Νερά Καλλιθέας (9): Ένα πλοίο σε ανάμνηση της απόβασης του 1912, τότε που ήρταν οι... ελευθερωτές!..

Νερά Καλλιθέας (9): Ένα πλοίο σε ανάμνηση της απόβασης του 1912, τότε που ήρταν οι... ελευθερωτές!..

Νερά Καλλιθέας (9): Ένα πλοίο σε ανάμνηση της απόβασης του 1912, τότε που ήρταν οι... ελευθερωτές!..

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 840 ΦΟΡΕΣ

Όταν ράγισαν και οι πέτρες στα νησιά μας το 1942

Νερά Καλλιθέας. Το ατμόπλοιο «Καλλιθέα», 2.086 τόνων της ιταλικής εταιρείας «Ναυτική» που εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή των Ιταλικών Νήσων του Αιγαίου, με τον Πειραιά και την Τεργέστη από τον Απρίλιο 1932. Επίσης εκτελούσε τη γραμμή Ρόδου-Αλεξάνδρειας.

Πήρε την ονομασία αυτή, σε ανάμνηση του γεγονότος της αποβάσεως του ιταλικού στρατού στον όρμο της Καλιθέας για την κατάληψη της Ρόδου, το 1912.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα ο διοικητής των νησιών, ο εμπνευστής των δογμάτων της «πολιτικής του λίθου», και της «νομιμοφανούς βίας», Μάριο Λάγκο, διοργάνωνε με το πλοίο διαφόρους πλόες, όπου οι επισκέπτες του, θαύμαζαν τις Θερμοπηγές και τον όρμο.

Δεν παραλείπονταν και οι σχετικές ομιλίες για την απόβαση και για τις θαυματουργές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, που με την πάροδο του χρόνου, εμπλουτίστηκαν και με άλλα ιαματικά νερά που προέρχονταν και από άλλα νησιά, όπως της Κω. Στα σχέδια της Ναυτιλιακής εταιρείας, ήταν η δρομολόγηση και άλλου πλοίου, για την εσωτερική γραμμή των νησιών, με την ονομασία «Ψίνθος», αλλά την πρόλαβαν τα γεγονότα, ο Ιταλοαβησσυνιακός πόλεμος και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πρόλαβε να δρομολογήσει το «Φιούμε», της Αδριάτικα, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Ήταν 24 Σεπτεμβρίου 1942. Το πλοίο τορπιλίστηκε από το υποβρύχιο «Νηρέας», μεταξύ Ρόδου και Σύμης και από τους 287 επιβαίνοντες, σώθηκαν 73, 20 πνίγηκαν και υπήρξαν 194 αγνοούμενοι. Τότε, μαυροφόρεσαν όλα τα νησιά, απ’ αυτό το κακό-ράγισαν και οι πέτρες!..Τραγωδία τρομερή…

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους

Το θωρηκτό Regina Margherita και το κατόρθωμα του δύτη Στάθη Χατζή στην Κάρπαθο

Τότε, τις πρώτες μέρες της Απελευθέρωσης: Η εντολή να καταληφθεί ο Ναός Σαν Τζοβάννι -Ευαγγελισμός, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ γιατί παραχωρήθηκε κόσμια, χωρίς βία…