Τα κουκάνια στην Αστυπάλαια

Τα κουκάνια στην Αστυπάλαια

Τα κουκάνια στην Αστυπάλαια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1632 ΦΟΡΕΣ

Και το πανηγύρι της Παναγιάς της Πορταΐτισσας

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου και στην Αστυπάλαια, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τα 34α Κουκάνια με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φώτο: Ευάγγελος Φασούλας (EF PHOTOS RHODES)


Πιο συγκεκριμένα το Δεκαπενταύγουστο στην Αστυπάλαια γιορτάζει η Παναγία η Πορταϊτισσα, και γίνεται στη χάρη της μεγάλο πανηγύρι με βιολιά και λαούτα.

Η Παναγιά η Πορταϊτισσα αποτελεί το θρησκευτικό κέντρο του νησιού και το μεγαλύτερό του προσκύνημα. Άρχισε να χτίζεται το 1762 από τον τυφλό Όσιο Άνθιμο από την Κεφαλλονιά, ο οποίος προηγουμένως είχε χτίσει τις μονές Ζωοδόχου Πηγής στη Σίκινο και Αγίου Γεωργίου στο Καστελλόριζο. Η ανέγερση κράτησε εννιά χρόνια και στη διάρκειά της η παράδοση μιλά για πολλά θαύματα.

Είναι αφιερωμένη στην Παναγιά την Πορταϊτισσα της Μονής Ιβήρων, αντίγραφο της εικόνας της οποίας έφερε ο Όσιος Άνθιμος στην Αστυπάλαια.
Κατά τον φετινό εορτασμό έγινε περιφορά της εικόνας την οποία συνόδευαν ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιος, ο δήμαρχος του νησιού Πανορμίτης Κονταράτος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πλήθος πιστών.

Τα Κουκάνια
Το τριήμερο της Παναγίας και συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου έγιναν και τα 34α Κουκάνια τα οποία πραγματοποιήθηκαν στον πέρα γιαλό στην Αστυπάλαια με πλούσιες εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν και πολλά αγωνίσματα που διατηρούνται στο πέρασμα των χρόνων, όπως οι αυγοδρομίες, η γιαουρτοφαγία, το σπάσιμο με τα καλαθάκια που έκρυβαν πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Επίσης πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου από το κάμπινγκ της Αστυπάλαιας προς τον πέρα γιαλό, αλλά και αγώνες κολύμβησης, αγώνες δύναμης με το σχοινί για μικρούς και μεγάλους και βέβαια το παραδοσιακό «πιάσιμο» του κόκορα!

Το τελευταίο δρώμενο γίνεται με την «βοήθεια» ενός τεράστιου πασάλου (συνήθως είναι κορμός δέντρου) τον οποίο προηγουμένως οι διοργανωτές αλείφουν με λάδι ή γράσο σε όλη την επιφάνειά του. Στην συνέχεια αφού τον τοποθετήσουν οριζόντια οι συμμετέχοντες πρέπει να περπατήσουν επάνω του και χωρίς να γλιστρήσουν να φθάσουν έως την άκρη του, όπου βρίσκεται κρεμασμένος ο κόκορας!
Στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων τιμήθηκαν και οι γνωστοί ποδοσφαιριστές Άνθιμος και Μιχάλης Καψής οι οποίοι ως γνωστόν κατάγονται από το νησί.

Οι εκδηλώσεις στην Αστυπάλαια συνεχίζονται έως τις αρχές Σεπτεμβρίου με συναυλίες από σπουδαίους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου