Θα πληρώσει η περιφέρεια αλλά θα καταφύγει στη δικαιοσύνη

Θα πληρώσει η περιφέρεια  αλλά θα καταφύγει  στη δικαιοσύνη

Θα πληρώσει η περιφέρεια αλλά θα καταφύγει στη δικαιοσύνη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 506 ΦΟΡΕΣ

Για την υπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας

Στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου συζητήθηκε λόγω του κατεπείγοντος και το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας της περιφέρειας.

Μετά από αρκετή συζήτηση και αφού τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις το σώμα κατά πλειοψηφία έκανε δεκτή την εισήγηση της περιφέρειας να, καταβληθούν οι οφειλόμενες εισφορές στο ΙΚΑ και στη συνέχεια να καταφύγει στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσει από το δήμο Ρόδου το ποσό στο οποίο αντιστοιχεί το χρέος.

Στην ουσία με τη νεότερη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ανακαλείται η απόφαση της προηγούμενης οικονομικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία δεν θα πληρωνόταν το ποσό του χρέους αλλά η περιφέρεια θα κατέφευγε για το θέμα στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την προγραμματική σύμβαση για τους 59 εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, τους μισθούς και τα ένσημα των οποίων θα κάλυπτε ο δήμος Ρόδου, ο οποίος όμως δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να εκτεθεί στο ΙΚΑ η περιφέρεια που υπέγραψε τη σύμβαση.

Η εισήγηση της περιφερειακής αρχής ανέφερε τα εξής:
“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την 26-3-2014 (ημερομηνία υποβολής σχετικής αίτησης προς το ΙΚΑ) δεν μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ανεξόφλητων οφειλών της (ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη) από την απασχόληση εποχιακού προσωπικού με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ρόδου.

Παράλληλα εκκρεμούν επιχορηγήσεις προς την Περιφέρεια οι οποίες δεν μπορούν να εκταμιευτούν λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας. Μέρος των επιχορηγήσεων αφορά επίσης σε δαπάνες μισθοδοσίας (εποχιακοί, κτηνίατροι, δακοκτονία) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες ανεξόφλητες εισφορές προς το ΙΚΑ.

Από τα ανωτέρω προκύπτει η ανάγκη άμεσης συζήτησης του θέματος δεδομένων των ποικίλων προβλημάτων που ανακύπτουν από τη μη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στη λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ενημερώνουμε το σώμα ότι η υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση αφορούσε στην πρόσληψη 59 ατόμων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τις ανάγκες πυροπροστασίας του νησιού της Ρόδου.

Τη δαπάνη μισθοδοσίας τους θα κάλυπτε ο Δήμος Ρόδου με επιχορήγηση προς την Περιφέρεια. Πλην όμως η δαπάνη δεν κρίθηκε νόμιμη από την αρμόδια υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η καταβολή μισθοδοσίας και εργοδοτικών εισφορών των ασφαλισμένων. Κατόπιν δικαστικής διεκδίκησης οι εργαζόμενοι έλαβαν τα δεδουλευμένα τους από το Δήμο Ρόδου, χωρίς όμως να ρυθμιστεί το θέμα της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που απασχολεί προσωπικό υπαγόμενο στην ασφάλιση του ΙΚΑ χαρακτηρίζεται ως εργοδότης. Οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) ηλεκτρονικά, μηνιαία, για κάθε ασφαλισμένο μετά την πάροδο ενός μήνα από την απασχόληση.

Για να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οφείλει να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές για τους 59 εργαζόμενους για τους οποίους υπέβαλε ΑΠΔ ως όφειλε. Οφείλει επίσης να καταβάλει και όλες τις αναλογούσες προσαυξήσεις και τέλη που θα προκύψουν από το εκπρόθεσμο της εξόφλησης.

Μετά τα παραπάνω προτείνουμε όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου λάβει τις ακόλουθες αποφάσεις:
1. Nα καταβληθούν οι εργοδοτικές εισφορές με τις αναλογούσες προσαυξήσεις από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για τους 59 εργαζόμενους για τους οποίους έχει υποβληθεί ΑΠΔ.

2. Να ασκηθεί κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να εισπραχθεί από το δήμο Ρόδου το ποσό που θα καταβληθεί στο ΙΚΑ.
3. Να ανακληθεί κάθε προηγούμενη σχετική με το θέμα και διάφορη από τα παραπάνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής”.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο