Το φεστιβάλ της ΚΝΕ 2014 και το σύνθημα «να φτιάξουμε ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»

Το φεστιβάλ της ΚΝΕ 2014 και το σύνθημα «να φτιάξουμε ένα κόσμο στο μπόι  των ονείρων και των ανθρώπων»

Το φεστιβάλ της ΚΝΕ 2014 και το σύνθημα «να φτιάξουμε ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 690 ΦΟΡΕΣ

Στο φύλλο της 24ης Αυγούστου, της Εφημερίδος της Ρόδου “ Η ΡΟΔΙΑΚΗ” δημοσιεύθηκε δήλωση του κ. Τάκη Πότσου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Νοτίου Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, σχετικά με την οργάνωση εκδηλώσεων στα πλαίσια του φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητής.

Προφανώς για να προκληθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους προσκαλουμένους στις εκδηλώσεις, στη δήλωση προβάλλεται, ως σημαντικό γεγονός, ότι σ’ αυτό το φεστιβάλ που αποτελεί και την 40η επέτειο από της καθιερώσεως του, το σύνθημα θα είναι: «Να φτιάξουμε ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» απόσπασμα από την απολογία του ήρωα κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη που τουφεκίσθηκε από το εκτελεστικό απόσπασμα για την αφοσίωσή του στον αγώνα του λαού».

Είναι φυσικό σε τέτοιου είδους διοργανώσεις που σκοπεύουν όχι μόνο στην τόνωση του ηθικού και την έξαρση της υπερηφάνειας, αλλά και στο να εμπνεύσουν τους οπαδούς του κόμματος, από τα κατορθώματα των παλαιοτέρων, επιλέγονται να προβληθούν, πρόσωπα που έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη, ως συντελεστές σπουδαίων πραγμάτων, για την πατρίδα και τον λαό.

Εικάζω ότι με αυτό το πνεύμα επελέγη να προβληθεί και ο Νίκος Μπελογιάννης στο φετινό φεστιβάλ. Προφανώς θα γίνουν και σχετικές συζητήσεις για την προσωπικότητά του, το κομματικό του ήθος, την αφοσίωσή του στο κόμμα κ.λ.π. και ασφαλώς θα προβληθεί και η προσωπογραφία του, που φιλοτέχνησε ο Πικάσο, και κυκλοφόρησε ως «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Πράγματι, ο Νίκος ο Μπελογιάννης, υπήρξε φανατικός κομμουνιστής, με απεριόριστη πίστη στο κομμουνιστικό ιδεώδες, πειθαρχημένο στέλεχος, αφοσιωμένος στην κομματική ηγεσία, έτοιμος για να εκτελέσει κάθε εντολή με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.

Αυτές όμως οι ιδιότητες της προσωπικότητάς του και αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα του, τον οδήγησαν στο να καταστεί πειθήνιο όργανο, της ηγεσίας του ΚΚΕ και να προβεί σε εγκληματικές πράξεις κατά της πατρίδος και του ελληνικού λαού, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταδικασθεί σε θάνατο για κατασκοπία κατά της χώρας του, και να εκτελεσθεί.

Ανατρέχοντας στην ιστορία, διαπιστώνεται ότι ο Νίκος Μπελογιάννης, μέλος του ΚΚΕ, οργανώθηκε στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Στην κατοχή, σύμφωνα με την πολιτική που εφάρμοσε του ΚΚΕ, έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων ( Ζέρβα, Ψαρρού, ΠΑΟ, ΕΣ και άλλων) προκειμένου να κυριαρχήσει το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και να διευκολυνθεί στην κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση.

Όταν αποχώρησαν οι Γερμανοί, ως εκπρόσωπος του Γ.Γ. του, ΚΚΕ Σιάντου, μαζί με τον Άρη Βελουχιώτη, ανέλαβαν την εκκαθάριση της Πελοποννήσου. Διηύθυναν τις επιχειρήσεις στη Μεσσηνία και διέταξαν τις σφαγές στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους και κυρίως στο Μελιγαλά. Η επιχείρηση για συνέχιση των σφαγών και στις λοιπές πόλοις της Πελοποννήσου, ανακόπηκε μετά την άφιξη του Παν. Κανελλόπουλου, ως εκπροσώπου της Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητος.

Έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά και ακολούθησε το Ζαχαριάδη στην οργάνωση του συμμοριτοπολέμου, στον οποίο έλαβε μέρος από υψηλές και υπεύθυνες θέσεις. Μετά την ήττα του «Δ.Σ.» στο Γράμμο και το Βίτσι, με εντολή του Ζαχαριάδη μετέβη στην Τσεχοσλαβακία και άλλες χώρες του Παραπετάσματος όπου εκπαιδεύθηκε στην κατασκοπία και κυρίως στη χρήση των ασυρμάτων. Στη συνέχεια απεστάλη από το Κόμμα στην Ελλάδα και ανέλαβε την αρχηγία της ομάδος κατασκοπίας. Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από τις ελληνικές διωκτικές αρχές, παρεπέμφθη σε δίκη, κατεδικάσθη για κατασκοπία κατά της πατρίδος και εξετελέσθη.

Αυτή είναι εν τάχει η διαδρομή και δράση του Νίκου Μπελογιάννη, στην περίοδο της δεκαετίας του 1940-1949, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο στο φεστιβάλ της ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗΣ.

Το ότι ο Μπελογιάννης υπήρξε ηρωική μορφή του ΚΚΕ, αρκεί που το λέει το ίδιο το Κόμμα, το οποίο ξέρει περισσότερα. Άλλωστε η κομμουνιστική προπαγάνδα τον έκαμε ίνδαλμα. Όμως η αλήθεια είναι ότι όσα έπραξε τα έπραξε ως στέλεχος του διεθνούς κομμουνισμού και υπό τις οδηγίες των ηγετών του.

Για το Νίκο Μπελογιάννη, όμως, έχει μιλήσει και ο Νίκος Μπελογιάννης , ο νεότερος, ο γιός του, που γεννήθηκε στη φυλακή, μετά την εκτέλεση του πατέρα του, ο οποίος είναι και περισσότερο αρμόδιος να κρίνει τον πατέρα του, αφού έχει άμεση πληροφόρηση, από τη μάνα του Έλλη Παππά και την Διδώ Σωτηρίου που τον μεγάλωσε.

Ο γιός λοιπόν του Μπελογιάννη, στις 12 Απριλίου του 2008, παρεχώρησε μία μακροσκελή συνέντευξη στη δημοσιογράφο Όλγα Μπακομάρου, που δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία, με τον τίτλο « Έδωσαν τη ζωή τους για κάτι που αποδείχθηκε απάτη». Μεταφέρουμε εδώ ορισμένα από τα πολλά που εξέθεσε ο Ν. Μπακογιάννης για τους αγώνες και τη θυσία του πατέρα του. Αναφέρει:

«….Ο πατέρας μου, για παράδειγμα, έδωσε τη ζωή του για έναν ορισμένο σκοπό, που τον έκανε σύμβολο, όμως άσχετα με αυτό, κατέληξε να έχει δώσει τη ζωή του για τον Ζαχαριάδη και τον Στάλιν· γιατί αυτοί καπηλεύτηκαν τη θυσία του. Και σκεφτείτε τώρα εμένα, να μου λένε διάφοροι, ως τη δεκατετία του ‘80, “παιδάκι μου, να γίνεις σαν τον πατέρα σου και να τον ξεπεράσεις”. Δηλαδή, στα δικά τους μυαλά, να δώσω τη ζωή μου για τον Μπρέζνιεφ και τον Φλωράκη και πιο πριν για τον Κολιγιάννη. Η πολλώ μάλλον, που σήμερα θα έφτανε τα όρια του κωμικού, για την Αλέκα. Θα δίνατε εσείς τη ζωή σας για την Αλέκα;»

Στην ερώτηση: Σήμερα, τι θα λέγατε ότι προσέφερε ο Μπελογιάννης σε αυτόν τον τόπο; Απαντά:
«Μια ανιδιοτελή θυσία, που για τους πολλούς ήταν παράδειγμα, και για άλλους, σε κομματικό επίπεδο, αντικείμενο καπηλείας. Δεν ήταν μόνον ο πατέρας μου όμως· μια γενιά έδωσε τη ζωή της για κάτι που η ίδια θεωρούσε το άπαν, και που βέβαια τελικά αυτό το άπαν, ο υπαρκτός σοσιαλισμός δηλαδή, αποδείχτηκε η μεγαλύτερη απάτη του 20ού αιώνα… Και μπορεί μεν εκείνος να πήγε τελικά με τον 375 περί κατασκοπίας, ξέρετε όμως πόσοι πήγαν στο απόσπασμα με τον 509, ως υποστηρικτές απόσπασης τμήματος της επικρατείας, εν προκειμένω της Μακεδονίας;»

Να σημειωθεί όμως ότι, ούτε ο Μπελογιάννης αντιτάχθηκε τότε, στην απόφαση της 5ης Ολομέλειας του ΚΚΕ το 1949, που παραχωρούσε τη Μακεδονία στους Σλάβους.

Και σε άλλη ερώτηση: Πώς μπορούσαν να το υποστηρίζουν αυτό; ( οι Κομμουνιστές) Η απάντηση ήταν:
«Ηταν η γραμμή Ζαχαριάδη περί ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους, και έπρεπε όλοι να βγαίνουν και να την υποστηρίζουν. Ήταν γραμμή της 3ης Διεθνούς, Στάλιν, Δημητρώφ, Τίτο – πώς προέκυψε η Μακεντονίγια απ’ τον Τίτο; Το ΚΚΕ, που θεωρεί τον εαυτό του γενικό κληρονόμο, θεωρεί ότι κληρονομεί και αυτό το βάρος σε σχέση με τον Ζαχαριάδη και το Μακεδονικό και τον 509;»

Ερώτηση:Πού θέλετε να καταλήξετε;
«Έχει αρθρώσει καθόλου λέξη το ΚΚΕ για το Σκοπιανό, πέρα από τη Λιάνα, που είναι σε άλλο μήκος κύματος; Βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

Μετά από τα ανωτέρω, διερωτάται κανείς, γιατί το ΚΚΕ, υπό τις σημερινές συνθήκες, επιλέγει να φέρει τη νεολαία του ενώπιον αυτών των γεγονότων, παραπέμποντας σε μία εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από πράξεις προδοσίας και αίματος για το ΚΚΕ, το οποίο τόσο πιστά υπηρέτησε ο Νίκος Μπελογιάννης;. Γιατί σώνει και καλά θέλει και καλλιεργεί αυτή την σύνδεση με το παρελθόν του;

Διότι να μην ξεχνάμε ότι πριν δύο χρόνια, νομίζω, το ΚΚΕ δικαίωσε πολιτικά και κομματικά το Ζαχαριάδη και πολιτικά τον Άρη Βελουχιώτη. Να υποθέσουμε ότι το ΚΚΕ, μένει αμετανόητο για τη δράση του, τη δεκαετία του ’40 και όχι μόνο και διεκδικεί την γενική κληρονομιά όλων αυτών, όπως λέει και ο Ν. Μπελογιάννης, ο νεότερος, ο οποίος βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά και χωρίς αγκυλώσεις;

Θα εξηγήσουν, άραγε, στους νέους, οι αρμόδιοι του φεστιβάλ της ΚΝΕ την αληθινή ιστορία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ή θα αρκεσθούν στο νεφελώδες σύνθημα «Να φτιάξουμε ένα κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων». Με κάτι τέτοια συνθήματα το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ, παρέσυρε τον κόσμο, στην κατοχή και δημιούργησε εκατόμβες θυμάτων.

Του Νικολάου Κουτρουμπή
Δημοσιολόγου

Διαβάστε ακόμη

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"

Μαρία Καρίκη: Πώς χτίζεται η αυτοπεποίθηση;

Θάνος Ζέλκας: "Τηλεπερσόνες στα ψηφοδέλτια: Αυτή η μάστιγα"

Αγαπητός Ξάνθης: Η μετεγκατάσταση των ταχυδρομείων Ρόδου στην Εθνικής Αντιστάσεως είναι μια πολεοδομική «βόμβα» στα θεμέλια της πόλης μας

Κοσμάς Σφυρίου: Τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας μας απάνηση στην 7χρονη δικτατορία 1967-74