Εμπρηστές ξαναχτύπησαν στον Άγιο Σουλά

Εμπρηστές ξαναχτύπησαν στον Άγιο Σουλά

Εμπρηστές ξαναχτύπησαν στον Άγιο Σουλά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 687 ΦΟΡΕΣ

Καθαρή περίπτωση εμπρησμού δείχνουν τα στοιχεία

Στο στόχαστρο νέας έρευνας των αρχών ασφαλείας της περιοχής μας, μπήκε από χθες το απόγευμα, η νέα επικίνδυνη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή ανάμεσα στον Άγιο Σουλά και Διμυλιά, βάζοντας έτσι σε μεγάλο κίνδυνο ένα από τα πιο όμορφα και υπέροχα δάση του νησιού μας.

Η φωτιά που τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα κατάφερε να αποτεφρώσει αρκετά στρέμματα δασικής περιοχής και να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού μας, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι λειτούργησαν μεθοδικά και συντονισμένα, αποκόπτοντας έτσι το πύρινο μέτωπο πριν αυτό μπει στο συμπαγές δάσος του Αγίου Σουλά με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου σε συνεργασία με ιδιώτες, εθελοντές και κατοίκους τις περιοχής που διέθεσαν βαρέου τύπου μηχανήματα, κατάφεραν μέσα σε δύο ώρες να περιορίσουν το μέτωπο που είχε αρχίσει να παίρνει απειλητικές διαστάσεις.

Καθοριστικός ήταν βέβαιος ο ρόλος των 4 πυροσβεστικων αεροσκαφών τύπου Καναντέρ, που ήρθαν στη Ρόδο και πήραν μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, του ειδικού ελικοπτέρου σινούκ και του ειδικού ελικοπτέρου της ΠΥΡ που εδρεύει στη Ρόδο. Εθελοντές, κάτοικοι της περιοχής με βαρέα μηχανήματα, ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και τα επιτελικά στελέχη του Δήμου και της Περιφέρειας, συνέδραμαν επίσης σημαντικά στον περιορισμό της φωτιάς.

Καθαρό εμπρησμό εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές
Σε δηλώσεις που έκαναν στη "Ροδιακή" ο α-ντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας και ο νέος Κοινοτάρχης Σορωνής κ. Αντώνης Σαββάκης, υπογράμμισαν ότι το σημείο και ο τρόπος που ξεκίνησε η φωτιά θεωρούνται ιδιαίτερα περίεργα, γεγονός το οποίο εξετάζει προσεκτικά το ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε επίσης με δήλωσή του στη “Ροδιακή” και ο απερχόμενος κοινοτάρχης κ. Γιάννης Μαρίνος, ο οποίος σημείωσε ότι είχαν ζητηθεί ειδικά για την συγκεκριμένη περιοχή με έγγραφο προς κάθε αρμόδια αρχή, να ανοίξουν πρόσθετες δασικές ζώνες κάτι που δεν εγκρίθηκε πάντως από το δασαρχείο.

Η φωτιά ξεκίνησε συγκεκριμένα από σημείο που απείχε πέντε περίπου μέτρα από τον κεντρικό δρόμο δίπλα σχεδόν από το εκτροφείο σαλιγκαριών που βρίσκεται στην περιοχή.
Στην περιοχή, παρά την έρευνα που έγινε από τις αστυνομικές αλλά και τις πυροσβεστικές αρχές, δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να φανερώνει το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να ξεκίνησε από αμέλεια (αναμμένο τσιγάρο ή υπαίθρια δραστηριότητα) από το συγκεκριμένο σημείο.

Αξιωματικοί της ΠΥΡ Ρόδου, σε συνεργασία και με άλλες αρχές της περιοχής μας ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα να συγκεντρώνουν αναλυτικά στοιχεία για τις κινήσεις οχημάτων και προσώπων από την συγκεκριμένη περιοχή, αξιοποιώντας μαρτυρίες κατοίκων και διερχομένων.

Το δάσος του Αγίου Σουλά παραμένει στο στόχαστρο
Η περίπτωση της νέας πυρκαγιάς, κάθε άλλο παρά τυχαία θα πρέπει να θεωρείται πάντως αφού στην ευρύτερη περιοχή έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 80 μικρές ή μεγάλες φωτιές!

Οι έρευνες των διωκτικών αρχών, βρίσκονται πάντως σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άμεσα αποτελέσματα αν αξιοποιηθούν σωστά πληροφορίες και στοιχεία που υπάρχουν στην διάθεση των αρμόδιων αξιωματικών.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα πάντως είναι η επιμονή του δράστη ή των δραστών (εκτιμάται ότι πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα) που παρά τον ασφυκτικό κλοιό ελέγχου στον οποίο έχει μπει το δάσος του Αγίου Σουλά, εξακολουθούν να επιδιώκουν να το παραδώσουν στις φλόγες.

Η χθεσινή φωτιά πάντως, θεωρείται ως εξαιρετικά επικίνδυνη για τους εξής λόγους:
1) Η ένταση των ανέμων ήταν ισχυρή και άρα το μέτωπο θα έπαιρνε γρήγορα διαστάσεις, όπως κι έγινε.

2) Η κατεύθυνση των ανέμων, οδηγούσε στο δάσος του «Μόι» η προέκταση του οποίου οδηγεί σε ένα από τα εναπομείναντα ατόφια δάση της Ρόδου.

3) Η ώρα όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, ήταν επίσης σχεδιασμένη καλά για κάποιον που ήθελε να μετατρέψει το πανέμορφο δάσος σε στάχτη αφού ο χρόνος διάθεσης (μέχρι να νυχτώσει) που θα είχαν οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και από αέρος και από εδάφους θα ήταν ελάχιστος.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το δάσος του Αγίου Σουλά αποτέλεσε για μια ακόμη φορά στόχο εμπρηστών και ότι ανάλογα θα πρέπει να είναι στο εξής και τα μέτρα που οφείλουν πλέον να λάβουν οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί μας.

Ολονύκτια επιτήρηση για κάθε ενδεχόμενο
Στην περιοχή μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, παρέμειναν για λόγους ασφαλείας ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και εθελοντικές ομάδες, ενώ οι ρίψεις που πραγματοποιούσαν τα αεροσκάφη διήρκεσαν μέχρι και λίγη ώρα πριν δύσει ο ήλιος.

Μόνιμα πυροσβεστικά αεροσκάφη είχε ζητήσει ο κ. Κουσουρνάς
Πριν από μερικές μέρες, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς με έγγραφό του προς το αρμόδιο Υουργείο είχε ζητήσει να σταθμεύουν μόνιμα στη Ρόδο πυροσβεστικά αεροσκάφη για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο έγγραφο ανέφερε συγκεκριμένα:
«Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε για άλλη μια φορά πως μέχρι τούτη τη χρονική στιγμή έχουν αντιμετωπιστεί ευτυχώς με επιτυχία από την Π.Υ. Ρόδου και όλους τους υποστηρικτικούς φορείς, μεγάλο πλήθος πυρκαγιών, το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με το περασμένο έτος, σε δασικές περιοχές του νησιού μας.

Παράλληλα παρατηρείται από τους ημερήσιους χάρτες πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γ.Γ.Π.Π μεγαλύτερη επικινδυνότητα στο Νότιο τμήμα της χώρας σε αντίθεση με το Βόρειο τμήμα. Αυτή η αυξανόμενη επικινδυνότητα, που οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες και ιδίως στην αδιάλειπτη ξηρασία και στους συχνούς ισχυρούς ανέμους (σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα), αποτυπώνεται ξεκάθαρα από την αυξανόμενη συχνότητα πυρκαγιών στο τέλος κάθε καλοκαιριού και ιδιαίτερα στο νησί της Ρόδου.

Η ιδιομορφία δε, που διακρίνει τις δασικές περιοχές μας και η μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισής τους από τις επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης, καθιστά την παρουσία των εναέριων μέσων ζωτικής σημασίας.

Η επιτυχής κατάσβεση πολυάριθμων πυρκαγιών τη φετινή χρονιά, οφείλεται και στην άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων κατάσβεσης κυρίως, του ελικοπτέρου που εδρεύει στη Ρόδο και επεμβαίνει άμεσα.

Δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα αναμένουμε, όπως και στο παρελθόν, την ένταση περιστατικών πυρκαγιών στην περιοχή μας, παρακαλούμε όπως εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή κι ευθύνη την άμεση ενίσχυση των δυνάμεων της Π.Υ. τόσο με εναέρια μέσα κατάσβεσης αλλά και προσωπικού, που θα εδρεύουν στο νησί κατά την παρούσα αντιπυρική περίοδο».

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης