Ρωσική αγορά: μετά το μπουμ, ένα αβέβαιο μέλλον...

Ρωσική αγορά: μετά το μπουμ, ένα αβέβαιο μέλλον...

Ρωσική αγορά: μετά το μπουμ, ένα αβέβαιο μέλλον...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 377 ΦΟΡΕΣ

Μετά την έκρηξη, ένα αβέβαιο μέλλον. Με αυτόν τον τίτλο το World Travel Monitor θα παρουσιάσει στην ερχόμενη ΙΤΒ του Βερολίνου μελέτη της εταιρίας ερευνών IPK International για τη ρωσική τουριστική αγορά, περίληψη της οποίας έδωσε ήδη στη δημοσιότητα.

Οπως υπογραμμίζεται, το αδύναμο ρούβλι, η κρίση στην Κριμαία και τα προβλήματα στην Ουκρανία διαμορφώνουν ισχυρά εμπόδια στην ανάπτυξη του εξερχόμενου τουρισμού, που κινούνταν με έντονα αυξητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ενώ όλες οι εκτιμήσεις μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο συνέκλιναν στην πρόβλεψη ότι αυτή η τάση θα είχε συνέχεια.

Το 2013 η Ρωσία έγινε η τρίτη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη με περίπου 32 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό. Από το 2000 και μετά η Ρωσία κατέγραφε συνεχή διψήφια ανάπτυξη, ακολουθώντας σταθερά την Κίνα. Πέρυσι ξεπέρασε ακόμη και τη Γαλλία. Μεταξύ του 2010 και 2013 στη Ρωσία αντιστοιχούσε το 1/3 της αύξησης των ταξιδιών των Ευρωπαίων στο εξωτερικό.

Η Τουρκία με 4,3 εκατ. επισκέψεις ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός των Ρώσων, ακολουθούσε η Ουκρανία με 3,1 εκατ. αφίξεις, η Γερμανία με 2,1 εκατ. και η Κίνα με 2 εκατ.

Την τελευταία 4ετία υπήρξε αξιοσημείωτη αλλαγή στους αγαπημένους τους προορισμούς, με την Τουρκία, Αίγυπτο και Κίνα να μην αυξάνουν ή να χάνουν μερίδιο στη ρωσική αγορά, ενώ κέρδισαν έδαφος η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ταϊλάνδη (με τις τρεις τελευταίες χώρες να κερδίζουν επιπλέον 800.000 Ρώσους τυρίστες η κάθε μια, όπως τονίζεται στη μελέτη).

Τα ταξίδια αναψυχής την τελευταία 4ετία των Ρώσων αυξήθηκαν κατά 1000%, με ένα στα δυο ταξίδια να πραγματοποιείται σε παραθαλάσσιους προορισμούς, ενω 3,8 εκατομμύρια ταξίδια γίνονταν σαββατοκύριακο σε πόλεις.

Το διαδίκτυο έγινε το ισχυρότερο μέσο για τις κρατήσεις ταξιδιών και στην ρωσική τουριστική αγορά και σχεδόν τα 2/3 γινόταν διαδικτυακά. Ισχυρή ανάπτυξη, επίσης, σημειώθηκε στα επαγγελματικά ταξίδια των Ρώσων, που αυξήθηκαν κατά 70% τα τελευταία χρόνια. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των Ρώσων έφτασε στα 1.200 ευρώ, ελαφρά πιο πάνω από τους Ευρωπαίους.

Ολόκληρη η μελέτη, η οποία προφανώς θα εμπλουτιστεί με τα νέα δεδομένα και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως προαναφέραμε, θα παρουσιαστεί στις αρχές Μαρτίου 2015 στην ΙΤΒ.

* Του Γιάννη Παπαδόπουλου από το tornosnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Σπυρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"