Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών «αποδίδεται» η έκρηξη στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών  «αποδίδεται» η έκρηξη στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών «αποδίδεται» η έκρηξη στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1119 ΦΟΡΕΣ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος

Σε αναμονή των εργαστηριακών αναλύσεων βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές μέχρι να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλή συ-μπεράσματα για το ποιοι τελικά μπορεί να ήταν εκείνοι που πυροδότησαν τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου, στα τείχη της κεντρικής εισόδου της Παλιάς Πόλης, στην περιοχή «Κολώνα».

Οι αρμόδιες αρχές, που συ-γκέντρωσαν αναλυτικά στοιχεία από την έκρηξη που ταρακούνησε την Παλιά Πόλη στις 23.24 εκείνο το βράδυ στρέφουν τώρα τις έρευνες σε συγκεκριμένο κύκλο υπόπτων ατόμων, τα οποία φέρεται να έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» μεταξύ τους αλλά και λογαριασμούς (πρόσφατους μάλιστα) με τη δικαιοσύνη!

Σημειώνεται ότι με την υπόθεση, ασχολείται και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς στο σημείο, οι πυροτεχνουργοί της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος που έκαναν τον σχετικό έλεγχο, εντοπίζοντας θραύσματα από χοντρό σωλήνα, μπαταρίες και ειδικά καλώδια που φαίνεται ότι πυροδότησαν την έκρηξη!

Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι ένα ή περισσότερα άτομα, κινήθηκαν μεθοδικά και ψύχραιμα, ανεβαίνοντας στο εσωτερικό των τειχών της Παλιάς Πόλης, από τρία πιθανά σημεία:

1) Είτε από τον Άγιο Παντελεήμονα
2) Είτε από το πίσω μέρος των γραφείων της ΔΕΗ στην Πλατεία Σύμης
3) Είτε από σημείο κοντά στο εστιατόριο «Ντινόρης»

Με τον τρόπο αυτό και χωρίς να γίνει αντιληπτό το άτομο ή τα άτομα, (αφού το εσωτερικό μέρος δεν επιτρέπει στα άτομα που κινούνται να φαίνονται απέξω) κατάφεραν να προσεγγίσουν την κεντρική πύλη κι εκεί, στο αριστερό της μέρος να αφήσουν τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος φαίνεται ότι πυροδοτήθηκε αρκετή ώρα αργότερα με προγραμματισμό.

Στο σημείο βρέθηκαν πάντως, μπαταρίες και καλώδια καθώς επίσης και μεταλλικά θραύσματα. Από την έκρηξη, που ακολούθησε, αυτό που προκάλεσε ανησυχία ήταν μόνο ο εκκωφαντικός θόρυβος. Ακολούθησε γρήγορη κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας Ρόδου, ενώ αστυνομικοί απέκλεισαν την κεντρική είσοδο και πραγματοποίησαν ελέγχους σε διερχόμενα άτομα που θεωρήθηκαν ύποπτα.

Ήταν προειδοποίηση
Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, των αστυνομικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών που ασχολούνται με την υπόθεση προκύπτουν τα εξής ζητήματα:

1) Ο δράστες ή οι δράστες δεν ήθελαν να προκαλέσουν τραυματισμούς ή θανάτους.

2) Η κατασκευή και η τοποθέτηση του μηχανισμού έγινε από άτομα που γνωρίζουν πολλά πράγματα γύρω από την κατασκευή τέτοιων μηχανισμών.

3) Η ύλη που χρησιμοποιήθηκε, θα προσδιοριστεί από τις χημικές αναλύσεις, ωστόσο όμως πιθανολογείται ότι πρόκειται για δυναμίτιδα.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό που καταλήγουν με τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι χθες οι διωκτικές αρχές της περιοχής μας είναι το γεγονός ότι αυτό που ήθελαν οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από αυτή την έκρηξη ήταν να στείλουν μηνύματα. Να προειδοποιήσουν και σίγουρα όχι να προκαλέσουν αναταραχή ή θύματα.

Με τον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε πάντως, θα μπορούσαν να είχαν προκληθεί και θύματα αν τοποθετούνταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο αφού στην Παλιά Πόλη και από τη συγκεκριμένη είσοδο αυτή την εποχή, διακινούνται χιλιάδες τουρίστες.

Έρευνες και από την αντιτρομοκρατική
Καθοριστικό στοιχείο των ερευνών θα αποτελέσει το πόρισμα των ειδικών εμπειρογνωμόνων και το αποτέλεσμα των ερευνών από την εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε το οποίο ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η αντιτρομοκρατική έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την ασφάλεια Ρόδου αναζητώντας έτσι με τον τρόπο αυτό πρόσθετα στοιχεία που θα φανερώσουν αφενός τις προθέσεις της ενέργειας, αφετέρου δε θα οδηγήσει στον εντοπισμό ενδεχομένως και τη σύλληψη των δραστών αυτών.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν διακινδυνεύουν πάντως να κάνουν εκτιμήσεις για το πού κινούνται οι συγκεκριμένοι δράστες και ποια είναι τα κίνητρά τους. Αυτό που αποκλείουν σε αυτή τη φάση και με αυτά τα δεδομένα είναι να πρόκειται περί τρομοκρατικής ενέργειας που να αντιστοιχεί ενδεχομένως σε… ασύμμετρη απειλή, αντίστοιχη με αυτές που είχαν καταγραφεί το 1994 στη Ρόδο.

Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται περί ατόμων που ήθελαν να δημιουργήσουν αναταραχή για άγνωστους λόγους ή ομάδες που να σχετίζονται με τη «νύχτα» και να ήθελαν να στείλουν μηνύματα σε αποδέκτες που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν.

Αυξημένη επιφυλακή
Η πρόσφατη πρωτόγνωρη κινητοποίηση της αστυνομίας, μετά από τηλεφώνημα φάρσα (όπως αποδείχθηκε) για βόμβα που τάχα είχε τοποθετηθεί στα δικαστήρια, στο τηλεφωνικό κέντρο της «ΡΟΔΙΑΚΗΣ» δεν ήταν τυχαία.

Οι αστυνομικές αρχές, μαζί με άλλες πιο «εξειδικευμένες» υπηρεσίες, βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά μετά το χτύπημα της 3ης Σεπτεμβρίου, σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς θεωρούν ότι η δράση του ατόμου ή των ατόμων που πυροδότησε το μηχανισμό στην Παλιά πόλη, δεν τελείωσε.
Μάλιστα, η αντιτρομοκρατική, φαίνεται ότι έδωσε άμεσες οδηγίες, για το πώς θα αντιμετωπίζονται στο εξής παρόμοια περιστατικά τηλεφωνικών προειδοποιήσεων και ταυτόχρονα πώς θα φθάσουν οι έρευνες να εντοπίσουν και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους.

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου