Νερά Καλλιθέας (1): Η ιδέα για την δημιουργία των Πηγών

Νερά Καλλιθέας (1): Η ιδέα για την δημιουργία των Πηγών

Νερά Καλλιθέας (1): Η ιδέα για την δημιουργία των Πηγών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 520 ΦΟΡΕΣ

Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας των εγκαταστάσεων στην περιοχή

Νερά Καλιθέας. Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας των εγκαταστάσεων στην περιοχή, η οποία ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, όχι μόνον από τους Ροδίτες και τους Νοτιοσποραδίτες των άλλων νησιών.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών που ανάβλυζαν από τις ρότσες και τις κούσπες, ήταν διαδεδομένες και πολλοί έφταναν εκεί-στην κυριολεξία κατασκήνωναν-για θα πιούν το νερό, το τσιλόνερο, όπως το ονομάτιζαν.

Η ιδέα για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων, προς εκμετάλλευση, υπήρξε αρίστη, μάλιστα δε η είσοδος στους αναξιοπαθούντες και φτωχούς ήταν ελεύθερη, όπως και δωρεάν ήταν η μετάβασή τους με το ειδικό λεωφορείο, την κουριέρα, που έφευγε από το Μαντράκι-υπήρχαν εκεί ειδικά γραφεία. Ταυτόχρονα με τις εγκαταστάσεις δημιουργήθηκε και το ειδικό κτίριο-διακρίνεται ψηλά στο βάθος-για τη Σταφυλοθεραπεία.

Προφανώς το έδαφος, στην πλαγιά του λόφου πάνω από την Καλιθέα, ευνοούσε την καλλιέργεια σταφυλών, πολλοί δε Ροδίτες και ειδικά Ροδίτισσες, στις αρχές του 20ού αιώνα, ακολουθούσαν τη μέθοδο της σταφυλοθεραπείας για περισσότερη ευλυγισία, ανανέωση μυών και γενικά ξανάνιωμα.

Ειδικά οι Αιγυπτιώτισσες Ροδίτισσες, όταν έκαναν τις διακοπές τους τα καλοκαίρια, απαραιτήτως έπρεπε να κάνουν τη βόλτα τους κι απ’ εκεί, για να γευτούν το σταφύλι της περιοχής, πλούσιο σε οργανικά άλατα και γενικά σε βιταμίνες… Η φωτό είναι του Οίκου Αλινάρι
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους