Παρασκήνιο και ίντριγκες στις δημοτικές εκλογές!

Παρασκήνιο και ίντριγκες στις δημοτικές εκλογές!

Παρασκήνιο και ίντριγκες στις δημοτικές εκλογές!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2496 ΦΟΡΕΣ

Άγνωστες λεπτομέρειες από την πρόσφατη πολιτική ζωή της Ρόδου. Πως επελέγη και εξελέγη ο Μάνος Κόκκινος.

Έντονο είναι το παρασκήνιο και οι …ίντριγκες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και η Ρόδος δεν εξαιρέθηκε από τον κανόνα, ιδιαίτερα σε δημοτικές εκλογές.

Γνωστά είναι τα όσα διαδραματίζονται τις μέρες αυτές με τις τελευταίες δημοτικές αναμετρήσεις , τις ενστάσεις, τις ορκωμοσίες με…δόσεις και τις ανακοινώσεις και καταγγελίες που συνθέτουν ένα παζλ ενίοτε αποκρουστικό ,αλλά πολλές φορές και διασκεδαστικό. Το σίγουρο είναι ότι η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έχει προκαλέσει και μια απαξίωση για οτιδήποτε έχει σχέση με εκλογές.

Όμως, ορισμένες εκλογικές αναμετρήσεις για το Δήμο Ρόδου κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχουν έντονο τον χαρακτήρα του παρασκηνίου ,κυρίως όσον αφορά την επιλογή των υποψηφίων από τις (πάλαι ποτέ) ισχυρές κομματικές οργανώσεις. Και μπορεί ο Φώτης Χατζηδιάκος να ορκίστηκε με δόξα και τιμή στην πλατεία του δημαρχείου, ένας άλλος δήμαρχος-ο Μάνος Κόκκινος- ορκίστηκε δήμαρχος στο κρεβάτι του νοσοκομείου της Ρόδου !..

Η επιλογή και η εκλογή του Μάνου Κόκκινο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποδεικνύει την ισχύ και την οργάνωση που είχαν τότε οι νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων. Ήταν η περίοδος (1990) που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία με τον Κ.Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ μόλις άρχισε να συνέρχεται μετά τις τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες.

Δήμαρχος Ρόδου ήταν τότε ο Σάββας Καραγιάννης ο οποίος είχε εκλεγεί επί δύο συνεχόμενες τετραετίες με το χρίσμα(και φυσικά τη στήριξη)του τοπικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και των δυνάμεων της Αριστεράς, που, όμως, ήταν περιορισμένη. Οι δημοτικές εκλογές είχαν προσδιοριστεί για τις 14 Οκτωβρίου 1990 και στα κόμματα από το καλοκαίρι είχαν αρχίσει οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις (από τα κόμματα κυρίως) για την επιλογή των υποψηφίων.

Η Νέα Δημοκρατία (με πρωτοβουλία του Νώντα Σολούνια) είχε επιλέξει για υποψήφιο δήμαρχο τον Αντώνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε μεταπηδήσει από το ΠΑΣΟΚ στο τότε κυβερνών κόμμα. Αυτό είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Δημήτρη Βενετοκλή, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα μετείχε και αυτός στις εκλογές με δικό του συνδυασμό, πράγμα που και τελικά έπραξε.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα ήταν λίγο θολά. Μια μεγάλη ομάδα στελεχών του δεν ήθελε ξανά τον Σάββα Καραγιάννη, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, κυρίως με τους Γιώργο Γεννηματά και Κώστα Λαλιώτη διεμήνυε καθημερινά τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής ότι «πρέπει να επιλέξουν και πάλι τον Καραγιάννη!..»

Την ίδια περίοδο ο Μάνος Κόκκινος που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον είχε αντικαταστήσει από περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων(που τον διόρισε το ΠΑΣΟΚ, αφού είχε προηγηθεί και η θητεία του ως νομάρχης Κερκύρας) άρχισε να κινείται και να εκδηλώνει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου με την στήριξη, φυσικά ,του ΠΑΣΟΚ.

Τότε τα πράγματα άρχισαν να μπερδεύουν στο ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση ήταν ότι με Καραγιάννη το ΠΑΣΟΚ θα ξανακέρδιζε τις εκλογές, αλλά υπήρχε και μια ομάδα(ιδιαίτερα πασόκων συνεργατών του στο Δήμο) που διαφωνούσαν έντονα Τελικά μια μεγάλη ομάδα στελεχών της νομαρχιακής επιτροπής –κατόπιν αλλεπαλλήλων συσκέψεων και συζητήσεων- αποφάσισε να προτείνει και πάλι τον Καραγιάννη !..

Η δήλωση που «έκαψε» τον Σάββα Καραγιάννη
Και καθώς τα χρονικά περιθώρια στένευαν, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συγκροτήσει διευρυμένη νομαρχιακή επιτροπή για να αποφασίσει για την υποψηφιότητα. Είχε οριστεί η ημερομηνία και η «ισχυρή ομάδα» θα πήγαινε στη συνεδρίαση με πρόταση για τον Καραγιάννη. Και τότε συνέβη το αναπάντεχο…

Το πρωί της ημέρας που θα συνεδρίαζε η νομαρχιακή, ο Σάββας Καραγιάννης είχε πάει σε μια συνοικία της πόλης για να επιθεωρήσει ένα έργο. Τον πλησίασε τότε η ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού σταθμού «Παλμός» Γεωργία Καψάλη, η οποία τον ρώτησε «εάν επρόκειτο να ζητήσει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ».

Η απάντηση στο ερώτημα του τότε δημάρχου ήταν αρνητική. «Εάν θέλει το ΠΑΣΟΚ ας έρθει μαζί μου !...» Η δήλωση του Καραγιάννη έπεσε σαν κεραυνός στο ΠΑΣΟΚ και προκάλεσε οργή για την «προσβολή».. Και έτσι το ίδιο βράδυ που συνεδρίασε η διευρυμένη νομαρχιακή επιτροπή με γραμματέα τον Γιώργο Γιαννόπουλο,αφού έγινε μια σύντομη ενημέρωση για τα διαδραματισθέντα, αποφασίστηκε η επιλογή του Μάνου Κόκκινου ως υποψήφιου δημάρχου. Μάλιστα κλήθηκε ο ίδιος ο Μάνος μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη στους οποίους ανακοινώθηκε η απόφαση εν μέσω χειροκροτημάτων !..

Το αποτέλεσμα δικαίωσε τελικά την επιλογή του Μάνου Κόκκινου. Στις εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 ο Μάνος Κόκκινος συγκέντρωσε ποσοστό 38,56%, ο Αντώνης Γεωργιάδης 31,63%, ο Σάββας Καραγιάννης 18,58% και ο Δημήτρης Βενετοκλής 11,23%. Την επόμενη Κυριακή ο Μάνος Κόκκινος συγκέντρωσε ποσοστό 54,38 και εξελέγη δήμαρχος έναντι 45,62% του Αντώνη Γεωργιάδη.

Ισχυρό ψηφοδέλτιο
Η παράταξη Κόκκινου συγκρότησε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο που βασίστηκε κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη τότε Ενωμένη Αριστερά ,που μάλιστα εξέλεξε δύο συμβούλους (Γιώργος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Παρασσός).Αποφασίστηκε τότε να εφαρμοστεί η «πολιτική των συνωνύμων», δηλαδή κάθε βουλευτής και πρώην βουλευτής να «εκπροσωπηθεί»στο ψηφοδέλτιο με ένα δικό του πρόσωπο με το ίδιο επώνυμο!.. Αυτό ήθελε να υποδουλώσει την ενότητα του κόμματος και των εκπροσώπων του και την πλήρη στήριξη στον Μάνο Κόκκινο.

Έτσι, ο Κώστας Σκανδαλίδης με τον εξάδελφο του Κώστα Σκανδαλίδη, ο Κοσμάς Σφυρίου με τον εξάδελφο του Κοσμά Σφυρίου, ο Γιάννης Παρασκευάς με τον αδελφό του Τιμόθεο Παρασκευά και ο Γιώργος Χιωτάκης με την κόρη του Βενετία Χιωτάκη. Όλοι εξελέγησαν στις πρώτες σειρές, Το ψηφοδέλτιο πλαισιώθηκε και με άλλα γνωστά στελέχη ,όπως οι Γιάννης Τσιγάρος, Φώτης Κωστόπουλος, Νίκος Χατζηνικήτας, Μιχάλης Μπαλάνος ,Μιλτιάδης Παγκάς ,Φωτεινή Σπανάκη κ.α.

Και ενώ ήταν έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντα του ο Μάνος Κόκκινος παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων , συμβαίνει το ατύχημα. Ενώ βρισκόταν στη Μέγγαβλη μαζί με τον προϊστάμενο του Πρασίνου Μιχάλη Αγγελίδη, ένα αυτοκίνητο τον τραυμάτισε σοβαρά στο πόδι. Ο νέος δήμαρχος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου τον ανέλαβε ο ορθοπαιδικός Βασίλης Δημητρακόπουλος. Η κατάσταση του τραυματία ήταν σοβαρή και έτσι η οικογένεια του αποφάσισε να τον μεταφέρει στη Γαλλία για να υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι από ειδικευμένο γιατρό.

Αλλά, πριν να αναχωρήσει για την Γαλλία ,ο Μάνος Κόκκινος-και ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι του πόνου στο νοσοκομείο-ορκίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1990 δήμαρχος από τον μητροπολίτη Ρόδου.Απόστολο, παρουσία του νομάρχη Γιώργου Χαραλαμπόπουλου και του Σάββα Καραγιάννη.

Στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον γιο του Μιχάλη και τον γιατρό Δημητρακόπουλο μετέβη στη Γαλλία για να επιστρέψει στη Ρόδο μετά τρεις μήνες περίπου ,Στο διάστημα της απουσίας του τον αναπλήρωνε ο Μιχάλης Μπαλάνος.

(Ολοκληρώθηκε η τετραετία Κόκκινου για να ακολουθήσει η εκλογή –για 12 χρόνια-του Γιώργου Γιαννόπουλου. Για το παρασκήνιο της επιλογής Γιαννόπουλου σε άλλο σημείωμα).

* Γράφει ο δημοσιογράφος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»