Νερά Καλλιθέας (6): Το «ντύσιμο» με χοχλάκια

Νερά Καλλιθέας (6): Το «ντύσιμο» με χοχλάκια

Νερά Καλλιθέας (6): Το «ντύσιμο» με χοχλάκια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1361 ΦΟΡΕΣ

Δεν χρησιμοποιούνται τα μεγάλα χοχλάκια των δρόμων, όπως γίνεται στους κεντρικούς και ιστορικούς δρόμους της πόλεως Ρόδου

Νερά Καλλιθέας. Μετά τη διαμόρφωση της περιοχής του τσιλόνερου με κτίρια, δρόμους, δρομίσκους, παρτέρια, πέργκολες, δέντρα και λουλούδια, άρχισε το «ντύσιμο», με χοχλάκια σε διάφορα σχέδια που σχημάτιζαν το μαύρο με το άσπρο, σύμφωνα με τις «απαιτήσεις» των θερμοπηγών.

Δεν χρησιμοποιούνται τα μεγάλα χοχλάκια των δρόμων, όπως γίνεται στους κεντρικούς και ιστορικούς δρόμους της πόλεως Ρόδου, αλλά φτιάχνονται με το μικρό χοχλάκι κι έτσι δημιουργούνται έργα τέχνης, τα περισσότερα των οποίων έφτασαν… σώα και αβλαβή μέχρι τις μέρες μας.

Από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας των Θερμοπηγών, δρομολογήθηκε μια ατμάκατος η οποία μετέφερε από το Μαντράκι κάθε Σάββατο και Κυριακή, εκδρομείς και πάσχοντες. Ο χρονικογράφος της εποχής του Μεσοπολέμου, σε ένα από αυτά τα σαραντάλεπτα μαγευτικά ταξιδάκια, σημειώνει ότι το «προσωπικό της υπηρεσίας ανέλαβε μετά μεγάλης προθυμίας και ευγενείας να μας καθοδηγήσει εις όλα τα διαμερίσματα για να περιεργαστούμε και να δούμε τη συντελεσθείσα υπέρτερη κάθε επαίνου εργασία.

Πράγματι όλα γενικώς προκάλεσαν το θαυμασμό μας, για την τελειότητα, το ρυθμό, τη μαγευτικότητα της εξωραϊσθείσης δια διαφόρων τεχνικών μέσων τοποθεσίας …Κατελήξαμεν κατόπιν εις το ωραιότατο μπαρ, κείμενο επί της ακτής...που φροντίζει να ικανοποιεί και τον πιο ιδιότροπο πελάτη που επιθυμεί να βρει άνεση και ευχαρίστηση…».

Στη φωτό, τεχνίτες, σχεδιάζουν με τα χοχλάκια το κυκλικό πεζοδρόμιο, στην είσοδο των Θερμοπηγών.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους

Το θωρηκτό Regina Margherita και το κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο