Στον εισαγγελέα χθες αλλοδαπή που ξεναγούσε στην Παλιά Πόλη

Στον εισαγγελέα χθες αλλοδαπή που ξεναγούσε στην Παλιά Πόλη

Στον εισαγγελέα χθες αλλοδαπή που ξεναγούσε στην Παλιά Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1886 ΦΟΡΕΣ

Μετά από καταγγελία συνελήφθη χθες και προσήχθη στον εισαγγελέα Ρόδου, αλλοδαπή που ξεναγούσε τουρίστες διαφόρων εθνικοτήτων που ήρθαν στο νησί μας για διακοπές από το Μαρμαρίς.

Μετά την μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε συμπολίτισσά μας, σχηματίστηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα όπου και αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερη.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί πάντως έντονα τον κάδο των ξεναγών σε όλη τη χώρα και ειδικά στα νησιά μας την καλοκαιρινή περίοδο.

Μάλιστα την περασμένη Κυριακή σε σχετικό άρθρο του Αλέξανδρου Κόντη στην RealNews, γίνονταν ειδική αναφορά για το θέμα αυτό, το οποίο όπως φαίνεται έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των άλλων αναφέρονταν περίπτωση Αιγύπτιου, πρώην μικροπωλητή που είναι πλέον ο επίσημος ξεναγός των Αράβων που επισκέπτονται την Ακρόπολη, ένας Ρώσος που τα προηγούμενα καλοκαίρια δούλευε ως δάσκαλος θαλάσσιων σπορ ξεναγεί τους συμπατριώτες του στα μοναδικά μνημεία της Πάτμου και ένας Τούρκος αναλαμβάνει να γνωρίσει στους συμπατριώτες του την Ιστορία της Θεσσαλονίκης…

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες περιπτώσεις ξένων υπηκόων που από το 2013 έχουν πάρει επίσημη άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού στην Ελλάδα, έχοντας ως μοναδικό προσόν τη γνώση της μητρικής τους γλώσσας.

«Τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η περίπτωση του Αιγύπτιου στην Ακρόπολη αλλά και του Ρώσου που από δάσκαλος θαλάσσιου σκι έγινε ξεναγός στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο», τονίζει ο Γιώργος Σπυριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας, προσθέτοντας ότι προκαλείται και εθνικό ζήτημα.

«Γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη δοθεί άδειες σε Τούρκους ξεναγούς στη Θεσσαλονίκη.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν παραποιούν την Ιστορία εφόσον δεν έχουν κανένα άλλο πιστοποιητικό από το ελληνικό κράτος πέραν αυτό της γλωσσομάθειας;».

Εκτός από την παροχή αδειών σε γνώστες σπάνιων γλωσσών, το νέο νομικό καθεστώς για τους ξεναγούς προβλέπει ταχύρρυθμα σεμινάρια, διάρκειας δύο μηνών, από τα οποία πτυχιούχοι συγκεκριμένων ελληνικών ΑΕΙ μπορούν να πάρουν άδεια ξενάγησης.»

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες