Διασυρμός της Ρόδου στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Διασυρμός της Ρόδου  στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Διασυρμός της Ρόδου στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 776 ΦΟΡΕΣ

Για το περιστατικό “δηλητηρίασης” εκατοντάδων τουριστών σε ξενοδοχείο. Από επισκέπτη μεταδόθηκε ο ιός, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου. Πρόκειται περί επιδημίας ιογενούς γαστρεντερίτιδας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

Γενικό συναγερμό προκάλεσαν στο υπουργείο τουρισμού και στους τουριστικούς φορείς του νησιού μας, οι δηλώσεις Γάλλων τουριστών σύμφωνα με τις οποίες υπέστησαν δηλητηρίαση σε ξενοδοχείο της Ρόδου, όπου έκαναν τις διακοπές τους.

Το θέμα αποτελεί στη Γαλλία πρώτη είδηση και μάλιστα η εφημερίδα Le Figaro φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ για τους τουρίστες που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους.
Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο είναι πέντε αστέρων και βρίσκεται στο Κιοτάρι, στο οποίο προ ημερών κατεγράφησαν ομαδικά κρούσματα αδιαθεσίας Ρώσων αλλά κυρίως Γάλλων τουριστών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες κανένας από όσους αντιμετώπισαν το πρόβλημα δεν επισκέφθηκε το νοσοκομείο, εκτός από περίπου δέκα άτομα τα οποία μετέβησαν στο κέντρο υγείας Αρχαγγέλου για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός είχε σημειωθεί την περασμένη εβδομάδα και όπως ήταν φυσικό διαδόθηκε ευρέως στο νησί, όμως επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για το τι ακριβώς προκάλεσε το πρόβλημα υγείας, κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι εδώ και περίπου ένα μήνα, υπάρχει στο νησί έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας με πυρετό, εμετό, διάρροιες και έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα, η οποία ταλαιπωρεί ακόμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η ένωση ξενοδόχων Ρόδου, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το θέμα και το παρακολουθεί με προσοχή, όμως ως θεσμικός παράγοντας δεν θα παρέμβει στην υπόθεση.

Ερωτηθείς από τη «Ρ» ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, δήλωσε ότι το θέμα θα το χειριστεί αποκλειστικά το εν λόγω ξενοδοχείο και μόνο αν ζητηθεί η συνδρομή της ΕΞΡ αυτή θα ασχοληθεί με την υπόθεση.
Πάντως με την ευκαιρία τόνισε ότι δεν πρέπει να σπιλώνονται οι ξενοδόχοι από περιστατικό που ίσως τελικά αποδειχτεί ότι ήταν μία «άτυχη στιγμή» καθώς δεν μπορεί κανείς να εξαπολύσει κατηγορίες, αν προηγουμένως δεν αποδειχτεί ποιος ήταν πραγματικά ο λόγος που προκάλεσε το πρόβλημα υγείας.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να συζητείται η υπαιτιότητα του ξενοδόχου, καθώς είναι παράλογο ένας ιδιοκτήτης μία μεγάλης μονάδας και μάλιστα πέντε αστέρων να προσφέρει εσκεμμένα κακής ποιότητας διατροφή, καθώς κάτι τέτοιο σίγουρα θα τη δυσφημίσει.
Έθεσε λοιπόν και μία άλλη διάσταση στο ζήτημα αναφερόμενος στους προμηθευτές οι οποίοι είναι οι υπεύθυνοι για τον εφοδιασμό των ξενοδοχείων με πρώτες ύλες και διάφορα υλικά. Μάλιστα μετά το σάλο που προκλήθηκε πολλοί ξενοδόχοι έδωσαν εντολή να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στις προμήθειες με δικά τους μέσα και δικούς τους ανθρώπους αν και όπως είπε, λόγω της μεγάλης ζήτησης και της ευπάθειας των προϊόντων δε μένουν στις αποθήκες τους πάνω από δύο μέρες και έτσι δύσκολα γίνεται αλλοίωση.

ΕΓΙΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟΙ
Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες μετά το σάλο που προκλήθηκε με εντολή του το υπουργείο τουρισμού ζήτησε από τον ΕΟΤ να διερευνήσει τις καταγγελίες αναφορικά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν οι ξένοι τουρίστες.
Πράγματι σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο της διεύθυνσης του τοπικού ΕΟΤ σε συνεργασία με αρμόδιους από το υγειονομείο πραγματοποίησε χτες έλεγχο στο εν λόγω ξενοδοχείο.
Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εστάλησαν και δείγματα κοπράνων προς ανάλυση, ενώ τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε μερικές μέρες.
Θα γίνει τόσο μακροσκοπικός όσο και μικροσκοπικός έλεγχος ώστε να αποδειχθεί τελικά σε τι οφείλεται το πρόβλημα που σημειώθηκε με τους τουρίστες.
Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, ζήτησε προσωπικά ενημέρωση για τα περιστατικά, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το πρόβλημα, να οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα και να έγινε μεταφορά ιού από πελάτη και όχι σε δηλητηρίαση από τροφή ή νερό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ οι εκπρόσωποι του ξενοδοχείου ανακοίνωσαν ότι «Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθησαν από ανεξάρτητα ιδιωτικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν πως δεν υπήρξε κάποιος γαστρεντερολογικός ιός στο φαγητό, το νερό ή άλλη πηγή στο ξενοδοχείο. Οδηγούμαστε έτσι στο συμπέρασμα πως πιθανότατα όλα ξεκίνησαν από κάποιον επισκέπτη μας, που μετέδωσε τον ιό και στους υπολοίπους.
Σήμερα (20/8) δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα στο ξενοδοχείο μας. Πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και προσθέσαμε έξτρα βάρδιες στο προσωπικό καθαρισμού».
Επίσης, εξήγησαν ότι δεν προσεβλήθησαν όλοι οι διαμένοντες στο ξενοδοχείο από αυτά τα συμπτώματα.

Α. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
Τον επανέλεγχο των συνθηκών υγιεινής των ξενοδοχείων και εστιατορίων εισηγείται ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης παρεμβαίνοντας στο θέμα που προέκυψε με τη δηλητηρίαση τουριστών στο ξενοδοχείο μας. Μέσω twitter ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε χτες ότι «Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια οφείλουν να επανελέγξουν άμεσα τις συνθήκες υγιεινής κατά HACCP. Το ίδιο και ο ΕΦΕΤ»

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν τα Γαλλικά μέσα ενημέρωσης οι τουρίστες είχαν συμπτώματα όμοια με αυτά της γαστρεντερίτιδας, ενώ εκτός από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, με το θέμα ασχολήθηκε το κανάλι RTL και αρκετά site, ενώ δηλώσεις φιλοξενούνται και σε εφημερίδα της Τουλούζης πόλη από την οποία προέρχονταν οι περισσότεροι τουρίστες.
Συγκεκριμένα, με συνέντευξη τους στο Ladepeche.fr η Μαρσέλ και ο Ζαν-Πιερ Λακό περιγράφουν πώς οι ίδιοι, η κόρη τους και τα πέντε εγγόνια τους ξόδεψαν 20.000 ευρώ για τις διακοπές τους στη Λίνδο, που τελικά μετατράπηκαν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία που τους κόστισε τόσο στην τσέπη όσο και στην υγεία τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της iefimerida.gr.

«Εβλεπα ανθρώπους να κάνουν εμετό ακόμα και στις πισίνες»!
Οπως διηγείται ο Ζαν-Πιερ Λακό, η πρώτη εβδομάδα της διαμονής τους κύλησε «απίστευτα ομαλά, ενώ η δεύτερη, από τις 10 μέχρι τις 17 Αυγούστου, μετατράπηκε σε εφιάλτη». «Οπως και εκατοντάδες άλλοι παραθεριστές, έτσι η οικογένειά μου κι εγώ, ξαφνικά κάναμε εμετό και συνεχείς διάρροιες. Η σύζυγός ήταν ήδη άρρωστη από το εστιατόριο (πριν καν προλάβουμε να ανεβούμε στο δωμάτιο). Εβλεπα ανθρώπους να κάνουν εμετό στις πισίνες, στους διαδρόμους... παντού. Ηταν δύσκολο, για να μην πω σκηνικό αποκάλυψης» καταγγέλλει σε τηλεοπτική εκπομπή Ζαν-Πιερ Λακό, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης «Πιερ Σαμπατιέ».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γαλλικές ιστοσελίδες, αυτό που εξέπληξε τον καθηγητή, ήταν ότι τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με τους φορείς της μόλυνσης που ευθύνονται για αρρώστιες όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός που μεταδίδεται επίσης από τα κουνούπια, ο chikungunya. Ο λόγος που οδηγεί τον Σαμπατιέ σε αυτό το συμπέρασμα «είναι η ταχύτητα με την οποία τόσοι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου μέρους του προσωπικού (του ξενοδοχείου), αποδεκατίστηκαν τόσο γρήγορα».

«Ταξιδεύω πολύ και ποτέ μου δεν έχω δει κάτι παρόμοιο» τονίζει ο Λακό ο οποίος αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί που «χτυπήθηκαν» από την αρρώστια, ζήτησαν εξηγήσεις από τον διευθυντή του ξενοδοχείου που φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του 1.400 τουρίστες, αλλά και μια εκτίμηση για την αρχή της περίεργης αυτής επιδημίας.

Η εξήγηση που έλαβε δεν τον ικανοποίησε, όπως καταγγέλλει. Ο ξενοδόχος του είπε πως «το νησί της Ρόδου επηρεάστηκε από έναν ιό που υπάρχει στον αέρα και πως η τροφή και το νερό δεν ευθύνονταν» για την κατάσταση.

«Μας ζήτησαν 100 ευρώ για να μας εξετάσουν γιατροί»!
Αλλος παραθεριστής, από το Λουξεμβούργο, που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του, κατήγγειλε στα γαλλικά μίντια ότι «τρεις γιατροί ήταν στη διάθεσή μας, αλλά για να μας εξετάσουν έπρεπε να πληρώσουμε εκ των προτέρων πάνω από 100 ευρώ». Ετσι, ο ίδιος διέκοψε τις διακοπές του κι έφυγε από την Ελλάδα άρον-άρον.

Το ζευγάρι Λακό έπειτα από αυτές τις εξελίξεις επικοινώνησε με τον ταξιδιωτικό πράκτορα που τους έκλεισε το ξενοδοχείο. «Το δικό μας (το πρακτορείο), η Fram, μας είπε ότι ήταν σε εξέλιξη αναλύσεις πάνω στο νερό και την τροφή. Τους υπενθυμίσαμε ότι ήμασταν πελάτες τους και πως ήταν κατά συνέπεια, άμεσα ενδιαφερόμενοι για το τι μας συνέβαινε».

Την περασμένη Παρασκευή, όπως αναφέρει το ζεύγος Λακό, περίπου 200 παραθεριστές, κυρίως Γάλλοι, συναντήθηκαν με τον διευθυντή του ξενοδοχείου. «(Οι τουρίστες) του ζήτησαν να περιορίσει στο ελάχιστο τη ζημιά» και «του δώσαμε επίσης και τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν πάνω σε τρία ή τέσσερα "ευαίσθητα" πιάτα, όπως ζυμαρικά και ρύζι, καθώς και ότι και τα τέσσερα εστιατόρια (του ξενοδοχείου) βασίζονται σε συστατικά που εμπεριέχουν μεγάλο κίνδυνο (δηλητηρίασης) όπως τα γαλακτοκομικά» αναφέρει ο Λακό.

Οι γάλλοι ανέφεραν ότι έπειτα από αυτό, η διοίκηση του καταλύματος έθεσε σε εφαρμογή ένα πρωτόκολλο υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο χεριών πριν την είσοδο στους χώρους των εστιατορίων, αλλά όπως καταγγέλλουν, αποδείχθηκε ανεπαρκές, καθώς η μόλυνση εξαπλωνόταν με αμείωτο ρυθμό.
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Fram είπε: «Δεν σταμάτησε ποτέ».

Αυτή την ώρα, οι τουρίστες που προσεβλήθησαν από τον ιό αναδιοργανώνονται,σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λακό, προκειμένου να εξακριβώσουν την αιτία της επιδημίας, να εκτιμήσουν τις ευθύνες από πλευράς ξενοδοχείου, ώστε να αξιολογήσουν τα δικαιώματά τους έναντι αυτού και να τα απαιτήσουν. «Θα αποδώσουμε δικαιοσύνη μέσα στις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Λακό. Προς το παρόν, το Fram ανακοίνωσε ένα είδος παροχής αποζημίωσης προς τους πελάτες που αρρώστησαν, καθώς θα τους επιστραφεί το 15% των χρημάτων που κατέβαλαν.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο