μας να βοηθάμε. Τραγουδάμε, περνάμε όμορφα και εμείς, ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο και το αποτέλεσμα από τη δουλειά αυτή να γίνεται κάτι καλό για κάποιους ανθρώπους με ικανοποιεί. Προσωπικά πηγαίνω πολύ συχνά σε τέτοιου είδους συναυλίες, σχεδόν όποτε με καλέσουν δίνω το «παρών».

Θα συμμετέχει μαζί σας και ένας δικός μας τραγουδιστής, ο ροδίτης Στάθης Ραφτόπουλος. Για να επιλέγετε να συνεργαστείτε αυτό σημαίνει ότι έχετε δει το ταλέντο του;
Μ’ αρέσει πολύ το ταλέντο του σαν τραγουδιστής, του Στάθη του αρέσει το καλό τραγούδι γενικώς, και είναι ένας τραγουδιστής που έχει μουσική παιδεία. Τέτοιου είδους συνεργασίες θεωρώ ότι έχουν να προσφέρουν και στον κόσμο και σε εμένα, μαζί θα είναι και η Μαίρη Δούτση, μια Θεσσαλονικιά τραγουδίστρια με την οποία επίσης συνεργάζομαι για πρώτη φορά. Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε και οι τρεις μας και νομίζω θα έχει ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά την κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας, πως τη βιώνετε εσείς ο ίδιος και ως τραγουδιστής; Έχει χρειαστεί να κάνετε εκπτώσεις;
Την κρίση την βιώνω όπως όλοι οι Έλληνες, οι μέρες που είμαστε πλέον στα κέντρα διασκέδασης είναι λιγότερες, έχουμε σαφώς λιγότερα έσοδα. Ο Έλληνας θα αναγκαστεί να κόψει από τη διασκέδαση και όχι από το φαγητό που θα προσφέρει στα παιδιά του και είναι λογικό. Άρα λοιπόν, είναι λογικό το επάγγελμα το δικό μας να περνάει μια πολύ σημαντική κρίση. Το θέμα είναι ότι τουλάχιστον εγώ προσπαθώ να μην «ξεπουληθώ» σε αυτό, προσπαθώ να κάνω μεν εκπτώσεις οικονομικές, που εκ των πραγμάτων κάνω, αλλά προσπαθώ να μην κάνω καθόλου εκπτώσεις στην αισθητική μου και σε αυτό που θέλω να παρουσιάσω. Μου γίνεται πολύ συχνά η πρόταση να πάω κάπου να τραγουδήσω αλλά να μην πάρω μαζί μου ολόκληρη ορχήστρα. Με έναν ή δύο μουσικούς δεν μπορείς να κάνει συναυλία, αν πάω χωρίς μουσικούς του χρόνου ο κόσμος δεν θα θέλει εμένα. Δεν θα μείνει ικανοποιημένος. Μου έχει ζητηθεί σε διάφορους χώρους να παίξω και σε δήμους κ.λπ. πάω όμως εκεί που μπορώ να πάω για να παρουσιάσω αυτό που θέλω όπως θέλω εγώ, όχι να μου επιβάλλουν να κάνω κάτι διαφορετικό και να εκτεθώ στον κόσμο. Όταν κάποιος έρχεται σε μια δική μου συναυλία έρχεται και περιμένει κάποια πράγματα, δεν μπορώ εγώ να απογοητεύσω τον κόσμο δεν θα μ’ άρεσε ποτέ να το κάνω εγώ. Προτιμώ να πάρω λιγότερα χρήματα και να φύγει ο κόσμος ευχαριστημένος και να λέει πότε θα ξανάρθει παρά να πάρω χρήματα και να νιώθει ο κόσμος μέσα του απογοητευμένος και να μη θέλει να ξαναπάω να τραγουδήσω εκεί.

Πως βλέπετε τη μουσική σήμερα να εξελίσσεται; Θεωρείτε ότι έχει να κάνει η εξέλιξή της με την κρίση;
Καταρχάς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει δισκογραφική παραγωγή. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλους τους τραγουδιστές, τους παλιούς αλλά και τους καινούργιους, ο τραγουδιστής θα μείνει στην ιστορία με τα τραγούδια που θα γράψουν για εκείνον. Το να κάνεις 100 live το χρόνο, δεν θα μείνει κάτι, δεν έχει κάποιο νόημα. Πλέον δυστυχώς γίνονται ελάχιστα πράγματα και αυτό είναι μεγάλο θέμα. Από την άλλη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εταιρείες να επενδύσουν σημαίνει ότι χάνονται σημαντικά τραγούδια που μπορεί να υπάρχουν και χάνονται συγχρόνως και τραγουδιστές που δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Άρα λοιπόν η κατάσταση δεν είναι καλή, αυτό που αισθάνομαι είναι ότι αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια τραγούδια, μέχρι να τα βαρεθεί πια όλος ο κόσμος. Πρέπει να γίνει κάτι που θα «ταράξει» τα νερά, όπως γινόταν σε άλλες εποχές που περνούσε δύσκολα η χώρα, γιατί αν κάποιος ψάξει πότε γράφτηκαν τα μουσικά έργα και τα τραγούδια που τραγουδάμε μέχρι σήμερα, όλα αυτά γράφτηκαν σε φάσεις πολέμου, εμφύλιου πολέμου, δικτατορίας. Τα μεγάλα τραγούδια γράφτηκαν τότε. Περίμενα ότι κάτι θα γίνει, προς το παρόν δεν έχει βγει κάτι που θα ταράξει τα νερά και θα ανατρέψει τα πάντα.
Ξαναλέω ότι είναι πολύ δύσκολο πλέον κάτι που φτιάχνεται να βρει το δρόμο να φτάσει στον κόσμο. Και ακούγεται οξύμωρο αν σκεφτεί κανείς τι δυνατότητες πλέον μας παρέχουν τα νέα μέσα. Υπάρχουν χιλιάδες μέσα να φτάσει κάτι στον κόσμο και τελικά δεν φτάνει.

Πιλοτάρετε πλέον επαγγελματικά αρκετά χρόνια. Πως συνδυάζονται τα δύο σας επαγγέλματα;
Σαφώς είναι δύσκολο να συνδυαστούν τα δύο αυτά επαγγέλματα, μάλιστα κάποτε όταν δουλεύαμε 5 φορές την εβδομάδα, τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, η δουλειά του τραγουδιστή δεν μας επέτρεπε να κάνουμε κάτι άλλο, κάποια άλλη δουλειά. Πρέπει να είσαι πάρα πολύ καλά, να είσαι ξεκούραστος, να έχεις χρόνο να μελετάς, να κάνεις πράγματα. Τώρα που οι τραγουδιστές δουλεύουν στην καλύτερη περίπτωση 5-6 βράδια το μήνα, δεν έχεις πρόβλημα, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι στερείς από τον εαυτό σου άλλα πράγματα τα οποία τα θεωρείς λιγότερο σημαντικά. Βάζεις προτεραιότητες, εμένα για παράδειγμα οι φίλοι μου όλοι διαμαρτύρονται ότι δεν με βλέπουν. Είναι όμως κάτι που αγαπώ εξίσου και μπορώ να το κάνω με το ίδιο πάθος που τραγουδάω, και έχω αφοσιωθεί σε αυτά τα δύο πράγματα και σαφώς στην οικογένειά μου.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος