Μεγάλες επιδόσεις σημειώνει η τουριστική κίνηση στη Ρόδο

Μεγάλες επιδόσεις σημειώνει η τουριστική κίνηση στη Ρόδο

Μεγάλες επιδόσεις σημειώνει η τουριστική κίνηση στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 594 ΦΟΡΕΣ

Το πρώτο δεκαπενθήμερο έφθασαν στο νησί 222.625 επισκέπτες

Σταθερά αυξητική είναι η τουριστική κίνηση που καταγράφει το νησί μας φέτος το καλοκαίρι, με τον Αύγουστο να εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά όπως δείχνουν και τα στοιχεία.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου, το τουριστικό ρεύμα, συνεχίζει να σημειώνει μεγάλες επιδόσεις, με ενδεικτικό παράδειγμα την κίνηση του Σαββατοκύριακου.

Συγκεκριμένα το περασμένο Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες του αεροδρομίου και έδωσε στη «Ροδιακή» η αερολιμενάρχης κ. Ξανθή Κριτσινέλια έφτασαν στο νησί συνολικά περίπου 40.000 άτομα εκ των οποίων τα 36.755 ήταν τουρίστες.

Μάλιστα οι κινήσεις αεροσκαφών ξεπέρασαν τις 500 νούμερο ιδιαίτερα μεγάλο, που δείχνει τη μεγάλη ροή τουριστών για τις δύο αυτές μέρες.

Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο καταγράφηκαν 213 κινήσεις αεροσκαφών και την Κυριακή 292 με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 505 κινήσεις για τις δύο μέρες συνολικά. Σύμφωνα τώρα με τον υπολογισμό που έγινε σε ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αυτές εξελίχθηκαν αρκετά ικανοποιητικά αφού σημείωσαν αύξηση κατά 5.000 άτομα.

Ειδικότερα τις πρώτες 15 μέρες του Αυγούστου έφτασαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο συνολικά 222.625 άτομα έναντι 217.800 πέρυσι, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι και τα δύο συγκρίσιμα διαστήματα έχουν τον ίδιο αριθμό Σαββατοκύριακων (μέρες με τη μεγαλύτερη κίνηση) οπότε η αύξηση των 5000 ατόμων είναι καθαρή και ουσιαστική.

Πάντως σύμφωνα με την αερολιμενάρχη, τις μέρες αιχμής όλα λειτουργούν οριακά όμως χάρη στη συνεργασία και το συντονισμό των ενεργειών από όλους η κίνηση εξελίσσεται ομαλά στο αεροδρόμιο.

Οι προσπάθειες είναι μεγάλες καθώς οι ώρες αιχμής που είναι συνήθως από το πρωί έως το μεσημέρι και μετά το βράδυ, απαιτούν εγρήγορση και επαγρύπνηση.

Σημειώνεται ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων αυτό το μήνα είναι αρκετά ικανοποιητικές γεγονός που δείχνει ότι ο Αύγουστος αλλά και το καλοκαίρι θα είναι αποδοτικά για την κίνηση.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις
Κατά 16,3% αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο, έναντι του περυσινού Ιουνίου, φτάνοντας τα 1.986,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Ισοζύγιο Πληρωμών, που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Τον ίδιο μήνα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,7%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν η βασική αιτία για το πλεόνασμα 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 13,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,6%. Συνολικά οι εισπράξεις του α' εξαμήνου ανήλθαν σε 3.940 εκατ.ευρώ.

Οι Γερμανοί και η κρουαζιέρα
«Η Γερμανία δεν είναι μόνο πρωταθλήτρια κόσμου στο ποδόσφαιρο, αλλά και πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κρουαζιέρα» παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) 1,9 εκατομμύρια Γερμανοί περνούν φέτος τις διακοπές τους σε κρουαζιερόπλοιο, «εκθρονίζοντας» από την πρώτη θέση τους Βρετανούς, που μέχρι σήμερα ήταν οι πιο φανατικοί θιασώτες της κρουαζιέρας.

Η αυξητική τάση στη Γερμανία αντικατοπτρίζει όμως και τη γενικότερη εικόνα στην Ευρώπη, όπου ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ ο τζίρος του κλάδου υπολογίζεται πλέον σε 37,1 δις δολάρια.

Ο επικεφαλής της MSC Cruises Τζιάνι Ονοράτο δηλώνει μάλιστα στη γερμανική εφημερίδα ότι ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας στην Ευρώπη θα διπλασιαστεί και πάλι, φτάνοντας τα 13 εκατομμύρια ετησίως.

Φαίνεται ότι η κρουαζιέρα κατάφερε να ξεπεράσει την παρωχημένη εικόνα του κλάδου. «Παλαιότερα οι κρουαζιέρες ήταν προνόμιο εύπορων συνταξιούχων που έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο περιποιημένο σμόκιν και στις επίσημες εκδηλώσεις, ει δυνατόν με πρόσκληση στο τραπέζι του καπετάνιου» σχολιάζει η Handelsblatt.

Σήμερα ο κλάδος προσελκύει όλο και περισσότερους νεαρούς επιβάτες, καθώς υπόσχεται «διασκέδαση εν πλω» που μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμα και μιούζικαλ ή …αναρρίχηση.

Ο μέσος όρος ηλικίας των Γερμανών που προτιμούν την κρουαζιέρα έχει πέσει στα 50,2 χρόνια, ενώ το 31,4% είναι μεταξύ 41 και 55 ετών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εκλείπουν οι επιβάτες μεγαλύτερης ηλικίας. Αντιθέτως, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, οι δημογραφικές εξελίξεις αναμένεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Δεν φτάνουν τα …ναυπηγεία
Με τους αυξανόμενους αριθμούς επιβατών και τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης τα ναυπηγεία δεν προλαβαίνουν πλέον αν ανταποκριθούν στις νέες παραγγελίες.

«Όταν κάνεις συμβόλαιο 500 εκ. ευρώ για ένα νέο κρουαζιερόπλοιο, αρκεί πλέον να διαθέτεις το 20% του κεφαλαίου, τα υπόλοιπα μπορείς να τα βρεις με χαμηλότοκο δανεισμό» υποστηρίζει ο επικεφαλής του τουριστικού οργανισμού TUI.

Συμπληρώνει μάλιστα, ότι τα ναυπηγεία Meyer Werft στο Πάπενμπουργκ της Γερμανίας εξετάζουν την εξαγορά των υπερχρεωμένων φινλανδικών ναυπηγείων STX Finland, ώστε να εντείνουν τους ρυθμούς παραγωγής και να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Σύμφωνα με την Handelsblatt ο ανταγωνισμός οδηγεί σε νέα ρεκόρ παραγγελιών. Για παράδειγμα η Norwegian Cruises παρήγγειλε πρόσφατα στη Γερμανία ένα νέο υπερ-κρουαζιερόπλοιο αξίας 1,6 δισ. ευρώ.


Υπάρχει όμως και ένα ακόμη πρόβλημα, εκτιμούν οι ειδικοί, και αυτό δεν είναι άλλο από την «υπερσυμφόρηση» σε παραδοσιακούς προορισμούς.

Πολλοί βλέπουν πλέον τους επιβάτες της κρουαζιέρας σαν «ακρίδες που εφορμούν συνεχώς στην πόλη τους» τονίζει η γερμανική εφημερίδα και υπενθυμίζει τις πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Βενετίας από «αγανακτισμένους πολίτες» που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα πλήθη των νεοαφιχθέντων Βρετανών.

Συνωστισμός παρατηρείται και σε άλλα λιμάνια, όπως το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και ο Άγιος Θωμάς στην Καραϊβική. «Μία λύση θα ήταν ο καλύτερος συντονισμός των δρομολογίων» υποστηρίζει εκπρόσωπος της TUI Cruises.

Πηγή: Deutche Welle

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη