Η εορτή του Αγίου Φανουρίου, προστάτη της πόλεως Ρόδου

Η εορτή του Αγίου Φανουρίου, προστάτη της πόλεως Ρόδου

Η εορτή του Αγίου Φανουρίου, προστάτη της πόλεως Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2593 ΦΟΡΕΣ

Ασφυκτικά γεμίζουν οι δρόμοι στην Παλιά Πόλη

Άγιος Φανούριος! Σήμερα, 27 Αυγούστου γιορτάζει, ο άγιος Φανούριος προστάτης όχι μόνο της πόλεως Ρόδου, αλλά και ολόκληρου του νησιού μας. Ασφυκτικά χθες και σήμερα θα γεμίσουν οι δρόμοι και τα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, όπου βρίσκεται ο ναός του αγίου, από εκατοντάδες προσκυνητές. Μέγας και θαυματουργός ο άγιος Φανούριος.

Όλοι οι πιστοί Χριστιανοί τον επικαλούνται στις ανάγκες και στις δυσκολίες της ζωής τους. Και εκείνος απαντάει αμέσως έμπρακτα. Ιδίως όσοι χάσουν κάτι, ή θέλουν να επιτύχουν κάτι αυθόρμητα τον άγιο Φανούριο σκέπτονται και ζητούν τη βοήθειά του. Και η απάντηση, συνήθως, είναι γρήγορη και θετική. Αυτός είναι ο λόγος, που όλες οι νοικοκυρές, στη Χάρη του και σε κάθε ευκαιρία και περίσταση κουβαλούν στην εκκλησία του και σε κάθε εκκλησία αρτοκλασίες και φανουρόπιτες θέλοντας να εκπληρώσουν το τάξιμο τους.

Να ευχαριστήσουν τον θαυματουργό άγιο για τη βοήθεια και ευεργεσία που τους πρόσφερε.Πολύ κατανυκτικός είναι ο Ιερός Ναός, του Αγίου μας, στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (Παλιά Πόλη), του 13ου αιώνα.

Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας τον Ιερό Ναό εξουσίαζε ένας Τούρκος, ο οποίος τον μετέτρεψε σε στάβλο και έβαζε μέσα χόρτα και άχυρα για τα ζώα του. Μια μικρή Χριστιανή, που κάθονταν εκεί κοντά, είχε φτιάξει από τενεκέ ένα μικρό κανδήλι και το άναβε κάθε μέρα, μπαίνοντας κρυφά από ένα παράθυρο μικρό, που υπήρχε στον τρούλο αψηφώντας τις απειλές του Τούρκου.

Αν και ο πρώτος ναός του αγίου ήταν έξω από την Παλαιά Πόλη, στην Νέα Πόλη, στην οδό Χειμάρας, σήμερα, στη θέση του, κάτω από μια μεγάλη πολυκατοικία, που κακώς δόθηκε άδεια για το κτίσιμό της, σώζονται τα θεμέλια του ναού αυτού και λείψανο του Ιερού Βαπτιστηρίου.

Πέρα όμως από ποιος είναι ο πραγματικός ναός του και ποια η βιογραφία του, το βέβαιοι είναι ότι ο άγιος Φανούριος μαρτύρησε για την πίστη και την αγάπη του στο Χριστό, εδώ στη Ρόδο μας, γι αυτό οι Ροδίτες αισθάνονται περήφανοι, που ο μεγάλος αυτός άγιος μαρτύρησε στα χώματα τους και τον αγαπούν βαθιά.

Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο άγιος Φανούριος, από όλους τους Χριστιανούς, έγινε αφορμή να δημιουργηθούν ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις στο λαό μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το έθιμο της πίτας του Αγίου Φανουρίου( της Φανουρόπιτας) για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση η ακόμη να φανερώσει την υγεία σε κάποιο ασθενή.

Ας ζητήσουμε και εμείς να κάνει ένα θαύμα ο Άγιος Φανούριος: Να βρεθεί μια δουλειά για εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Χρόνια πολλά στους Ροδίτες, χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο!

* Γράφει: Ιωάννης Φούκας

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη