Η ίδρυση της Τεκτονικής Στοάς Ρόδου «Κλεόβουλος» (μέρος δεύτερο)

Η ίδρυση της Τεκτονικής Στοάς Ρόδου  «Κλεόβουλος» (μέρος δεύτερο)

Η ίδρυση της Τεκτονικής Στοάς Ρόδου «Κλεόβουλος» (μέρος δεύτερο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3780 ΦΟΡΕΣ

Ποιοι οι Σεβάσμιοι Αδελφοί

Β’ ΜΕΡΟΣ
Όπως, ήδη, αναφέραμε, στις 7 Απριλίου 1948 συνήλθαν σε πρώτη συνεδρίαση οι Τέκτονες της Ρόδου και ίδρυσαν την Τεκτονική Στοά Ρόδου.

Το πρακτικό της συνεδριάσεως αναφέρει μεταξύ άλλων ότι " Οι υπογεγραμμένοι Γ. Θ. Γεωργιάδης, Α. Καραμεσίνης, Ν. Παρασκευάς, Π. Κυριακίδης, Ι. Φραγκούλης, Ι. Παπαδάκης, Κ. Γραμματικός, Τ. Αστερίου, Δ. Κουρκουτάκης, Ε. Χελιώτης, Δ. Λεβιδιώτης, Δ. Ζαχαριάδης, Χ. Ιατρίδης, Δ. Καριώτογλου, Κ. Κρότσης και Βασ. Κριμπάς, κανονικοί και Ελεύθεροι Τέκτονες, ποθούντες να ανεγείρωμεν Ναόν νέον εις Δ.'. Τ. '.Μ. '.Α.'. Τ. '.Σ.'. και να συστήσωμεν Στ. '. Συμβ. ' .υπό την Αιγίδα της Γαλ. '.Μεγ. '.Αν.'. της Ελλάδος, συνήλθομεν σήμερον υπό την προεδρίαν του αδ. '.Γεωργιάδου όστις καθίσας εν τη Αν.'. εκάλεσεν ως Α΄ Επ.'. τον αδ. '.Α. Καραμεσίνην, ως Β΄ Επ '. τον αδ.'. Ν. Παρασκευάν, ως Ρήτ.'. τον Αδ.'. Π. Κυριακίδην, ως Γραμ.'. τον αδ. '. Ι. Φραγκούλην, ως Ταμ.'. τον αδ.'. Ι. Παπαδάκην και ως Στεγ.'. τον αδ.'. Δ. Κουρκουτάκην. Μεθ’ ο ,ο Προεδρεύων κατέθηκεν εις το Γραφείον τους Τεκτ.'. αυτού τίτλους, ως επίσης και πάντες οι παριστάμενοι αδ.'. . Εξελεγχθέντες ούτω ότι πάντες οι τίτλοι εισί Τακτικοί και κατ’ ακολουθίαν οι φέροντες τούτους αδ.'. κανονικοί Τέκτ.'. συνετάχθη ο σχετικός πίναξ.

Ο Προεδρεύων, είτα, τίθησι τό ζήτημα του ονόματος της Σ '.Στ.'. και μετά συζήτησιν, ακουσθέντων των συμπερασμάτων του αδ. '.Ρήτ. '.,ωρίσθη το όνομα αυτής ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ.

Του Ρήτ.'. αιτησομένου όπως συνταχθή αμέσως η αίτησις συστάσεως της Στ.'. προς την Γαλ '.Μεγ. '.Αν.'. της Ελλάδος, ο αδ.'. Γραμματεύς αναγιγνώσκει ταύτην. Ψηφίζεται είτα ο εσωτερικός Κανονισμός της Στ.'.».

Σημειώνουμε ότι ενώ προεδρεύει ο αδ.'. Γ.Θ.Γεωργιάδης, το πρακτικό υπογράφει ως Σεβάσμιος ο Α, Καραμεσίνης, όπως υπογράφει και ως Α΄ Επόπτης. Ο Γεωργιάδης υπογράφει ως Ρητ.'. κ.λπ.

Στην οδό Ιπποτών
Η Τεκτονική Στοά ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ εγκαταστάθηκε σε οίκημα επί της οδού Ιπποτών, με συμβολικό ετήσιο τίμημα, ύστερα από ενέργειες προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, του Στρατιωτικού Διοικητή Δωδεκανήσου Περικλή Ιωαννίδη (1.11.1881-7.2.1965), ο οποίο ήταν τέκτονας της Στοάς «Πανελλήνιον».

Τα εγκαίνια του Ναού έλαβαν χώρα την 1η Σεπτεμβρίου 1948, όπως επίσης και η εγκατάσταση του πρώτου Συμβουλίου Αξ.'. (Αξιωματικών) που εξελέγη στη συνεδρίαση, στις 5 Μαΐου, υπό την προεδρία του προσωρινού Σεβ.'. Αδ.'. Γεωργίου Γεωργιάδη. Εξελέγησαν, ύστερα από ψηφοφορία-πήραν όλοι από 13 ψήφους- οι Σεβάσμιος Αδελφός Α. Καραμεσίνης, Α΄ Επόπτης Δ. Κουρκουτάκης, Β΄ Επόπτης Ν. Παρασκευάς, Γραμματεύς Ι. Φραγκούλης, Ρήτωρ Π. Κυριακίδης, Ταμίας Ι. Παπαδάκης, Ελεονόμος Κ. Γραμματικός, Τελετάρχης Ε. Χελιώτης, Στεγ.'. Δ. Λεβιδιώτης και Δοκ.'. Τ. Αστερίου.

Στην τελετή εγκατάστασης έφτασαν από την Αθήνα αρκετοί τιτλούχοι τέκτονες, παρέστησαν δε και άλλοι που βρίσκονταν στη Ρόδο , ως υπηρετούντες στη Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου ή άλλοι για προσωπικές τους υποθέσεις.. Μεταξύ αυτών ήταν οι Ι. Μέξης (1902-1957) πρόεδρος Πρωτοδικών, Χαρ. Μαυρογένης αντιναύαρχος, υπασπιστής του Περικλή Ιωαννίδη, Αρ. Ζουρούδης (1896-3.8.1967) ναυτικός πράκτωρ, Κωνσταντίνος Δρακίδης του Πέτρου, υπάλληλος Τηλεγραφείου, Γεώργιος Στρίκης (1911-3.3.1957) καθηγητής, Ηλίας Χαρλαύτης του Κωνσταντίνου ( 19;4-4.11.1979) συμβολαιογράφος, Βας. Μακρής πρόεδρος Εφετών, Δημ Κατσάρης (1903-1953) Επιθεωρητής Δημοσίων Έργων, Harold Hoyland του Alan (1901-1952) πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο, Thomas Jones συνταγματάρχης αγγλικής Αστυνομίας, αποσπασμένος στη ρόδο ως εκπαιδευτής στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή, Θρασ. Κυριάκης επιθεωρητής Δημοσίων έργων και Ι. Μαρκόπουλος δημόσιος υπάλληλος. Η Γαλ.'.Μεγ.'.Αν.'. της Ελλάδος ενέκρινε την ίδρυση της νέας Στοάς στη Ρόδο με αριθμό 109, από τις 21 Απριλίου 1948 και εξέδωσε το υπ’ αριθμ 463/21.4.1948 εγκριτικό πίνακα.

Το Δεκέμβριο 1950 το Συμβούλιο των αξιωματικών της Στοάς «Κλεόβουλος» απαρτιζόταν από τους Σεβάσμιο Νικόλαο Παρασκευά, Α΄ Επόπτη Αρίστο Ζουρούδη του Νικολάου, Β΄ Επόπτη Γεώργιο Στρίκη, Ρήτορα Δημήτριο Κατσάρη, Γραμματέα Γεώργιο Λεονταρίτη, Ταμία Κωνσταντίνο γραμματικό, Α΄ Δόκιμο Ελευθέριο Μακρή-μετέπειτα διευθυντής της εφημερίδας «Ροδιακή», Β΄ Δόκιμο Κωνσταντίνο Ζερβό (1921- ), Ελεονόμο Νικόλαο Τσίνα του Βασιλείου (1898-17.12.1958), Τελετάρχη Ηλία Χαρλαύτη, Αρχιτέκτονα-Αρχιτρίκλινο Ιωάννη Παπαδάκη, Ξιφοφόρο-Σημαιοφόρο, Παναγιώτη Κυριακίδη, Στεγαστή Μιχαήλ Παπαθανάση και Αρχειοφύλακα-Βιβλιοφύλακα Νεοκλή Καλαβρό, Την ίδια εποχή η Στοά «Κλεόβουλος», χαρακτηρίστηκε Φιλοσοφικό εργαστήριο, με αύξοντα αριθμό 19, υπό την αιγίδα του Υ.'. Συμβ.'. του 33ο της Ελλάδος.

Οι Σεβάσμιοι
Έτσι αρχίζει η Τεκτονική Στοά Ρόδου Κλεόβουλος. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι Σεβάσμιοι Αδελφοί εξελέγησαν για την περίοδο 1948-1949 Ανδρέας Καραμεσίνης, 1949-1951 Νικόλαος Παρασκευάς, 1951-1952 Γεώργιος Στρίκης, 1953-1954 Φραγκούλης Ιωάννης και 1954-1956 Νεοκλής Καλαβρός (1905-14.5.1984). Σταματάμε μέχρις εδώ και δεν προχωρούμε στα σημερινά χρόνια, γιατί οι έρευνές μας για οτιδήποτε αφορά στην Δωδεκανησιακή Ιστορία, σταματούν στο 1955 όταν η Γενική Διοίκηση Δωδεκανήσου καταργήθηκε και η Δωδεκάνησος έγινε Νομαρχία.

Πάντως είναι άξιο λόγου να μελετηθεί, από τους προσεχείς ερευνητές που θα εγκύψουν στο θέμα, ότι στη λίστα των επιφανών τεκτόνων ιερωμένων, περιλαμβάνεται και ένας επιφανής μητροπολίτης Ρόδου. Σχεδόν όλα τα λινκς και βιβλία για τον Τεκτονισμό το αναφέρουν, όπως επίσης την άφιξη στη Ρόδο του αρχηγού των Στρατιωτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ και μετέπειτα υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ Αλεξάντερ Χαίηγκ, όπου αντί να συναντηθεί με τις τοπικές Αρχές, είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Σεβάσμιο της εποχής εκείνης, που κατά σύμπτωση τότε επίτροποι στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων ήταν ένας Σεβάσμιος αδ.'. και στον Ναό του Ευαγγελισμού άλλος ένας.

Σημειώνουμε επίσης ότι στις 2 Νοεμβρίου 1998 δημοσιεύτηκε στη «Ροδιακή», σελίδα 9, εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για τα 50 χρόνια της ιδρύσεως της Τεκτονικής Στοάς της Ρόδου-δημοσιεύτηκε το Συμβούλιο των Αξιωματικών της εποχής εκείνης, όπως και ονόματα των θανόντων τεκτόνων από την απελευθέρωση μέχρι το 1998. Μελετώντας το Μητρώο των Τεκτόνων-ένα πολυσέλιδο τετράδιο και με ορισμένες φωτό μελών, όπως και στοιχεία γεννήσεως και θανάτου, γίνεται αντιληπτό ότι ο δημοσιευθείς το 1998 κατάλογος χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία… Είπαμε μέχρι το 1955…
Επίσης λόγω των ερευνών μας για την οικονομική πολιτική της Ιταλίας στα Δωδεκάνησα και γενικά την ανάπτυξη της Ρόδου και των άλλων νησιών, τα πρώτα μεταπελευθερωτικά χρόνια, φτάσαμε τις έρευνές μας μέχρι χτες για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα του θέματος, εάν δηλαδή τα μέλη, κατά καιρούς, της Στοάς ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ, επηρέασαν την όλη κατάσταση… Αυτά, όμως, ανήκουν στους μελλοντικούς ερευνητές…

Διαβάστε ακόμη

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους

Το θωρηκτό Regina Margherita και το κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο

Τότε, τις πρώτες μέρες της Απελευθέρωσης: Η εντολή να καταληφθεί ο Ναός Σαν Τζοβάννι -Ευαγγελισμός, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ γιατί παραχωρήθηκε κόσμια, χωρίς βία…

Τότε, τις πρώτες μέρες της Απελευθέρωσης: Η εντολή να καταληφθεί ο Ναός Σαν Τζοβάννι -Ευαγγελισμός, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ γιατί παραχωρήθηκε κόσμια, χωρίς βία…