Η πρώτη ημερίδα "καμπανελόπετρας" ξεκίνησε σήμερα στη Σύμη

Η πρώτη ημερίδα "καμπανελόπετρας" ξεκίνησε σήμερα στη Σύμη

Η πρώτη ημερίδα "καμπανελόπετρας" ξεκίνησε σήμερα στη Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2093 ΦΟΡΕΣ

Ένα σπουδαίο γεγονός που καθιερώνεται πλέον σε ετήσια βάση

Στο νησί της Σύμης, ξεκίνησε σήμερ ατο πρωί με μεγάλο ενδιαφέρον η 1η Ημερίδα Καμπανελόπετρας που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων διαγωνισμό ελεύθερης κατάδυσης με τη χρήση της ειδικής πέτρας.

Στον διαγωνισμό, πήραν μέρος δύτες από τη Ρόδο, τη Σύμη και την Ιταλία, οι οποίοι έκαναν "γυμνή" κατάδυση, με τη βοήθεια μιας και μόνο ειδικής πέτρας, μαζεύοντας έτσι σφουγγάρια από τον βυθό της Σύμης.

Ο κόσμος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρακολουθοόυσε την προαπάθεια αυτή από την επιφάνεια της θάλασσας με μάσκες.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ναυτικό Όμιλο της Σύμης τα μέλη του οποίου φιλοδοξούν να προχωρήσουν σε ευρεία καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους της Θάλασσας αλλά και τις ομορφιές της.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται προσπάθειες για να αξιοποιηθεί και ένα ευρωπαικό προγραμμα ανταλλαγης μαθητων.

Κανόνες Διαγωνισμου
1. Ομαδικός διαγωνισμός συλλογής σφουγγαριών με τη χρήση Καμπανελόπετρας.
2. Δικαίωμα συμμετοχής έχει όποιος είναι άνω των 18 ετών και έχει πιστοποιητικό γιατρού ότι μπορεί να καταδυθεί χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του .
3. Κάθε ομάδα θα απαρτίζεται από 3 άτομα , οι οποίοι από μια ξύλινη βάρκα θα βουτούν με την βοήθεια της Καμπανελόπετρας για να μαζέψουν όσα περισσότερα σφουγγάρια μπορούν από τον βυθό . Όταν ο πρώτος δύτης βουτά , τα υπόλοιπα δυο μέλη της ομάδας θα έχουν τους ρόλους του «κολαουζιέρη» (αυτός που κρατά το σχοινί όπου είναι δεμένοι οι καμπανελόπετρα και ο δύτης ) και του κωπηλάτη ( ο οποίος οδηγεί την βάρκα , ακλουθώντας τον δύτη ). Αφού ο πρώτος δύτης τελειώσει την προσπάθειά του , αλλάζουν ρόλους. Ο κάθε δύτης έχει δικαίωμα μόνο μιας βουτιάς .
4. Σε περίπτωση μεμονωμένων συμμετοχών , οι διοργανωτές θα φτιάχνουν ομάδες με κλήρωση. Επίσης η σειρά που θα αγωνιστούν οι ομάδες θα γίνει με κλήρωση από τους διοργανωτές .
5. Ο δύτης έχει δικαίωμα επιλογής της Καμπανελόπετρας που θα χρησιμοποιήσει (βάρος – διαστάσεις ) και του τρόπου που θα κινηθεί στο βυθό , κρατώντας όμως πάντα την Καμπανελόπετρα στα/στο χέρι του. Μάσκα , γυαλάκια , στολή κατάδυσης απαγορεύονται . Το μανταλάκι μύτης είναι προαιρετικό , τα παπούτσια υποχρεωτικά (για την αποφυγή τραυματισμών ). Στους δύτες θα δοθούν ειδικά δίχτυα για την συλλογή των σφουγγαριών .
6. Το βάθος κατάδυσης θα κυμανθεί από -7 ως -10 μέτρα. Τα σφουγγάρια θα είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένα σημεία , ώστε η διαδρομή να είναι η ίδια για όλους. Για την διευκόλυνση των δυτών τα σφουγγάρια θα είναι δεμένα σε φωσφορίζουσες ράβδους ( glow stick ).
7. Επιτυχημένη προσπάθεια θεωρείται αυτή όπου ο δύτης κατά την διάρκεια της κατάδυσης και συλλογής σφουγγαριών κρατούσε συνέχεια την Καμπανελόπετρα στα/στο χέρι του και αφού αναδυθεί μπορεί χωρίς εξωτερική βοήθεια να παραμείνει στην επιφάνεια και να δώσει εντός 20 δευτερολέπτων το σήμα ΟΚ στον κριτή. Η χρονομέτρηση θα γίνεται μεγαλόφωνα από τον κριτή και η απόφαση του κριτή αν η προσπάθεια θεωρείται έγκυρη ή όχι θα δίνεται μετά από την πάροδο των 20 δευτερολέπτων .Σε περίπτωση που ο δύτης παρουσιάσει συμπτώματα samba ή χάσει τις αισθήσεις του ή βυθιστούν οι αεροφόροι οδοί ή πάθει black out , ο δύτης αποκλείεται και τα σφουγγάρια που μάζεψε δεν προσμετρούνται στο σύνολο της ομάδας του. Σε περίπτωση που ο/οι δύτες ασφαλείας ακουμπήσουν τον διαγωνιζόμενο αυτό δεν οδηγεί στον άμεσο αποκλεισμό του , αλλά είναι στη διακριτική ευχέρεια του κριτή να αποφασίσει . Ο δύτης έχει δικαίωμα να κρατιέται από το σχοινί ή από την βάρκα , ακόμα και να πατά πάνω στην Καμπανελόπετρα .
8. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα συλλέξει συνολικά τα περισσότερα σφουγγάρια. Ειδικά για την πρώτη θέση σε περίπτωση που δυο ή περισσότερες ομάδες έχουν συλλέξει τον ίδιο αριθμό σφουγγαριών τότε αυτές οι ομάδες θα επαναλάβουν τις προσπάθειές τους . Αν και πάλι υπάρξει ισοβαθμία τότε νικήτρια ομάδα θα είναι αυτή που κάποιος από τους δύτες της θα έχει πετύχει την καλλίτερη επίδοση. Για τις θέσεις τρίτη , τέταρτη κλπ ισχύει εξ’ αρχής το κριτήριο της καλλίτερης επίδοσης.
9. Κάθε διαγωνιζόμενος θα ακολουθείται από δύο ελεύθερους δύτες ασφαλείας , οι οποίοι θα επεμβαίνουν όποτε κρίνουν ότι ο δύτης χρειάζεται βοήθεια .
10. Ο κριτής θα ακολουθεί τον δύτη κολυμπώντας στην επιφάνεια και παρακολουθώντας όλη την προσπάθεια με μάσκα.
11. Ο κριτής μπορεί επίσης να ζητήσει από τους δύτες ασφαλείας να επέμβουν αν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για τον διαγωνιζόμενο.
12. Παράλληλα με την βάρκα της διαγωνιζόμενης ομάδας θα πλέει και άλλη βάρκα με τον Γιατρό της Ημερίδας και τα απαραίτητα εφόδια Πρώτων Βοηθειών (οξυγόνο ) . Επίσης στην ακτή θα βρίσκεται πλήρως εφοδιασμένο Ασθενοφόρο .

Η ΡΟΔΙΑΚΗ ευχαριστεί τον γιατρό Μάριο Γεωργανά, για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό αλλά και τις πληροφορίες που μας απέστειλε

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης