Στις 24 Σεπτεμβρίου η δίκη για τη ληστεία της Εθνικής τράπεζας

Στις 24 Σεπτεμβρίου η δίκη για τη ληστεία της Εθνικής τράπεζας

Στις 24 Σεπτεμβρίου η δίκη για τη ληστεία της Εθνικής τράπεζας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3154 ΦΟΡΕΣ

Στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα αναβιώσει την επόμενη Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου η ληστεία που σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια στο κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Κύπρου, στη Ρόδο!

Στην υπόθεση κατηγορούνται ο Θεμιστοκλής Δήμου του Νικολάου 29 ετών από το Μαρούσι, ο 23χρονος Δημήτριος Βαρβαρέσος του Γεωργίου καθώς και ένας ακόμη ένας 26χρονος από την Πάτρα.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για: ληστεία με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου τελεσθείσας από κοινού, κλοπή κατ’ εξακολούθηση από κοινού, αντίσταση τελεσθείσα από δύο ή περισσότερους από κοινού, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοκατοχή από κοινού, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, αντίσταση από πρόσωπο που οπλοφορεί τελεσθείσα από περισσότερους από κοινού, παράνομη οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, απλή συνέργεια στη ληστεία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τελεσθείσα από κοινού.

Οι δύο πρώτοι εμπλεκόμενοι που βρίσκονται ήδη σε φυλακές της χώρας, κατηγορούνται για τη διάπραξη συνολικά 11 ένοπλων ληστειών μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2013 σε υποκαταστήματα Τραπεζών, στην Αττική.

Οι ίδιοι φέρονται και ως οι δράστες της ένοπλης ληστείας που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2012 στο νησί μας και συγκεκριμένα στην Εθνική Τράπεζα της πλατείας Κύπρου.

Τα στοιχεία και των δύο δραστών όπως και οι φωτογραφίες τους έχουν δοθεί από τον Ιούλιο του 2013 στην δημοσιότητα με διάταξη του Εισαγγελέα Αθηνών.

Όπως είναι γνωστό, για την υπόθεση της ληστείας είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος και των δύο κατηγορουμένων, και τον Οκτώβριο του 2013 στο πλαίσιο της τακτικής ανάκρισης, ο 29χρονος Δήμου, προσήχθη στην ανακρίτρια Ρόδου όπου και απολογήθηκε αποδεχόμενος τις κατηγορίες.

Με σύμφωνη γνώμη και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου ο 29χρονος κρίθηκε και για αυτήν την υπόθεση προσωρινά κρατούμενος, αν και ήδη βρίσκεται στη φυλακή για τις λοιπές ποινικές υποθέσεις που κατηγορείται.

Ο 28χρονος προτίμησε να δώσει εξηγήσεις χωρίς δικηγόρο, καθώς ο συνήγορός του όπως είπε βρισκόταν στην Αθήνα και αδυνατούσε να έρθει στο νησί μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στην ληστεία της Εθνικής στην πλατεία Κύπρου και ερωτηθείς για το λόγο που τον ώθησε να το κάνει απάντησε ότι «ήταν καθαρά οικονομικοί».

«Ήταν άρρωστος ο πατέρας μου και χρειαζόμουν χρήματα για να κάνει εγχείριση» φέρεται να δήλωσε στην ανακρίτρια ο Δήμου, προσθέτοντας πως σε καμία όμως περίπτωση δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν ή να προκαλέσουν κακό, και αυτό εύκολα αποδεικνύεται από τα όπλα που χρησιμοποίησαν στην ληστεία καθώς το ένα ήταν ψεύτικο και το άλλο κρότου και λάμψης.

Ο 23χρονος Δημήτρης Βαρβαρέσος απολογήθηκε στην ανακρίτρια Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2013 όπου και αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες πλην της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου ο 23χρονος παραδέχτηκε ότι έχει διαπράξει αρκετές ληστείες μεταξύ των οποίων και αυτήν στην Εθνική Τράπεζα στη πλατεία Κύπρου, διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε πήρε χρήματα από πελάτες παρά μόνο από τους ταμίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των ληστειών δεν έβλαψε ούτε αποπειράθηκε να προκαλέσει κακό σε κανέναν άνθρωπο.

Οι συλλήψεις
Ο 29χρονος Θεμιστοκλής Δήμου συνελήφθη το πρωί της 28ης Ιουνίου 2013 στο Χαλάνδρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για ένοπλες ληστείες σε Υποκαταστήματα Τραπεζών της Αττικής καθώς και για κλοπές. Σε βάρος του επιπλέον εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για παρόμοια αδικήματα.

Σε ό,τι αφορά τον 23χρονο Δημήτρη Βαρβαρέσο παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στην ΓΑΔΑ το απόγευμα του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως το γεγονός ότι αναζητούνταν του προκαλούσε πίεση και αποφάσισε να παραδοθεί.

Οι δύο άνδρες, διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα Τραπεζών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι εισέρχονταν οπλισμένοι στα υποκαταστήματα, όπου ο συλληφθείς πήγαινε «εσωτερικά» των ταμείων και αφαιρούσε τα χρήματα, ενώ ο συνεργός του είχε το ρολό του «τσιλιαδόρου», επιτηρώντας το χώρο.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξακριβωθεί οι δυο δράστες, έχουν διαπράξει, με την ιδία μεθοδολογία δράσης, ένδεκα (11) ένοπλες ληστείες στην Αττική.

Το σύνολο των αφαιρεθέντων χρημάτων από τις παραπάνω ληστείες, ανέρχεται στις 168.240 ευρώ. Επιπλέον, όπως προέκυψε, οι δυο δράστες ενέχονται και σε δυο περιστατικά κλοπής μοτοσικλετών, την 8-1-2013 από το Περιστέρι και την 30-5-2013 από την Αθήνα.

Οι ίδιοι φέρονται να έχουν σχέση και με την ληστεία που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη πλατεία Κύπρου στη Ρόδο.

Η ληστεία στην Εθνική
Το «χτύπημα» στην Εθνική Τράπεζα της πλατείας Κύπρου στη Ρόδο έγινε ένα τέταρτο μετά τις 12 το μεσημέρι στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Περίπου 40-50 άτομα βρίσκονταν μέσα στο υποκατάστημα όταν ξαφνικά εισέβαλαν με γοργό βήμα, σχεδόν τρέχοντας δύο άνδρες οι οποίοι φορούσαν μαύρα κράνη.

Ο ένας εξ αυτών κινήθηκε προς το πρώτο ταμείο και προτάσσοντας το όπλο που κρατούσε, με καθαρή μπάσα φωνή σε έντονο ύφος είπε: «ληστεία πέστε όλοι κάτω. Μην κουνηθεί κανείς. Μη φέρετε αντίσταση»!

Μάλιστα ένας εκ των υπαλλήλων φαίνεται πως κοιτούσε έντονα τον ληστή ο οποίος δε δίστασε να τον απειλήσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην με κοιτάς θα σου ρίξω»! Στη συνέχεια ο δράστης μπήκε από τη μέσα πλευρά των ταμείων και κρατώντας ένα μαύρο σάκο αθλητικού τύπου άρχισε να τον γεμίζει με χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια εκείνη ώρα ο διευθυντής της τράπεζας κατάφερε να πατήσει το κουμπί του συναγερμού και να ειδοποιήσει έτσι την αστυνομία ότι γινόταν ληστεία. Αφού πήρε τα χρήματα ο ληστής βγήκε τρέχοντας έξω μαζί με τον συνεργό του και επιβιβάστηκαν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα που είχαν παρκάρει απ’ έξω για να φύγουν.

Τότε 30χρονη συμπολίτισσά μας που εργάζεται σε απέναντι κατάστημα όρμησε στους δράστες καθώς είδε να παίρνουν την μηχανή του άνδρα της που είχε κλαπεί τα ξημερώματα προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους.

Οι ληστές γυρνώντας το πιστόλι προς την 30χρονη την απείλησαν και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν – ευτυχώς- στον αέρα και αναπτύσσοντας ταχύτητα τράπηκαν σε φυγή!

Σε όλη τη διαδρομή οι ληστές καταδιώχθηκαν από έναν αστυνομικό που βρέθηκε στη περιοχή, έναν δημοτικό αστυνόμο που τους ακολούθησε από την πλατεία Κύπρου αλλά και περιπολούντες αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Μάλιστα οι δράστες προκειμένου να διαφύγουν πυροβόλησαν και εναντίον των αστυνομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, με αληθινά πυρά, ενώ από την έρευνα που έγινε προέκυψε πως οι πυροβολισμοί στη πλατεία Κύπρου ήταν με αβολίδωτα φυσίγγια των 9mm.

Φθάνοντας στο προορισμό τους, οι δύο άνδρες άφησαν την μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα και φόρτωσαν το σάκο με τα χρήματα σε ένα μαύρο ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας Ford το οποίο έφερε Πατρινές πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να διαφύγουν με αυτό.

Αντιλαμβανόμενοι όμως προφανώς πως ο «κλοιός» της αστυνομίας είχε σφίξει επικίνδυνα, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους οχήματα και κλοπιμαία!

Σε έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητο (το οποίο ήταν ανοικτό) το σάκο με τα χρήματα που περιείχε 24.625 ευρώ αλλά και δύο πιστόλια τα οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες στη ληστεία. Το ένα εξ αυτών, σύμφωνα με την αστυνομία είναι απομίμηση πιστολιού.

Διαβάστε ακόμη

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο