Στο σκαμνί μέλη οικογένειας για κλοπή χαλκού

Στο σκαμνί μέλη οικογένειας για κλοπή χαλκού

Στο σκαμνί μέλη οικογένειας για κλοπή χαλκού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 464 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για αθίγγανους που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα δύο αθίγγανοι (πατέρας και γιος) κατηγορούμενοι για την κλοπή 365 κιλών χαλκού που είχαν ξηλώσει από το έργου του δημοτικού φωτισμού καθώς επίσης και από αποθήκη ηλεκτρικών ειδών του κ. Μαννάκη στο ΜΗΔΙΑ, πριν από τρία χρόνια!

Οι 51χρονος πατέρας και ο 25χρονος γιος είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2011, και τον Μάιο του 2013 κρίθηκαν ένοχοι για διακεκριμένες κλοπές από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο και τους επέβαλλε ποινή κάθειρξης 8 ετών στον καθένα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλοι τρεις αθίγγανοι τους οποίους το πρωτόδικο δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία.

Μάλιστα στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης, προκλήθηκε ένταση όταν ΡΟΜΑ που παρακολουθούσαν την δίκη και βρίσκονταν στο ακροατήριο άρχισαν να φωνάζουν. Την ίδια ώρα ο 51χρονος καταδικασθείς έπεσε λιπόθυμος ενώ ο 25χρονος γιος του σε έντονο και υβριστικό τόνο στράφηκε κατά των δικαστών και της απόφασης που είχαν λάβει.

Στη δικαστική αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνιο και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας και η απομάκρυνση των καταδικασθέντων για να ηρεμήσουν τα «πνεύματα». Παράλληλα με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, ισχυρή αστυνομική δύναμη μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο για την αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων.

Η σύλληψη και η προφυλάκιση
Η υπόθεση είχε διαλευκανθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου το Δεκέμβριο του 2011 όμως λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου πατέρας και γιος δεν είχαν συλληφθεί.

Ωστόσο σε βάρος των δύο αθίγγανων, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακεκριμένες κλοπές από 2 ή περισσότερους δράστες που είχαν συνενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση και τον Ιούνιο του 2012 στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πατέρας και γιος αρνήθηκαν στον ανακριτή τα όσα τους καταλογίζονται και συγκεκριμένα ο 25χρονος είχε ισχυριστεί ότι τα καλώδια του τα έδωσε συγκεκριμένο άτομο το όνομα του οποίου και ανέφερε στις διωκτικές αρχές, ενώ αρνήθηκε πως ο ίδιος τα έκλεψε. Αλλά και ο 51χρονος από τη πλευρά του είχε δηλώσει άγνοια για την υπόθεση και τόνισε πως του τα είχε φέρει ο γιος του χωρίς να γνωρίζει την προέλευσή τους.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή και οι δύο άνδρες πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στις 23 Δεκεμβρίου 2011 καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από τον επιχειρηματία κ. Νίκο Μαννάκη ο οποίος διατηρεί κατάστημα με ηλεκτρολογικό υλικό ότι άγνωστοι δράστες του αφαίρεσαν περίπου 20 χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού διαφόρων διαμετρημάτων και τύπων συνολικής αξίας 40.000 ευρώ.

Επίσης παρόμοια κλοπή καταγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2011 στην αστυνομία από τον εργολάβο που είχε αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου της Περιμετρικής, από όπου και αφαιρέθηκαν καλώδια του υπόγειου δικτύου φωτισμού της οδού καθώς και φρεάτια σε διάφορα διαστήματα.

Ύστερα από μεθοδική ανάλυση στοιχείων και πληροφοριών που περιήλθαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου εξακριβώθηκε η παράνομη δραστηριότητα των φερόμενων ως δραστών.

Έτσι στις 28-12-2011 το πρωί, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση και πραγματοποιήθηκε έρευνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε χώρο διαμονής των φερόμενων ως δραστών στον καταυλισμό Ρομά στο Καρακόνερο, κατά την οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους 365 κιλά καμένων καλωδίων χαλκού.

Επιπλέον σε παρακείμενο χώρο (εγκαταλελειμμένη παράγκα) βρέθηκαν
επιμελώς κρυμμένα (θαμμένα):

- είκοσι εννέα (29) ορειχάλκινα αγαλματίδια διαφόρων διαστάσεων,
- τριάντα οκτώ (38) τεμάχια κοσμημάτων,
- ένα (1) κινητό τηλέφωνο,
- ένα (1) ζεύγος γυαλιά ηλίου.

Τα χάλκινα καλώδια αφού αναγνωρίστηκαν αποδόθηκαν στους δικαιούχους, ενώ τα υπόλοιπα κατασχεθέντα αντικείμενα φυλάχθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευσή τους.

Διαβάστε ακόμη

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας