ΦΛΑΣ στο παρελθόν

ΦΛΑΣ  στο παρελθόν

ΦΛΑΣ στο παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 391 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Τρίτη 31 Αυγούστου 1954, Αριθ. Φύλλου 1003

ΑΝΑ ΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΝ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΗΝ

ΣΥΜΗ (του ανταποκριτού μας). Την παρελθ. Παρασκευήν 20 τρέχ. και ώραν 5.30 μ.μ. έλαβε χώραν πάνδημον συλλαλητήριον υπέρ της ενώσεως της μεγαλονήσου Κύπρου μετά της Μητρός Ελλάδος.

Δια μίαν ακόμη φοράν εδόθη εις τον Συμαϊκόν Λαόν η ευκαιρία να διαδηλώση α) τα αισθήματα αλληλεγγύης του προς τον υπόδουλον αδελφόν Κυπριακόν Λαόνκαι β) την αγανάκτησίν του κατά της Κυβερνήσεως τηςλεγομένης φίλης και συμμάχου Μεγ. Βρεττανίας δια τα θασπισθέντα υπ’ αυτής ανελεύθερα ναζιστικά και φασιστικά μέτρα δια την κατάπνιξιν της ελευθερίας του λόγου και την έκφρασιν των εθνικών αισθημάτων του μαρτυρικού λαού της Κύπρου.

Την 6π.μ. της 20 τρέχ. ηκούετο από της ακροπόλεως (Κάστρο) η σάλπιγγα του προσκλητηρίου την δε 9 π.μ. η μουσική διερχομένη τας οδούς επαιάνιζε διάφορα πατριωτικά θούρια μέχρι της 11 π.μ. Επίσης την 3μ.μ. η μουσική επανέλαβε το πρόγραμμά της ακολουθουμένη υπό του ενθουσιόντος πλήθους.

Τα καταστήμτα, καφενεία κ.λπ. ήσαν όλα κλειστά και ο κόσμος ήρχισε να συγκεντρώνεται εις την πλατείαν καθηγητού Γ. Οικονόμου (τ. Σκάλας) από της 3ης απογευματινής ώρας.

Από της αυτής ώρας ήρχισαν αι κωδωνοκρουσίαι όλων των εκκλησιών της νήσου και μέχρι της 5μ.μ. η πλατεία είχε πλημμυρισθή από άνδρες και γυναίκες. Την 5.30 ακριβώς ανήλθεν επί του βήματος ο δήμαρχος κ. Χαβιαράς, όστις διηρμήνευσε τα αισθήματα του λαού της Σύμης.

Παρατεταμένα χειροκροτήματα και ζητωκραυγαί διέκοπτον τακτικά τον ρήτορα ο οποίος είς το τέλος του λόγου που παρεκάλεσε τον Λαόν να διαλυθή με ησυχίαν και σοβαρότητα.

Μετά τον κ. Δήμαρχον ωμίλησεν εκ μέρους των γυναικών της Σύμης η Πρόεδρος της Ενώσεως Γυναικών δις Φ. Βιτάλη και κατόπιν ο κ. Βασ. Γαϊτάνος. Ακολούθως ο κ. δήμαρχος ανέγνωσε το ψήφισμα υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου το οποίον και ενεκρίθη δια βοής και ζητωκραυγών.

Κατόπιν τούτου το πλήθος διελύθη εν πλήρει εθνικώ ενθουσιασμώ χωρίς να σημειωθή το παραμικρόν επεισόδιον. Ομάς δε νέων του Συλλόγου Ερασιτεχνών μετωνόμασαν την Ακτή ταξιάρχου Μόφφατ εις Ακτήν Ελληνικής Κύπρου.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B