Ειδήσεις από το ...παρελθόν

Ειδήσεις  από το ...παρελθόν

Ειδήσεις από το ...παρελθόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 746 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζεται το ξεφύλλισμα αθηναϊκών εφημερίδων του 19ου αιώνα με “ειδήσεις” του 1888 που αφορούν τον ελληνισμό της διασποράς και τα υπόδουλα τμήματά του.

Ετσι κατά την “είδηση” της 11.2.1888 ο μαικήνας της αυτοκρατορικής Βιέννης, ο περιώνυμος Νικόλαος Δούμπος (1830-1900) επισκέπτεται την Αθήνα. Στην Πετρούπολη της Ρωσίας πεθαίνει ο “βαθύπλουτος” έλληνας Ι. Κοντογιαννάκης.

Στο Πορτ - Σαΐτ της Αιγύπτου, τίθεται από τον Γάλλο Φερνινάνδο Λεσέφ ο “θεμέλιος λίθος” της ορθόδοξης εκκλησίας. Στη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ συμμετέχουν χιλιάδες Ελληνες - οι περισσότεροι των οποίων ήταν Δωδεκάνησιοι - τους οποίους ιδιαιτέρως εκτιμούσε ο Φερδινάνδος Λεσέψ. Ενας απόγονος του μεγάλου Ψαριανού ευεργέτη Ι. Βαρβάκη (1750-1825) επισκέπτεται την Ελλάδα.

Η δεσποινίς Lee της “είδησης” της 20.4.1888 προδήλως είναι κόρη του πολύ ικανού στρατηγού Ρόμπερτ Λη, ο οποίος υπήρξε ο αρχιστράτηγος των Νοτίων, κατά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Αμερικής (1861-1865). Κατά την “είδηση”: της 27.4.1888 ένας διάσημος στην εποχή του Ισπανός πολιτικός κριτικάρει θετικά βιβλίο για την Μακεδονία. Ενας Ελληνας έμπορος στο Βατούμ της Ρωσίας αφικνείται στην Αθήνα, μέσω Παρισίων και ένας Μακεδόνας φιλόλογος διορίζεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Κρήτες κρατούμενοι των Τούρκων στη Ρόδο, μεταφέρονται στην Τρίπολη, της Συρίας. Ενας Σκιαθίτης επιστρέφει στο νησί του μετα μακρά παραμονή στην Αμερική. Στη Σμύρνη μια ελληνική εφημερίδα εορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της και στην Οδησσό ο Ελληνας δήμαρχος Γρηγ. Μαρασλής εορτάζει τα 10 χρόνια της επιτυχούς δημαρχίας του και ένας πολύγλωσσος Ούγγρος επισκέπτεται την Αθήνα και ο αποβιώσας Κων. Αποστολίδης είναι ο πατέρας του γνωστού λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα (1866-1937).

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 11.2.1888 - Επιτροπή εκ φοιτητών εκ των επαρχιών της Μακεδονίας επεσκέφθη χθες εν τω ξενοδοχείω της “Αγγλίας” τον επιφανή μακεδόνα γερουσιαστήν εν Αυστρία κ. Δούμπαν, όστις ευμενέστατα δεξιωσάμενος αυτούς εξεδήλωσε την ευαρέσκειάν του δι’ απαντήσεως λίαν συνετής επί ημίσειαν ώραν διαρκεσάσης, μεστής αισθημάτων αγαθών εξετάζων ενδιαφερόντως πάντας, ιδία δε τον εκ Μοναστηρίου κ. Γεώργιον Π. Δημητριάδην και Σωκράτην Χρίστοβιτζ, οίτινες προθύμως παρέσχον αυτώ πάσαν πληροφορίαν. Η επιτροπή εμφανιζομένη και αποχαιρετίζοντα αυτόν προσηγόρευσε κατάλληλως δια του κ. Αθανασίου Λασποπούλου. Παρήν δε περί το τέλος επισκεψάμενος αυτόν μετά της οικογένειας του και ο αξιότιμος καθηγητής κ. Δ. Χρηστομάνος.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16.3.1888 - Τηλεγραφικώς ηγγέλθη χθες εκ Πετρουπόλεως ο θάνατος του Κοντογιαννάκη πενθερού του υπουργού των Εξωτερικών Δραγούμη, προξένου της Ελλάδος από μακρών ετών, τραπεζίτου, βαθυπλούτου ανδρός, διακεκριμένην κατέχοντος θέσιν εν τη μεγαλουπόλει του Βορρά, όπου τον βίον αυτού διήνυσεν, πολλαχώς δε γενομένου ωφελίμου εις την πατρίδα του ην θερμώς ηγάπα.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 17.3.1888 - Δαπάναις του εν Πετρουπόλει αποβιώσαντος Ιωάννου Κοντογιαννάκη, ως γνωστόν ιδρύθη και το εν Αθήναιας βρεφοκομείον.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16.4.1888 - Μεγάλη πανήγυρις και λίαν συγκινητική εγένεντο εν τη ελληνική ημών αποικία εν Πορτ - Σαϊτ της Αιγύπτου, επί τη καταθέσει του θεμελίου λίθου του ναού του “Σωτήρος” ον ανεγείρουσιν εκεί οι ομογενείς. Ησαν όλοι αι εντόπιαι αρχαί, ο μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο πολιτικός πράκτωρ κ. Βυζάντιος, πάντες οι πρόκριτοι έλληνες της εκκλησίας και της πολιτείας αυτόθι, οι πρόξενοι και πρώτος ο της Γαλλίας, ο ημέτερος κ. Αλέξανδρος Λεονάρδος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων, τέλος ό,τι εξέχον. Αξιοσημείωτοι υπήρξαν οι λόγοι του κ. Βυζαντίου και του κλεινού Λεσέψ, του δωρησαμένου τοις έλλησι “τοις πολυτιμοτάτοις εργάταις του εις το μέγαν έργον της προς του Ισθμού”, το γήπεδον εφ’ ου ο ναός κτισθήσεται (...)

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 17.4.1888 - Τη Πέμπτη της παρελθούσης εβδομάδος, γράφουσιν οι εφημερίδες της Αλεξανδρείας, αφίκετο εις Αλεξάνδρειαν ο υποστράτηγος Ιβάν Βαρβάκης, υπηρετών εν τω ρωσικώ στρατώ, γόνος της γνωστής επ’ ευεργεσίαις και φιλανθρωπία οικογενείας των Ψαρών. Ο Βαρβάκης μετέβη εις Ψαρά προς αναζήτησιν των τάφων των, προγόντων του, οίτινες κατά την επανάστασιν απώλεντο. Καίτοι έλλην αγνοεί την ελληνικήν, διότι ανετράφη νηπιόθεν εν Ρωσία. Είναι ογδοηκοντούτης, αλλά θαλερός ακόμη και απέρχεται εις επίσκεψιν των Αγίων Τόπων.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 20.4.1888 - Ανεχώρησεν χθες εις Κωνσταντινούπολιν, ο πρεσβευτής της Αμερικής κ. Φέρν και η δεσποινίς Lee, θυγάτηρ του επιφανώς αμερικανού στρατηγού.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 27.4.1888 - Ο Καστελάρ περί Μακεδονίας. Εν τη “Σφαίρα” της Μαδρίτης έγραψε προ τινος ο παγκοσμίου φήμης έξοχος πολιτικός της Ισπανίας Καστελόρ άρθρον αναλύον το γνωστόν περί Μακεδονίας σύγγραμμα του Ιω. Καλοστύπη, όπερ πολλήν ενεποίησεν εις τον μέγα πολιτικόν εντύπωσιν παραβαλόντα τούτο προς τας αθανάτους στροφάς του Σιμωνίδου και Τυρταίου. Το έργον του κ. Καλοστύπη όπως έχει την ενάργειαν και ακρίβειαν των εξ αυτοψίας και επί ασφαλών δεδομένων έργων, καθόσον διατρίψας ο συγγραφεύς αυτού επί πενταετίαν εν Μακεδονία ως διευθυντής το πρώτον της περιπύστου σχολής της Κοζάνης και γυμνασιάρχης κατόπιν εν Σέρραις. (....)

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 9.6.1888 - Ο εκ Λέρου κ. Ιωάννης Πιζάνης και ο εκ Τραπεζούντος κ. Παρχαρίδης υποστάντες ενώπιον των καθηγητών της φιλοσοφικής σχολής τας νενομισμένας εξετάσεις ανηγορεύθησαν διδάκτορες.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 30.6.1888 - Αφίκετο εκ Παρισίων και κατέλυσεν εις το ξενοδοχείον της Αττικής και ο π. Σιμωνίδης μετά της συζύγου αυτού, έμπορος εν Βατούμ της Ρωσίας.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 18.7.1888 - Εν τω Πανεπιστημίω της Γενεύης διωρίσθη καθηγητής της νεοελληνικής φιλολογίας ο κ. Αναστάσιος Ζωγράφος, εκ Μακεδονίας, διδάκτωρ της φιλολογίας συμπληρώσας τας σπουδάς αυτού εν πολλοίς των πανεπιστημίων της Γερμανίας.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 23.7.1888 - Η διευθύντρια του εν Κωνσταντινουπόλει Ζαππείου Παρθεναγωγείου κ. Καλλιόπη Κεχαγιά εγκατέλειπε πλέον την θέσιν ταύτην αναχωρήσασα εις Ευρώπην, διεδέχθη δε ταύτην η τέως υποδιευθύντρια κ. Ευθαλία Αδάμ, εκ Σερρών της Μακεδονίας.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 13.8.1888 - Δεκαοκτώ κρήτες κρατούμενοι εν ταις φυλακαίς Ρόδου απεστάλησαν εις τας φυλακάς Τριπόλεως της Συρίας και καθείρχθησαν εν τρώγλοις υγραίς και σκοτειναίς εν αις διάγουσι κατακείμενοι ημέρας και νυκτός επί του καθύγρου εδάφους υπό το βάρος των αλύσεων ας φέρουσιν έκαστος των δυστυχών αυτών εξορίστων φέρει άλυσιν 25 οκάδων βάρους.
ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 23.7.1888 - Διήλθεν εντεύθεν μεταβαίνων εις Σκιάθον, την πατρίδα του, ο κ. Ευτύχης Παυλίνης, εκ Καλλιφρονίας της Αμερικής προερχόμενος, όπου ην υπό μακρών ετών, πολλά διηγούμενος τα περίεργα περί των εκεί πολυπληθεστάτων, ελλήνων και δη συμπατριωτών του, ευτυχούντων και εκτιμωμένων λίαν.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ;, 5.7.1888 - Πεντηκονταετηρίς ελληνικής εφημερίδος. Εξ όλων των ανά την Ανατολήν εκδιδομένων ελληνικών εφημερίδων πρώτη η έγκριτος συνάδελφος “Αμάλθεια” συμπληροί όσον ούπω το πεντηκοστόν από της ιδρύσεώς της έτος! (...)

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 6.2.1888 - Πάσχων υπό χρονίας νόσου εξεμέτρησε το ζην εν Πειραιεί την προπαρελθούσαν νύκτα ο σεβαστός γέρων Κωνσταντίνος Αποστολίδης πατήρ του τελειοφοίτου της Ιατρικής σχολής και λογίου νέου κ. Πέτρου Αποστολίδου. Ο μεταστάς διαμείνας επί πολλά έτη εν Ρωσία μετήλθε μετά πολλής νοημοσύνης και δραστηριότητας τον έμπορον, κατόπιν δε αποκατεστάθη εν Πειραιεί προς εκπαίδευσιν του μόνου αυτού υιού Πέτρου - ενωρίς επιδείξαντος σπουδαίαν επίδοσιν εν τοις γράμμασι και Ιατρική επιστήμη.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 2.10.1888 - Γράφουσιν εξ Οδησσού: “Προ τινών ημερών ο δήμαρχος ο και πρόεδρος της ενταύθα ελληνικής κοινότητος κ. Γρηγόριος Μαρασλής εώρτασε μεγαλοπρεπώς την πλήρη έργων δεκαετηρίδα της δημαρχίας αυτού. Επί τη επετείω ταύτη ετελέσθησαν τα εγκαίνια των αναλώμασι του δημάρχου ανεγερθέντων φιλανθωπιικών καταστημάτων, παρουσία των ανωτάτων αρχών της πόλεως και εκλεκτού πλήθους».

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 22.8.1888 - Διατρίβει ενταύθα ο πολυμαθής γλωσσολόγος Ούγγρος κ. Γ. Βαλίντας ομιλών και γράφων περί τας 15 γλώσσας, περιηγηθείας της Ινδίας και την Κίναν (...).

Γράφει ο Αντώνης Ν. Βενέτης

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B