Η ίδρυση της Τεκτονικής Στοάς Ρόδου «Κλεόβουλος», στις 7 Απριλίου 1948

Η ίδρυση της Τεκτονικής Στοάς Ρόδου  «Κλεόβουλος», στις 7 Απριλίου 1948

Η ίδρυση της Τεκτονικής Στοάς Ρόδου «Κλεόβουλος», στις 7 Απριλίου 1948

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4127 ΦΟΡΕΣ

Ποιοι μετείχαν στην πρώτη σύσκεψη

Α’ ΜΕΡΟΣ
Ως ημέρα ιδρύσεως Τεκτονικής Στοάς, στη Ρόδο, πρέπει να θεωρείται η 7η Απριλίου 1948 όταν συνήλθαν υπό την προεδρίαν του Αδελφού.•. Γεωργίου Θωμά Γεωργιάδη (1887-1955), στο σπίτι του επίσης αδελφού, Ιωάννη Φραγκούλη (1897-1958), Διευθυντή του Κρατικού Χημείου Ρόδου, στις Εκατό Χουρμαδιές, και αποφάσισαν την ίδρυση Στοάς, υπό την αιγίδα της Γαλ .΄. Μεγ .΄. Αν .΄. της Ελλάδος με την επωνυμία «Κλεόβουλος».

Στη σύσκεψη μετείχαν οι κανονικοί και ελεύθεροι τέκτονες Γεώργιος Θ. Γεωργιάδης, Ανδρέας Καραμεσίνης (1901-23.7.1979) υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας, Παναγιώτης Κυριακίδης (1897-1964) Στρατιωτικός, δικηγόρος, Νικόλαος Παρασκευάς του Σπυρίδωνος (1905-20.2.1961) Νομομηχανικός Ρόδου, Ιωάννης Παπαδάκης (1893-1973) έμπορος, Γραμματικός Κωνσταντίνος (1894-5.5.1971), Κουρκουτάκης Δημήτριος Διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας, Χελιώτης Ευστάθιος (1905-1951), Αστερίου Τηλέμαχος, Λεβιδιώτης Δημήτριος (1899-;), Ζαχαριάδης Δημήτριος Ιατρίδης Χαράλαμπος Διευθυντής Οικονομικού, Καριώτογλου Δημήτριος, Βασίλειος Κριμπάς και Κάρολος Κρότσης υπάλληλος Αγορανομίας και Εφοδιασμού. Απουσίαζε ο Κομνηνός Γιαλλούσης που όπως είδαμε έφερε μεγάλο βαθμό και προερχόταν από Στοές της Αλεξανδρείας. Με την απόσταση του χρόνου μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πιθανόν αποκλείστηκε για τη στάση που επέδειξε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και προηγούμενα. Πάντως την εποχή εκείνη ήταν σοβαρά άρρωστος και νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική φίλου του.

Η αναγνώριση
Οι συναντήσεις των τεκτόνων της Ρόδου στο σπίτι του Φραγκούλη, άρχισαν πολύ πριν, ακριβώς μετά την απελευθέρωση και μετά την εγκατάσταση της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου, στις 31 Μαρτίου 1947, και την άφιξη των πρώτων ανωτάτων υπαλλήλων για την παραλαβή των διαφόρων πρώην ιταλικών ιδρυμάτων. Αναγνωρίστηκαν μεταξύ τους, με τον τρόπο τους, όπως θα δούμε, και ήταν η «μαγιά» για την ίδρυση της Τεκτονικής στοάς «Κλεόβουλος».

Πώς αναγνωρίζονταν μεταξύ τους; Από τον πρώτο βαθμό (του Μαθητού) δια του βηματισμού-αντιγράφουμε-«έχειν το σώμα ημιεστραμμένον προς τα δεξιά και εν τάξει προχωρείν δια του αριστερού ποδός τρία βήματα, ενουμένων καθ’ έκαστον των βημάτων των πτερνών εις ορθήν γωνίαν και είτα ποιείν το σημείον του χαιρετισμού». Η χειραψία γίνεται-αντιγράφουμε και πάλιν-«επιλαβέσθαι τη δεξιά της του αδ.•. θλίψαι δια της άκρας του αντίχειρος την πρώτην φάλαγγα του δείκτου αυτής τρις ελαφρώς». Αυτό για τους Τέκτονες του Σκωτικού Τύπου. Για το Γαλλικό δόγμα στη χειραψία υπάρχουν οι διαφορές , «δια δύο ισοχρόνων και μιάς κεχωρισμένης θλίψεως του αντίχειρος του ενός επί της φάλαγγος του δείκτου του άλλου»..

Οι 33 Βαθμοί
Για όλους του βαθμούς, 33 τον αριθμό, υπάρχουν τρόποι βηματισμού και χειραψίας τα οποία λαμβάνουν χώραν κατά την πρώτη παρουσία του υποψηφίου για το βαθμό, εντός του ναού, όπου λέγεται και μια λέξη, η ιερά. Οι βαθμοί έχουν ο καθένας τους και μια ονομασία:

Πρώτη Τάξις ο 1ος βαθμός, του Μαθητού του αρχαίου και αποδεδειγμένου Σκωτικού Τύπου, ιερά λέξις, ο προσκαλούμενος απαντά « αγνοώ ανάγνωσιν και γραφήν, γνωρίζω δε μόνον να συλλαβίζω. Δος μοι το πρώτον γράμμα, όπως σοι γνωρίσω το δεύτερον. Προφέρουν ακολούθως ο ερωτώμενος και ο ερωτών αλληλοδιαδόχως, τα γράμματα της λέξεως Β… Μετά το τελευταίον δε γράμμα συλλαβίζουν την λέξιν κατά τον αυτόν τρόπον κατά συλλαβάς και είτα προφέρουν αυτήν, αμφότεροι ολόκληρον.

Ο 2ος βαθμός Εταίρος, ιερά λέξις J***** και η εισιτήριος λέξη αρχίζει από «Σ», ο 3ος Διδάσκαλος, ιερά λέξη Μ*****, εισιτήριος λέξη Τα**********.
Δευτέρα Τάξις ο 4ος ο «Μυστικός Διδάσκαλος», εισιτήριος λέξις ΝΟΖΙΖ, ο 5ος Τέλειος Διδάσκαλος, ιερά λέξις ΑΙΚΑΚΑ που σημαίνει αφθαρσία. λέξις εισόδου ΑΒΩΧΕΙ ο 6ος Γραμματεύς εξ Απορρήτων, ιερά λέξις ΑΒΩΧΕΙ και λέξεις εισόδου ΛΑΒΡΕΖ-ΝΕΒΑΧΩΙ-σε άλλο Τυπικόν βρήκαμε ως εισιτήριο λέξη ΡΕΒΑΖΕΓ.΄. ΛΑΒΡΕΖ και ιερά λέξη ΑΒΟΙΓ.΄.ΧΑΒΑΙΓ, ο 7ος βαθμός, Έφορος και Δικαστής, ιερά λέξις YANIUQAJ, μεγάλη λέξη MARIH-HAVI-EIRISY-NEHCNIH-ΣΟΡΤΕΜΩΕΓ και λέξη εισόδου ΣΟΤΙΤ, ο 8ος Επόπτης των Οικοδομών, χειραψία άπτεσθαι εκάτερον της καρδίας του άλλου δια της δεξιάς χειρός και επίθεσιν την αριστεράν χείρα επί του ώμου.

Ο πρώτος λέγει: YAHNIKCAJ, ο δεύτερος : ΣΑΛΟΥΙ, ο 9ος ο Εκλεκτός Διδάσκαλος των Εννέα, ιερά λέξις ΡΑΚΕΝ-ΜΑΚΕΝ, εισιτήριες λέξεις ΜΑΡΙΒΑ-ΝΕΒΑΧΩΙ ο 10ος βαθμός «Εκλεκτός Διδάσκαλος των Δεκαπέντε», ιερές λέξεις ΛΑΒΡΕΖ= υπερισχύει αρωγή Κυρίου, απάντηση ΧΑΙ-ΝΕΒ=Υιός Θεού, εισιτήριος λέξις ΜΑΧΙΛΕ = Λαός του Θεού ή Θεός του λαού , ο 11ος βαθμός «ο Υπέρτατος Εκλεκτός των 12», ιερά λέξις ΙΑΝΟΔΑ και Εισιτήριος λέξις ΝΙΚΛΟΤΣ ο 12ος βαθμός, «Μέγας Διδάσκαλος Αρχιτέκτων», ιερά λέξις ΙΑΝΟΔΑ , εισιτήριος λέξις ΝΙΑΝΑΒ-ΒΑΡ=Μέγας Διδάσκαλος Αρχιτέκτων, ο 13ος «Ιππότης της Βασιλικής Αψίδος», ιερά λέξις το ετήσιον σύνθημα, διάσημα ταινία πορφυρά φερομένη χιαστί, περίζωμα εκ λευκού μεταξωτού με παρυφάς και υπορράμματα πορφυρά, το κόσμημα κρεμάμενον από της ταινίας είναι τρίγωνον χρυσούν ή μετάλλιον χρυσούν, φέρον επί της μιάς πλευράς την καταπακτήν της εισόδου της αψίδος και επί της ετέρας τρίγωνον, ο 14ος βαθμός «Μέγας Εκλεκτός, Τέλειος και Υπέρτατος Τέκτων», ιερά λέξις ΑΒΩΧΕΙ και εισιτήριος λέξις AHEB HARAHEM HAKAM-Εζήτησε τον δολοφόνον εν τω άντρω. Τρίτη Τάξις 15ος βαθμός «Ιππότης της Ανατολής ή του Ξίφους, 16ος βαθμός, «Πρίγκηψ της Ιερουσαλήμ».

Τετάρτη Τάξις ο 17ος βαθμός, «Ιππότης Ανατολής και Δύσεως, 18ος βαθμός «Πρίγκηψ Ροδόσταυρος», «Ιππότης του Αετού και του Πελεκάνος».

Πέμπτη Τάξις ο 19ος βαθμός «Μέγας Ποντίφηξ», ο 20ος «Μέγας Διδάσκαλος των Συμβολικών Στοών, ο 21ος «Νωαχίτης ή Πρώσσος Ιππότης», ο 22ος βαθμός «Ιππότης Βασιλικού Πελέκεως ή Πρίγκηψ του Λιβάνου», ο 23ος βαθμός «Αρχηγός της Σκηνής», ο 24ος βαθμός, «Πρίγκηψ της Σκηνής», ο 25ος βαθμός, «Ιππότης του Χαλκού Όφεως», ο 26ος βαθμός, «Πρίγκηψ της Χάριτος», ο 27ος βαθμός, «Ιππότης Ταξιάρχης του Ναού», ο 28ος βαθμός, «Ιππότης του Ήλιου», ο 29ος βαθμός, «Σκώτος Ιππότης του Αγίου Ανδρέου», ο 30ος βαθμός, «Ιππότης Καδώς, Ιππότης του Λευκού και Μέλανος Αετού. Έκτη Τάξις ο 31ος βαθμός Μέγας Επιθεωρητής Ταξιάρχης δικαστής, ο 32ος βαθμός «μέγας Επιθεωρητής Ταξιάρχης Δικαστής, ο 32ος βαθμός, Υπέρτατος Πρίγκηψ του Βασιλικού Μυστικού. 33ος βαθμός «Ύπατος Μέγας Γενικός Επιθεωρητής.

Οι Αξιωματικοί
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το άρθρο 78 του Γενικού Κανονισμού του Υπάτου συμβουλίου του 33ου της Ελλάδος του αρχαίου και αποδεδειγμένου Σκωτικού δόγματος, αναφέρει ότι «ουδείς βαθμός του Αρχαίου και Αποδεδειγμένου Σκωτικού Δόγματος, Από του 4ου μέχρι του 33ου συμπεριλαμβανομένου, δύναται να απονεμηθή, ειμή υπό των εν τω βαθμώ εκείνω εργαζομένων Εργαστηρίων, συμφώνως προς το υπό του Υπάτου Συμβουλίου εγκεκριμένον Τυπικόν του Βαθμού και κατόπιν εγκρίσεως του Υπάτου Συμβουλίου…».

Στο άρθρο 14 του Κανονισμού της Μεγ.•. Στοάς της Ελλάδος κατά τον Αρχαίον και Αποδεδειγμένον Σκωτικόν Τύπον, οι Αξιωματικοί κάθε Στοάς φέρουν τις εξής ονομασίες: ο Σεβάσμιος, ο Α΄ Επόπτης, ο Β΄ Επόπτης, ο Ρήτωρ, ο Γραμματεύς-Σφραγιδοφύλαξ, ο Α΄ Δοκιμαστής, ο Ταμίας, ο Ελεονόμος (σημ: σ’ αυτόν ανατίθεται η κατά τις συνεδρίες της Στοάς, κυκλοφορία του Κορμού του Ελέους και η είσπραξη και φύλαξη των χρημάτων και ειδών των προοριζομένων για τα υπό της Στοάς χορηγούμενα βοηθήματα, άρθρο 46), ο Τελετάρχης, ο Στεγαστής, ο Β΄ Δοκιμαστής, ο Αρχιτέκτων-Αρχιτρίκλιτος, ο Αρχειοφύλαξ-Βιβλιοφύλαξ και ο Ξιφοφόρος-σημαιοφόρος.

* Παρουσίαση-σχολιασμός Κώστας Τσαλαχούρης

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους