«Η Κάσος της ανάπτυξης και του πολιτισμού, η Κάσος που ενώνει»!

«Η Κάσος της ανάπτυξης και του πολιτισμού, η Κάσος που ενώνει»!

«Η Κάσος της ανάπτυξης και του πολιτισμού, η Κάσος που ενώνει»!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 454 ΦΟΡΕΣ

Ο χαιρετισμός του Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη, στο 1ο Κασιολογικό Συμπόσιο στην Κάσο

Αξιότιμε κ. πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Αγαπητοί φίλοι Κασιώτες,

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, χαιρετίζω αυτή την πρωτοπόρα εκδήλωση που συνδυάζει όλες της αρετές της κασιακής ψυχής. Την αγάπη για την ιστορική και τη λαϊκή παράδοση του νησιού, που μαζί με το σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον είναι τα σημαντικότερα στοιχεία της ταυτότητας των Κασιωτών.

Ο πολιτισμός, η λαογραφία και το περιβάλλον, είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και είναι χρέος μας να τα σεβαστούμε, να τα διαφυλάξουμε και να τα μεταφέρουμε καθαρά και αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές.

Όλα τα θέματα που θα συζητηθούν στο Συμπόσιο είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ. Είναι, ειδικά για την ακριτική νησιωτική Ελλάδα, ζητήματα πολιτισμού με τεράστια περιφερειακή και εθνική σημασία. Αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη συμμετοχή, το εύρος της θεματολογίας και το αγκάλιασμα της εκδήλωσης από τους απανταχού Κασίωτες.

Και είναι κατανοητή αυτή η θετική κινητικότητα. Στη σημερινή συγκυρία της κρίσης και των μνημονίων, χρειαζόμαστε όραμα για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας, δράσεις με συλλογικότητα και ενεργό λαϊκή συμμετοχή, που να σέβονται τον πολίτη, την ιστορική παράδοση κάθε νησιού.

Η σημερινή επιστημονική εκδήλωση, αντανακλά το δυναμισμό των Κασιωτών και τη διάθεση όλης της κοινωνίας στη γωνιά αυτή της Δωδεκανήσου, σε πείσμα των καιρών, για να διατηρηθούν οι τοπικές παραδόσεις, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα έθιμα και οι ιστορικές καταγραφές της καθημερινής ζωής, η λαογραφία, παράγοντες, που μαζί με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργούν μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον του νησιού και των παιδιών μας.

Μόνο έτσι μπορούμε με αισιοδοξία να ελπίζουμε σε ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης της νησιωτικής χώρας, για τη δημιουργική ανατροπή. Όπως ελπίδα είναι και οι καθημερινοί αγώνες των Κασιωτών, που με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα αγωνίζονται για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο στη δική τους τοπική κοινωνία.

Είμαι πεπεισμένος, ότι αυτή η αρχή που γίνεται με την πρώτη «διημερίδα πολιτισμού, ιστορίας, λαογραφίας, περιβάλλοντος και ανάπτυξης της Κάσου», θα βοηθήσει να μάθουμε πολλά πράγματα για την ιστορία του τόπου, θα δώσει ένα ακόμα κίνητρο για να τα διατηρήσουμε ώστε να μην ξεχαστούν και ότι θα υπάρξει συνέχεια στην υπέροχη αυτή ιδέα. Η Κάσος, δεν είναι μια «φτωχούλα» του Αιγαίου, αλλά ένας ανεκτίμητος θησαυρός.

Επαινούμε κάθε προσπάθεια μελέτης, προστασίας και ανάδειξης αυτού του θησαυρού και τη στηρίζουμε.

Η αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου του νησιού, όπως και η τουριστική ανάπτυξη, επιβάλλεται να γίνονται με οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο. Και το συμπόσιο σας, συμβάλλει σε αυτό.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 1ου Κασιολογικού Συμποσίου.

Διαβάστε ακόμη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa