Τί είδε ένας Ιταλός σε Αστυπάλαια, Κω και Κάλυμνο

Τί είδε ένας Ιταλός σε Αστυπάλαια, Κω και Κάλυμνο

Τί είδε ένας Ιταλός σε Αστυπάλαια, Κω και Κάλυμνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1140 ΦΟΡΕΣ

Οι τουρίστες ήρθαν, είδαν και...απήλθαν. Τα έσοδα πού πήγαν;

Η ιδέα δεν είναι δική μου. Μου την έδωσε ένας φίλος μου Ιταλός δικηγόρος από την Φλωρεντία, με τον οποίο πίναμε καφέ ένα πρωινό στην Αστυπάλαια κι αγναντεύαμε την Αγία Κυριακή, τον Κουτσομύτη και τα Κουνούπια.

Συζητούσαμε για την οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες που τα τελευταία χρόνια πάει «στ' ανάθεμα» που λέει κι ο καπετάν Γιάννης στην Αστυπάλαια, που έχει το τουριστικό σκάφος...

Το ίδιο σκάφος, που ενίοτε λόγω του μεγαλείου του Ελληνικού Δημοσίου, χρησιμοποιείται ως λιμενικό σκάφος, ως ναυαγοσωστικό ακόμη και ως ασθενοφόρο για να μεταφέρει ασθενείς. Γιατί αν δεν υπάρξει Super Puma από την Ρόδο «στ' ανάθεμα» η ανθρώπινη ζωή.

Τέλος πάντων, o Samuele, είχε έρθει διακοπές με την κοπέλα του και είχε χαλάσει αρκετά χρήματα αφού πήγε στην Κω, τηνΚάλυμνο και την Αστυπάλαια. Αφού κατάλαβε ότι το τουριστικό ρεύμα είναι σημαντικά αυξημένο φέτος και τα έσοδα για τους ιδιώτες επιχειρηματίες στην τουριστική βιομηχανία πολύ μεγαλύτερα, μου εξέφρασε μια απορία που με «άφησε άγαλμα».

Καλά Νίκο, μου είπε, οι ιδιώτες θα είναι καλύτερα από πέρυσι αλλά το Δημόσιο δεν νομίζω ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα από φόρους.

Τον «ρουφιάνο» τον Ιταλό, σκέφθηκα, θα έχει διαβάσει για τηνφοροδιαφυγή στην Ελλάδα και «παίζει» με τον πόνο μας. Αλλά η συνέχεια της σκέψης του με διέψευσε πανηγυρικά και όταν διατύπωσε την πρότασή του με άφησε να τον κοιτώ με έκπληξη και απορία.

«Δεν ξέρω κάτι, μου είπε, ούτε έχω διαβάσει σχετικά. Αλλά εδώ και δέκα ημέρες που είμαι στην Ελλάδα, αλλά και όσες φορές έχω έρθει στο παρελθόν, έχω παρατηρήσει ότι στα μαγαζιά που πίνουμε καφέ, στα εστιατόρια και τις ταβέρνες που τρώμε, στα μπαρ που πίνουμε το βράδυ ποτάκανείς καταστηματάρχης δεν μας έδωσε απόδειξη. Μόνο στο σούπερ μάρκετ που πήραμε αντηλιακά και κρέμες για την παραλία μας έδωσαν απόδειξη. Ούτε για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, όπου και αν πήγαμε μας έδωσαν απόδειξη».

«Ωχ, μας πήρε χαμπάρι ο Ιταλός», πρόλαβα να σκεφτώ γιατί ακολούθησε ερώτηση και έτσι την γλίτωσα την απολογία για όλους αυτούς που κόπτονται για το καλό της χώρας αλλάενθυλακώνουν το ΦΠΑ, δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ανησυχούν αναρωτόμενοι φωναχτά "δεν πάει άλλο".
«Πόσα εκατομμύρια τουρίστες θα έχει φέτος η Ελλάδα;», με ρώτησε ο Samuele.

Πάμε για νέο ρεκόρ, του απάντησα, θα ξεπεράσουν τα 21 εκατομμύρια και πίστεψα ότι θα συνεχίσει την κουβέντα λέγοντας ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα βοηθήσουν έστω και λίγο την προσπάθεια για ανάκαμψη. Όμως ο Ιταλός φίλος μου είχε άλλο πράγμα στο μυαλό του. Λοιπόν άκου Νίκο, μου είπε, τι πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Πρέπει, σε κάθε πύλη εισόδου στην Ελλάδα, στα αεροδρόμια, τα λιμάνια αλλά και στα σύνορα με τις Βαλκανικές χώρες να γίνει μια καμπάνια ώστε οι τουρίστες να ζητάνε τις αποδείξεις για αυτά που πληρώνουν. Ο αριθμός των τουριστών, συνέχισε, είναι διπλάσιος από τον πληθυσμό της Ελλάδας και αν όλοι ζητάνε τις αποδείξεις τότε το Δημόσιο, έστω και μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχει πολύ μεγαλύτερα έσοδα, κατέληξε ο Ιταλός δικηγόρος.

Τον κοίταζα με έκπληξη και απορία. Τι σκέφθηκε το άτομο, έλεγα από μέσα μου. Και μόλις συνήλθα από την έκπληξη του είπα «δεν έχεις άδικο αλλά θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι. Θα χρησιμοποιήσουμε τους τουρίστες για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, όταν τους υπόλοιπους μήνες η συντριπτική πλειοψηφία θα κάνει το ίδιο...».

Και τότε πήρα την αποστομωτική απάντηση, «γιατί Νίκο, δεν γινόσαστε διεθνώς ρεζίλι όταν κάθε μέρα στις μεγάλες εφημερίδες και τα κανάλια σε όλο τον κόσμο λένε και γράφουν για την χρεοκοπημένη Ελλάδα, τους τεμπέληδες τους Έλληνες, τη χάρη που χρωστάτε στη Γερμανία που σας έσωσε και άλλα τέτοια υποτιμητικά;».

Ευτυχώς που η κοπελιά του ήθελε να πάνε για μπάνιο, αλλιώς θα έπρεπε να παραδεχτώ ότι είχε δίκιο και σε αυτή του την διαπίστωση.

Βρε λες τελικά να είχε δίκιο ο Samuele; Μήπως κάποιοι πρέπει να το σκεφθούν σοβαρά;

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε ακόμη

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Αύξηση χρηματοδότησης της μελέτης για την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας στην επαρχιακή οδό Κως-Αεροδρόμιο

Γιάννης Παππάς, για το Δικαστικό Μέγαρο Κω: «Η υπέροχη συμβολή όσων συνεργαστήκαμε, με σκοπό την υλοποίηση του έργου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

“Let’s do it Greece”: Καθαρισμός την Κυριακή στην παραλία της Καρδάμαινας

Κάθειρξη 9 ετών για την αρπαγή παιδιού

Έτοιμη η προμελέτη για την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κω