Εποικοδομητική αντιπολίτευση θα ασκήσει ο Γ. Μαχαιρίδης

Εποικοδομητική αντιπολίτευση  θα ασκήσει ο Γ. Μαχαιρίδης

Εποικοδομητική αντιπολίτευση θα ασκήσει ο Γ. Μαχαιρίδης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 445 ΦΟΡΕΣ

Ικανοποιημένος από την πορεία που είχε, δηλώνει ο απερχόμενος περιφερειάρχης

Ικανοποιημένος δηλώνει ο απερχόμενος περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, από την πορεία του στο τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι, υποσχόμενος να υπηρετήσει τον τόπο του, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα μιλώντας χτες στα μέσα ενημέρωσης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εγώ σε προσωπικό επίπεδο αισθάνομαι ικανοποιημένος με την έννοια ότι τιμήθηκα από τον κόσμο τρεις συνεχόμενες αναμετρήσεις. Η τελευταία δεν ήταν επιτυχής αυτή ήταν απόφαση του λαού είναι δεκτή και ο καθένας από το πόστο στο οποίο τον έταξε ο λαός θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον τόπο του. Αυτό θα κάνω και εγώ.

Θα είμαι αξιωματική αντιπολίτευση και θα κάνω αντιπολίτευση η οποία θα είναι εποικοδομητική. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω και τη νέα περιφερειακή αρχή στο βαθμό που τη χρειάζεται».
Επίσης ο κ. Μαχαιρίδης στο πλαίσιο ενημέρωσης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα στα έργα του ΕΣΠΑ, την κινητικότητα των υπαλλήλων, τις αποζημιώσεις των επαγγελματιών, και το περιφερειακό ταμείο δηλώνοντας τα εξής:

«Έχει ξεκινήσει διαβούλευση ο κ. Δένδιας με τον επίτροπο για τις χρηματοδοτήσεις και τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ στη διαδικασία των επιτοκίων. οι πόροι που είχαν διατεθεί στην περιφέρεια είναι συγκεκριμένοι από το ΕΠΕΡΑΑ έχουν προσδιοριστεί και αυτοί και έχουν προσδιοριστεί και ένα μέρος του ταμείου συνοχής.

Σιγά- σιγά οδεύουμε προς το κλείσιμο του προγράμματος έχω την αίσθηση ότι σχεδόν το μεγαλύτερο ποσοστό των έργων μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό πάνω από 80% που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 20% πρέπει να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Υπάρχουν ακόμα έργα που το επόμενο διάστημα θα πρέπει να τρέξουν γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να απενταχθούν.

Τα έργα που απεντάσσονται έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2 που δεν έχει δεξαμενή αυτή τη στιγμή.

Όταν θα ανοίξει το πρόγραμμα στο τέλος του χρόνου όλοι οι φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Για κινητικότητα
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα είχαμε μία συνάντηση με την περιφερειακή αρχή εγώ πρέπει να υπογράψω την κινητικότητα γιατί λήγει μέσα στον Αύγουστο, κάναμε κάποιες επαφές με τη νέα αρχή. Υπάρχουν δύο πράγματα που είναι σημαντικά.

Το ένα ότι μετακινούμενοι από τους δήμους προς την περιφέρεια πρέπει τη μισθοδοσία να την αναλάβει η περιφέρεια που δεν έχει τους πόρους και κυρίως οι υπάλληλοι της περιφέρειας πληρώνονται από το υπουργείο Εσωτερικών, δε δέχτηκε λοιπόν οι υπάλληλοι που θα έρθουν να χρηματοδοτούνται από το υπουργείο και ζήτησαν να καλυφθούν από την περιφέρεια.

Το δεύτερο είναι ότι η περιφέρεια έχει προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών και άρα είναι δύσκολο να συναινέσει κανείς να φύγουν.

Πρέπει να ειδωθεί κάτω από το πρίσμα το κοινωνικό όμως γιατί ορισμένοι έχουν και προβλήματα υγείας.

Τελικά δόθηκε το ΟΚ από έναν κατάλογο είκοσι ατόμων σε επτά να υπογράψω για να προχωρήσει η κινητικότητά τους.

Αποζημιώσεις
Δυστυχώς υπάρχει έναν θέμα με τα αντίστοιχα υπουργεία. Δεν προχωρά με το ρυθμό που θα θέλαμε ασχολούνται με τις αποζημιώσεις του 2011 που έχουν ολοκληρώσει και μπήκαν στη διαδικασία του ελέγχου.

Αυτό μας μπλοκάρει και τα χρήματα τα οποία που μας είχαν δώσει οι τράπεζες η Πειραιώς 250.000 και 50.000 η Attica.

Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μία παρέμβαση με τη νέα περιφερειακή αρχή να μας απελευθερώσουν τα χρήματα και να διαθέσουμε τους πόρους.

Περιφερειακό ταμείο
Το περιφερειακό ταμείο στην τελευταία του συνεδρίαση στις 26 του μήνα θα ασχοληθεί με τον απολογισμό. Είναι ο φορέας που διαχειρίζεται κονδύλια που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και από αυτή τη διαχείριση έχει περίπου 1% σαν έσοδο.

Σωρευτικά όταν αναλάβαμε εμείς είχαμε στη διάθεσή μας περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και αυτά τα χρήματα τώρα πρέπει να πέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια.

Το ταμείο ως κρατικό ταμείο μεταφέρθηκε στην αιρετή περιφέρεια. Υπήρχε η αμφισβήτηση από το υπουργείο οικονομικών και ζητούσαν πάντα τα χρήματα να επιστρέψουν.

Εμείς δεν τα δώσαμε. Όταν ειδοποιηθήκαμε ότι θα πήγαιναν να τα πάρουν από την τράπεζα Ελλάδας, τα μεταφέραμε σε ιδιωτική τράπεζα και δεν μπόρεσαν να τα πάρουν.

Κάναμε επαφές με πολλούς υπουργούς προκειμένου να αποδεσμευτούν οι πόροι και να μην υπάρχει πρόβλημα στη διαχείρισή τους.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δε δέχτηκαν να τα διαθέσουμε σε άλλους σκοπούς παρά μόνο να αγοραστούν υποδομές για τη στέγαση του ταμείου.

Η νέα ένωση περιφερειών Ελλάδας πρέπει να λύσει και αυτό το πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου