Χωροταξικός σχεδιασμός- δάση-ιδιωτικοποιήσεις

Χωροταξικός σχεδιασμός- δάση-ιδιωτικοποιήσεις

Χωροταξικός σχεδιασμός- δάση-ιδιωτικοποιήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 600 ΦΟΡΕΣ

Απόσπασμα από την ομιλία του Π. Παπαθεοδώρου στην ημερίδα του ΚΚΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις


«Η απαξίωση της περιουσίας του Δημοσίου και των δασών αποκαλύπτεται από τον τρόπο σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Εάν υπήρχε πραγματική πολιτική θέση για την προστασία των δασών και των οικοσυστημάτων, οι δασικοί χάρτες θα έπρεπε να προηγηθούν της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Αντίθετα καταγράφηκαν οι ιδιοκτησίες έγιναν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας των ιδιωτών και …..όταν ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι δάσος ή δασική έκταση, αυτό που περιγράφεται στους δασικούς χάρτες.


Στη Ρόδο με την ύπαρξη του Κτηματολογίου και την λειτουργία του στα πλαίσια του Κτηματολογικού Κανονισμού, υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα σύνταξης ακριβέστατων δασικών χαρτών, οι οποίοι θα αφορούσαν σε όλο το νησί. Σήμερα η διαδικασία γίνεται με χαρακτηρισμό κάθε κτηματολογικής μερίδας μετά από επίσπευση των ιδιωτών

Το πρώτο μέρος του νέου νόμου αναφέρεται στα ζητήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών και της ιδιωτικής πολεοδόμησης. Οι εκτάσεις που μπορούν να πολεοδομηθούν με τον τρόπο αυτό ακόμα και μέσα σε δάση πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 στρέμματα. Όπως είναι φυσικό μόνο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μπορούν να συγκεντρώσουν τέτοιες εκτάσεις.

Για την ενίσχυση της κερδοφορίας τέτοιων επενδύσεων γίνονται σημαντικές παραχωρήσεις
Στο Α' και το Β' κεφάλαιο προβλέπεται ότι σε τμήματα γης που σήμερα είναι εκτός σχεδίου πόλεως και άρα η οικοδόμησή τους δεν επιτρέπεται, παρά μόνο κατά παρέκκλιση και με ορισμένες προϋποθέσεις, σήμερα θα μπορούν να χαράσσονται νέα σχέδια πόλεως, σχέδια τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του ιδιώτη, που ο ίδιος τα προωθεί.

Στις τουριστικές επενδύσεις (τουριστικά χωριά) στη συνολική έκταση που πολεοδομείται δεν περιλαμβάνεται το τμήμα της επιφανείας που προορίζεται για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ.

Προβλέπεται η δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών σε μικρή απόσταση από εγκαταλειμμένους ή φθίνοντες οικισμούς. Με τον τρόπο αυτό οι νέοι οικιστές βρίσκονται κοντά σε ένα «αυθεντικό» χωριό που σύντομα μπορεί να εξαγοραστεί από οικονομικά εύρωστους ιδιώτες. Εκεί προβλέπονται επίσης να χωροθετηθούν και ζώνες υποδοχής οικοδομικών συνεταιρισμών.

Τα είδη των χρήσεων που μπορούν να εγκατασταθούν σε δάση ή δασικές εκτάσεις, με βάση το νέο νόμο, προϊδεάζουν για το τι θα συμβεί:
* εγκατάσταση μεγάλων έργων υποδομής, μεταλλείων, λατομείων ως και σταθμών Α.Π.Ε. συμπεριλαμβανομένων των έργων σύνδεσης με το Σύστημα ή το Δίκτυο. ……………………….

*όπου δεν υπάρχουν σε ισχύ καθορισμένες λατομικές περιοχές και εκτελούνται έργα μεγάλης εθνικής σημασίας επιτρέπεται, έως την ολοκλήρωσή τους, η επέκταση των λειτουργούντων λατομείων αδρανών υλικών σε όμορες δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
*διάνοιξη εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών οδών και σιδηροδρομικών γραμμών διά μέσου δασών…………..

Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων, Σταθμοί Διοδίων, Σταθμοί −Χώροι Στάθμευσης και Αναψυχής
*έργα εκμετάλλευσης ορυκτών πρώτων υλών
* επέμβαση σε δημόσια δάση, για τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων, εγκαταστάσεων αξιοποίησης ιαματικών πηγών, κέντρων θαλασσοθεραπείας και ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατηγορίας 4 ή 5 αστέρων

* εγκατάσταση βιομηχανιών κοπής και επεξεργασίας ξύλου………
* εγκατάσταση μονάδων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων* Επιτρέπεται η χάραξη διαδρομών, στα δάση και τις δασικές εκτάσεις για τη διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού (motocross) και ποδηλάτου (mountainbike). Η χάραξη της διαδρομής πραγματοποιείται χωρίς να καταστραφεί δασική βλάστηση (!).
* δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών μετά των αγωγών προσαγωγής τους
* εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων εντός δασών.

Το σημαντικό για το κεφάλαιο είναι ότι μέσω του νόμου αυτού εξασφαλίζεται η νομιμότητα των επεμβάσεων στα δάση. Το κεφάλαιο θα επενδύσει τώρα χωρίς εμπόδια πρώτα απ΄όλα σε ακίνητα για μεσαία και υψηλά εισοδήματα, στον τουρισμό με τη μορφή τουριστικών χωριών, ξενοδοχείων πολυτελείας, γήπεδα γκολφ, Θα υπάρξουν δυνατότητες για επενδύσεις στον μεταλλευτικό τομέα και την εξόρυξη γενικά. Για το σκοπό αυτό έχουν προβλεφθεί όλες οι δυνατότητες: οι γεωτρήσεις (πετρέλαιο, νερό), οι δεξαμενές πετρελαιοειδών, οι κατασκευή αγωγών, η διάνοιξη σηράγγων. Για δημόσια έργα που αφορούν τις συγκοινωνίες και το διαμετακομιστικό εμπόριο, δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές μπορούν να διασχίσουν τα δάση, ενώ έχουν προβλεφθεί και οι σταθμοί διοδίων και οι σταθμοί αναψυχής των οδηγών…………..

Με το νόμο αυτό (Κεφάλαιο Γ’) τροποποιείται η δασική νομοθεσία προς το δυσμενέστερο για την προστασία των δασών. Στις τροποποιήσεις αυτές δεν προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία οι χορτολιβαδικές εκτάσεις. καταργείται η αναγκαστική κήρυξη ως αναδασωτέων δασικών περιοχών που είχαν καεί ή καταστραφεί. Νομιμοποιούνται όλες οι παρεμβάσεις προ του1975. Καταπατήσεις, εκχερσώσεις, κατατμήσεις, παράνομες χρήσεις, που έγιναν σε καθεστώς εμφυλίου και δικτατορίας, ενώ αναγνωρίζεται δικαίωμα ιδιοκτησίας στις περιοχές αυτές.. Καταργείται το δικαίωμα του Δημοσίου, σε εκτάσεις στις οποίες αυτό είχε μέχρι σήμερα το τεκμήριο κυριότητας.

Τέλος οι διάφορες επιτροπές (Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, Επιτροπές Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων κτλ) δεν περιλαμβάνουν εκπροσώπους των Συλλόγων των Δασολόγων και Γεωπόνων, αλλά δημόσιους υπαλλήλους-επιστήμονες, διοριζόμενους από την αποκεντρωμένη διοίκηση,
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ δεν συνδέουν καθόλου το νόμο αυτό με την πολιτική της ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τέτοιους νόμους ως αποτελέσματα της κρίσης και των μνημονίων της τρόϊκας. Τα κόμματα αυτά υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και δε διανοούνται να την αμφισβητήσουν. Κι αυτό ενώ ανακοίνωση της ΕΕ με τίτλο Για τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ, για τα δάση και το δασικό τομέα καταλήγει ξεκάθαρα ότι η πολιτική αυτή πρέπει να ενσωματωθεί στις εθνικές πολιτικές. Κύριος στόχος της πολιτικής αυτής είναι η ενίσχυση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. Αναφέρεται στην υγιή επιχειρηματικότητα που πρέπει να ασκείται σχεδιασμένα και με δασικούς χάρτες.

Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ανακοίνωση σύμφωνα στην οποία αναφέρεται : «Την απόφαση να αμυνθούν σθεναρά και να αποτρέψουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της Ρόδου, που έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση και δανειστές, έλαβαν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων του νησιού, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων του νησιού, ανέλαβαν την πρωτοβουλία συγκρότησης του «Ροδιακού Δικτύου Υπεράσπισης και Δίκαιης Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας».

Σκοπός της πρωτοβουλίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «είναι, η πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση, η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών και η πλατιά κινητοποίηση του ροδιακού λαού, ώστε να αποτραπούν οι καταστρεπτικές συνέπειες που θα προκύψουν από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου…». Αναφέρονται τα θέματα :Αιγιαλός και παραλία, Δάση και δασικές εκτάσεις, Βιότοποι, υγρότοποι, κ.α.

Και στην περίπτωση αυτής της κίνησης ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της Ρόδου» το «έχουν δρομολογήσει κυβέρνηση και δανειστές». Για άλλη μια φορά η ΕΕ και οι πολιτικές της στα ζητήματα αυτά δεν αναφέρονται καθόλου. Δεν αναφέρεται επίσης η ανάγκη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου να χρησιμοποιήσει τη δασική γη ως πεδίο κερδοφορίας.

Καλούνται λοιπόν οι πολίτες και οι φορείς να παλέψουν για την υπεράσπιση και δίκαιη διαχείριση της Δημόσιας περιουσίας. Υπεράσπιση έναντι ποιού; Δίκαιη διαχείριση για ποιόν; Αυτά τα ερωτήματα δεν απαντιόνται. Η δικαιοσύνη φαίνεται ότι επιδιώκεται να υπάρξει ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους μονοπωλιακούς ομίλους που θα κερδοσκοπήσουν στη γη του νησιού.
Τι σημαίνουν οι προβλέψεις του νόμου για το νησί της Ρόδου;

Με το νόμο αυτό δημιουργούνται «Ζώνες Συγκέντρωσης Δικαιωμάτων Δόμησης» . Στις ζώνες αυτές στο νησιωτικό χώρο περιλαμβάνονται η Κρήτη και η Ρόδος. Εκεί μπορούν να μεταφερθούν δικαιώματα δόμησης οικοδομικών συνεταιρισμών που κατέχουν εκτάσεις σε περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση. Με άλλα λόγια οι συνεταιρισμοί αυτοί θα μπορούν να κτίσουν μέσα σε δάση ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Τουριστικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να ανεγερθούν σε μεγάλα τμήματα δασών που κάηκαν και δεν αναδασώθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία ή από φυσική δάσωση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τα δάση που κάηκαν μετά το 2008.
Κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιταλοκρατίας στον Προφήτη Ηλία και αλλού, αποτελούν ακίνητα για πούλημα από το ΤΑΙΠΕΔ και θα είναι πυρήνες γύρω από τους οποίους θα γίνουν «εκσυγχρονισμοί» με επεκτάσεις και προσθήκες τουριστικών καταλυμάτων.

Παρά τις αντιρρήσεις μέρους των ξενοδόχων του νησιού για την ανάπτυξη παραθεριστικών οικισμών πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο τύπος αυτός της επένδυσης θα υλοποιηθεί και στη Ρόδο.
Θα πρέπει να αναμένεται η δημιουργία μηχανοκίνητου τουρισμού μέσα στα δάση του νησιού με σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα (βλάστηση κα ζώα).

Οι θέσεις του ΚΚΕ
Για το Κομμουνιστικό Κόμμα η γη, οι χρήσεις της και τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά και θα μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, σε μία πολιτική που θα εξασφαλίζει την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, την ανάπτυξή τους ως βασικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικολογική τους ανόρθωση στο πλαίσιο μίας πολιτικής, ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης. Τότε μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των λαϊκών αναγκών, ως στοιχείο μιας φιλολαϊκής πολιτικής γης και περιβάλλοντος.

Στόχος ή κριτήριο για την οργάνωση του κοινωνικού χώρου για το ΚΚΕ είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με συγκεκριμένη κοινωνική αξιοποίηση της γης και του χώρου γενικότερα. Για την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, την εξασφάλιση ποιοτικής λαϊκής στέγης και των υποδομών κοινωνικών υπηρεσιών, τη βιομηχανική παραγωγή, για την προστασία του περιβάλλοντος η πολιτική αυτή είναι άρρηκτα συνδεμένη με την παρέμβαση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Η ανάπτυξη αυτή υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, διασφαλίζει σε όλους ισόρροπη σχέση του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος, απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης. Προϋποθέτει όμως να περάσει η γη και η οικονομία στα χέρια της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων.»

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"